Startlaphoz Csatlakozz!

A társaság hatékonyságának javítása lehet a megoldás

Ha a Dunaferr az államhoz kerülne, 7000 dolgozó válna fölöslegessé

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2013. október 09. szerda, 08:52

 Ha a Dunaferr visszakerülne az államhoz, nem 1500, hanem 7000 dolgozója válna fölöslegessé a társaság vezetője szerint. Mint emlékeztetett: élt már a vasmű a belső munkanélküliség eszközével, a módszer megbukott – írja a Világgazdaság.

   Az ISD Dunaferrnél még nem kezdődött el a társaság felszínen tartásához szükséges, 1500 fős elbocsátás-sorozat, amelynek egyébként is a felfüggesztését kérte a magyar kormány, amíg meg nem állapodik a veszteséges társaság jövőjéről, annak orosz tulajdonosával. A cég vezetője továbbra is a társaság hatékonyságának javításában, nem pedig visszaállamosításában látja a megoldást, derült ki a napokban tartott munkásgyűlésen feltett kérdésekre írásban adott válaszaiból. Mint Jevgenyij Tanhiljevics cégvezető emlékeztetett, volt már állami tulajdonban a Dunaferr, élt is a belső munkanélküliség lehetőségével foglalkoztatási megoldásként, de a módszer megbukott. Ha a tulajdonos visszaadná a Dunaferrt az államnak, akkor 1500 helyett 7000 ember válna feleslegessé.

   Ám az 1500 fős leépítés is csak jottányit viszi közelebb a társaságot a legjobb iparági gyakorlathoz, ennél a számnál a Dunaferr szociális megfontolásból állt meg. Az elbocsátással megtakarítható évi 10 milliárd forint a 4 milliárd forintos negatív üzemi eredmény fedezetéül, adóira és némi beruházásra elég. (A negyedik éve veszteséges társaság tavalyi adózott eredménye mínusz 29,2 milliárd forint volt.)

   Főként az adminisztratív állomány nagy: a Dunaferrnek négyszer annyi irodistája van, mint más acélgyáraknak. Bár ezen a területen az elbocsátásnak alternatívája lehetne a fizetések és munkaidő csökkentése, de hiába: még az idei bérelemelés elhalasztásának terve is akkora sztrájkhoz vezetett márciusban, hogy miatta a társaság elesett az idén eddig kizárólag akkor kínálkozott üzleti lehetőség kihasználásától. Kétmilliárd forint vesztesége keletkezett, ennyi 300 fő egy évnyi keresete. A 2014-es emelés elhalasztásán már a túlélés, több mint hétezer ember fizetése múlik.

   Miközben a Dunaferr vezetője csak a korai nyugdíjaztatást említette olyan területként, ahol cége az államra támaszkodna, máshol többféle mankót is kaptak a megszorult acélvállalatok. Szélső esetekben (leállított, vagy leállítás előtti üzemeknél) éppen a Dunaferr által elutasított állami tulajdonlás lett a megoldás. Ez történt ideiglenesen Szerbiában, ahol ezzel 5300 állást sikerült megmenteni, de ahol az állam stratégiai befektetők keres önmaga helyére. Az uniós Szlovákiában EU-konform támogatásokat és kedvezményeket kap a U.S. Steel ellenőrzésű Kassai Vasmű, Horvátországban pedig a sisaki acélmű újraindítását fontolgatja a helyi kormány. Olaszországban is működhet szigorú (környezetvédelmi) feltételekkel a környezetet addig erősen szennyező, 12 ezer fős Ilva. A francia kormány stratégiai befektető keresésében segít az Arcelormittal ottani érdekeltségének – 2700 munkahely a tét –, ugyanezen cég algériai gyárába pedig beszállt az állam, és vitt is magával 140 millió eurónyi támogatást. Ausztráliában program készült az acélipari vállalatok támogatására, az USA-ban az iparág infrastruktúrájának a megsegítése van napirenden, és még érvényben van az 1933-as Vásárolj Amerikait Törvény, amely szerint néhány kivétellel az állami beruházásoknál helyben gyártott acélt kell felhasználni.

Papírgyártás, nagyüzemben

   A dunaferres irodisták fő feladata gyakran csak a hihetetlenül bonyolult és hatékonyság-gyilkos bürokrácia fenntartása. „Ahol más cégek nem használnak dokumentumokat, mi három félét gyártunk, ahol elég egy email, nekünk 100 oldalas szabályzatunk van, ahol más acélvállalat egyetlen nyomtatott oldalt használ, mi 5 eredeti példányt” – jelentette ki a cégvezető.

  Igaz, hogy Németországban az átlagkereset a kétszerese a dunaferresnek, de ott a munka 3-4-szer hatékonyabb. Észak-Olaszországban a nettó átlagfizetés a dunaferres másfélszerese, Szerbiában, Szlovákiában és Romániában alacsonyabb, Ukrajnában – ahol a munka termelékenysége majdnem azonos a Dunaferrével – felényi.
 
Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Ha a Dunaferr az államhoz kerülne, 7000 dolgozó válna fölöslegessé.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector