Startlaphoz Csatlakozz!

Nagy-Britannia

Üzemanyaghiány sztrájkfenyegetés miatt

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. március 28. szerda, 17:44

Kifogyott szerdára az üzemanyag több nagy-britanniai töltőállomáson, miután az üzemanyag-szállító tartályautók vezetőit képviselő szakszervezet sztrájkfelhívást tett közzé, és az autósok megrohanták a benzinkutakat.

    A keresletet csak fokozta, hogy David Cameron miniszterelnök szerdán személyesen is a benzintankok feltöltését javasolta az autósoknak.

    A legnagyobb brit szakszervezeti szövetség, a Unite megszavaztatta az öt nagy brit közúti üzemanyag-fuvarozó cég kétezer gépkocsivezetőjét a sztrájkakcióról, és a többség a munkabeszüntetésre voksolt. A Unite kötelekébe tartozó sofőrök munkáltatói szállítják az üzemanyagot a 8706 brit töltőállomás 90 százalékának.

    A Unite - amely az akcióval a gépkocsivezetők munkafeltételeinek javítását akarja kiharcolni - nem zárta ki, hogy a sztrájk időpontját éppen a húsvéti ünnepekre tűzi ki, amikor rendszerint brit családok milliói kelnek útra autóval.

    Ennek hatására a héten egyes országrészekben pánikszerű üzemanyag-felvásárlás kezdődött, és szerdán több forgalmazó cég közölte, hogy kútjainál már hiány van bizonyos üzemanyagfajtákból.

    David Cameron brit kormányfő szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy nincs azonnali sztrájkveszély, mivel a szakszervezetnek a sztrájktörvény értelmében egy héttel előre be kell jelentenie a munkabeszüntetést, ezért nincs szükség arra, hogy a benzinkutaknál sorok alakuljanak ki.

    Cameron hozzátette ugyanakkor azt is, hogy „ha alkalom adódik az üzemanyagtankok feltöltésére ... akkor ezt ésszerű megtenni".

    A kormány a hadsereg segítségét készül igénybe venni sztrájk esetére. Szerdán megkezdődött a királyi légierő (RAF) 80 gépkocsivezetőjének átképzése a civil tartálykocsik vezetésére, ám számítások szerint teljes körű sztrájk esetén ők is csak a normál ellátás tíz százalékát tudnák biztosítani.

    A Unite vezetője nemrégiben sztrájkokat helyezett kilátásba a nyári londoni olimpiai játékok idejére is, a közalkalmazottakat sújtó kormányzati megszorító intézkedések miatt.

    Len McCluskey, a 1,5 millió tagot számláló érdekképviseleti szövetség főtitkára a The Guardian című vezető baloldali brit lapnak a múlt hónap végén kijelentette: a közalkalmazotti szféra munkavállalói ellen folyó „kormányzati támadássorozat olyan kiterjedt és annyira ideológiai jellegű", hogy az igazolja a londoni olimpia „célba vételét".

    Hozzátette: az olimpia azért került a fókuszba, mert „ha tiltakozunk, a tiltakozás célja az, hogy sérelmeinkre a lehető legtöbb ember figyelmét felhívjuk".

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Üzemanyaghiány sztrájkfenyegetés miatt.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector