Startlaphoz Csatlakozz!

„A foglalkoztatás bővítése  alapozhatja meg az ország gazdasági növekedését”

IMF kritika a reformokról

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. március 28. szerda, 12:22

A minimálbér-emelést kritizálta Budapesten Irina Ivascsenko, az IMF képviseletvezetője. Hozzátette: bizalomerősítő gazdaságpolitikára, a költségvetési fegyelem erősítésére van szükség. Ivascsenko szerint a költségvetési konszolidáció jelenlegi szerkezete kedvezőtlen hatással lehet a jövedelem-eloszlásra és a növekedésre.

    Magyarországnak olyan gazdaságpolitikát kellene folytatnia, amely megerősíti az országba, illetve a gazdasági kormányzásba vetett bizalmat, biztosítja a fiskális fenntarthatóságot, és javítja a befektetők megítélését az ország iránt - hangoztatta Irina Ivascsenko, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) budapesti képviseletének vezetője kedden Budapesten, az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem tanácskozásán. A „Magyarország pénzügyi helyzete - rövid távú kihívások a pénzügypolitikában” címmel megrendezett panelbeszélgetésen az IMF képviseletvezetője kiemelte: hosszabb távon Magyarország számára a gyenge növekedési kilátások jelentik a fő kihívásokat.

    Az IMF egyetért a kormánnyal, hogy a gyenge növekedési prognózisok ellenére szükség van továbbra is a költségvetési fegyelem erősítésére, mivel a magyar államadósság és a költségvetés bruttó finanszírozási igényének GDP-hez mért aránya a feltörekvő országok közül Magyarországon az egyik legmagasabb - emelte ki. Ivascsenko úgy vélte, hosszabb távon növelni kell a magyar lakosság aktivitási rátáját, szükség van a foglalkoztatás bővítésére, hisz csak ez alapozhatja meg az ország jövőbeni gazdasági növekedését.

    A befektetői klímát mindenképpen javítani kell az IMF képviseletvezetője szerint, mert a korábbi évekhez képest a bejövő működő tőke igen alacsony szintet ér el, a beruházások rátája is visszaesett, és ez alááshatja a későbbi gazdasági növekedést.

A megszorítások szerkezete nem az igazi

    A kabinet munkaerőpiacon tett intézkedéseit részben pozitívan ítélte meg Irina Ivascsenko, különösen azt, hogy egyre több embert próbálnak visszacsábítani kormányintézkedésekkel a munkaerőpiacra. Ezzel szemben a minimálbér nagy arányú emelése szerinte nemcsak a munkaerő költségeit emeli meg, hanem az ország versenyképességét is ronthatja.

Lemondhatunk a kamatvágásról?

    A kamatpálya elsősorban az EU/IMF-megállapodás függvényében alakul, ám a jelek nem biztatóak. Az sem világos, ki nyeri az NGM-ÁKK meccset. Az elemzői várakozásokról bővebben itt olvashat.

    Az IMF képviseletvezetője aláhúzta: az államháztartási deficitet hosszabb távon is csökkenteni kell, mert szükséges az államháztartás jelenlegi, GDP-arányosan magas adósságának mérséklése, ami jelentős mértékben hozzájárul Magyarország külső sérülékenységéhez.

    Hangsúlyozta, hogy bár az idei költségvetés jelentős költségvetési konszolidációt tartalmaz, a konszolidáció összetétele legalább olyan fontos, mint a mértéke. Hozzátette, hogy a költségvetési konszolidáció jelenlegi szerkezete kedvezőtlen hatással lehet a jövedelem-eloszlásra és a növekedésre. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a strukturális reformok végrehajtása és a gazdasági kormányzásba vetett bizalom növelése támogathatja a növekedést.

A bizalmi válság a fő gond

    Losoncz Miklós, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BMGE) professzora, a Magyar Tudományos Akadémia doktora az IMF-fel folytatott tárgyalásokról megjegyezte: a megállapodásokhoz szükséges az is, hogy a kormány az ország ellen indult kötelességszegési eljárásokban kiegyezzen az unió vezetésével. Az országgal szemben indított túlzott deficiteljárás szempontjából is kedvező lenne a Nemzetközi Valutaalappal történő megállapodás, hisz biztosan kitérnének benne arra, hogy Magyarországnak kordában kell tartania az államháztartás hiányát. A kormány ugyan többször kinyilvánította, hogy elkötelezett a GDP-arányosan 3 százalék alatti államháztartási hiányt illetően, de ezt tovább erősítené az IMF-fel kötött megállapodás - húzta alá a professzor.

    A BMGE professzora szerint Magyarországot tekintve valójában nem pénzügyi válság bontakozott ki, hanem az országgal szemben egyfajta bizalmi válság alakult ki, ez most a legégetőbb probléma. Ennek kiküszöbölése, megszüntetése javítaná a befektetők megítélését, az ország állampapírjainak pedig csökkentené a hozamát, és a kockázati felárak is mérséklődnének. Losoncz kitért arra, hogy jobban ki kellene használni az unió által Magyarországnak biztosított forrásokat, ezek egy részét a nyugdíjreform, a közszféra átalakítása, illetve az egészségügyi reform kapcsán is fel lehetne használni a sürgető strukturális átalakítások során.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - IMF kritika a reformokról.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector