Startlaphoz Csatlakozz!

A munkaerőpiac soha nem látott tempóban változik

Foglalkoztatás: a piac beszél a népszámlálás helyett

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. március 28. szerda, 10:07

Ritkán használják fel a népszámlálási adatokat a munkaerő-piaci viszonyokat vizsgáló szakemberek. Sem a munkaközvetítők, sem a tudományos intézetek kutatói nem élnek az összesítés adta lehetőségekkel, inkább a piac mindenkori jeleiből olvasnak.

    Népszámlálás elég ritkán, tízévenként van Magyarországon, a munkaerőpiac viszont soha nem látott tempóban változik, ezért a cenzus eredményei kevéssé befolyásolják a Manpower stratégiáját − mondták el lapunknak a fizikai és szellemi munkaerőt közvetítő és kölcsönző tanácsadó vállalatnál. Két számlálás között inkább a piac mozgásait vesszük figyelembe, ezzel együtt a hamarosan napvilágra kerülő részletes adatok jó tájékozódási pontok lehetnek − mondta Szekeres Katalin marketingmenedzser. A cégcsoport tapasztalatai mindazonáltal általában összhangban vannak a hivatalos adatokkal, hiszen azokkal az ügyfelekkel vannak kapcsolatban nap mint nap, akiket különben „megszámoltak”, így releváns képet alkothatnak a képzettségről, a korról, a nemek arányáról. A munkaerőpiac folyamatos monitorozása biztosítja a trendek ismeretét, például azt, hogy a szakértők tudják, melyek a hiányszakmák, mely területeken kiket keresnek a legtöbben. A negyedéves felmérések alapján az is kirajzolódik, hogy regionálisan és iparágak alapján mi várható a munkaerőpiacon.

    Keveset használják a népszámlálási adatokat, de elismerően nyilatkoznak róluk az MTA Közgazdaságtudományi Intézet (MTA KTI) kutatói; ezeknek szerintük két előnyük van minden más adatbázissal szemben. Egyrészt hogy a legalapvetőbb társadalmi jellemzőket teszik vizsgálhatóvá kicsi, de fontos részpopulációkban, például települések, kisebbségek, bevándorlók, kivándorlók, fogyatékosok esetében − összegezte a kutatók véleményét Köllő János tudományos munkatárs.Másrészt a tízévenként megkapott adatsor elengedhetetlen olyan kérdések vizsgálatában is, ahol már egyéves korkülönbség is számít, azaz a gyermekvállalás, gyermeknevelés, bölcsőde-, óvoda- és iskolalátogatás, nyugdíjügyek területén.
 
    Nagy előnye a népszámlálásnak az is, hogy „teljes körű”, így lehetővé teszi a párosítási problémák vizsgálatát. Például a földrajzi kérdéskörben a költözés és ingázás, a munkaerő-piaciban a szakma és foglalkozás arányait. Ezek csak népszámlálási adatokkal elemezhetők. Az egyéb országos adminisztratív nyilvántartások, mint az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságé, az Országos Egészségbiztosítási Pénztáré vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatalé, nem helyettesíthetik a cenzust, mert nem rögzítenek számos alapvető fontosságú jellemzőt (például iskolázottság, lakóhelyi jellemzők, etnikai hovatartozás). Az MTA KTI-nél az eddigi munkák során csak a népszámlálások 2 százalékos, úgynevezett képviseleti mintáit használták. Ezek azonban nagy segítséget jelentettek − tette hozzá Köllő −, például a romakutatásokban vagy annak vizsgálatában, hogy valójában hány munkahely veszett el a rendszerváltáskor.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Foglalkoztatás: a piac beszél a népszámlálás helyett.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector