Startlaphoz Csatlakozz!

Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége:

Drámai a foglalkoztatottság, elnéptelenednek a falvak

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. április 04. péntek, 09:09

A falvakban a foglalkoztatottság drámai, állapította meg közleményében a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége. Nem ritka, hogy a száz munkaképes lakosból mindössze húsz embernek van munkahelye – írja a teol.hu.
 
  A magyar gazdaság egyik legnagyobb problémája, hogy alacsony a foglalkoztatottság, nincs elég legális adót, járulékot fizető alkalmazott és vállalkozó. Ma hazánkban 100 munkaképes lakosból nem éri el a 60 főt azoknak a száma, akiknek állása van, adót és járulékot fizet. A falvakban ez a helyzet még drámaiabb. Itt országos átlagban a 100 munkaképes lakosból mindössze húsznak van munkahelye, legális megélhetése, mondta Marosi Norbert, a TESZÖV megyei szervezetének titkára.
 
  – Az adataink szerint a vidék foglalkoztatási helyzete Tolna megyében is drámai. A falvak gazdasági tevékenysége, népességmegtartó képessége folyamatosan zsugorodik, új munkahelyek nem létesülnek, emellett a meglévők kilátásai is romlanak. Ugyanakkor tudomásul kellene venni, hogy a működő mezőgazdasági társas vállalkozások még mindig a falu legnagyobb legális foglalkoztatói. Tagszervezeteink gyakran a vidék egyedüli munkaadójaként még jelenleg is több mint ezer főt foglalkoztatnak a megyében. Jelentős az élőmunka-igényes állattenyésztő ágazat, amely fenntartása – a kiszámíthatóság hiányában – az állam és a helyi önkormányzatok aktív közreműködése nélkül sajnos egyre nehezebb – mondta a titkár.
 
   A statisztikai adatok szerint, Tolna megye 98 községe közül 2001 és 2011 között, mindössze egyben egyezett meg a születések és a halálozások száma, Kistormáson, a többiben többen hunytak el, mint ahányan születtek. Népességarányosan a legjelentősebb természetes fogyás Kisvejkét, valamint Sárpilist és Murgát jellemezte, előbbiben ezer lakosonként évente átlagosan 19, utóbbiakban 17 fővel fogyott a lélekszám.
 
  Már pedig ahol van munkalehetőség, onnan nem mennek el az emberek. A foglalkoztatás területén a vidék leszakadásának megakadályozására megoldás lehet, ha a helyben lévő, döntő részt mezőgazdasági vállalkozásokra alapozott munkahelyteremtő programokat dolgoznak ki, mondta Marosi Norbert, utalva a MOSZ elképzeléseire. Az érdekképviselet a falu egyre gyorsuló leszakadásának és a helyiek egyre növekvő kiszolgáltatottságának megállítására munkahelyteremtő, foglalkoztatást növelő 10 éves program meghirdetését javasolja. A helyi munkahelyteremtést zömében a sok kistulajdonos együttműködésén alapuló mezőgazdasági társaságokra építenének. Ezek a gazdálkodó szervezetek már megfelelő vállalkozási és helyi ismeretekkel, vállalkozói infrastruktúrával rendelkeznek, és garantálják, hogy a munka- és tőkejövedelem jelentős része a falvakban marad. Ilyenek például a kertészeti-, az állattenyésztő-, és a mezőgazdasági eredetű ipari anyagokat előállító kis üzemek, az agrárkereskedelem, élelmiszer-feldolgozás, öntözésfejlesztés. A programhoz szükséges források részben az uniós támogatások célirányos felhasználásával, részben megfelelő hitelprogramokkal, valamint nem utolsó sorban a legális agrárvállalkozásoknál meglévő saját tőke és hitelfedezet révén biztosíthatók.

Mindennek az alapja, a társas-vállalkozások jogbiztonságának garantálása
 
   Ahhoz azonban, hogy a program megvalósuljon, elkerülhetetlen, hogy a mezőgazdaság gerincét adó társas-vállalkozások jogbiztonságát garantálják. Ehhez többek között elengedhetetlen a hosszú-távon kiszámítható földhasználat. A földforgalmi törvény hátrányos helyzetbe hozza a társas vállalkozásokat a föld használatnál. Különösen érzékeny terület az állattenyésztés, melynek nagy részét a társaságok végzik (a tejhasznú tehenek 83 százaléka, a sertésállomány 75 százaléka náluk van). A földhasználat rendszerének bizonytalansága, – annak célul kitűzött 80 százalék (kisbirtok) – 20 százalék (nagybirtok) aránya – a termelés drasztikus visszaesésén túl, a vidék foglalkoztatási helyzetében is beláthatatlanul negatív következményekkel járhat.
 
  Az érdekképviselet számításai szerint 10 év alatt mintegy 150 ezer új falusi munkahely és ehhez kapcsolódóan mintegy 1500 milliárd forintos beruházás megvalósulására reálisan van esély. A mezőgazdasági társas vállalkozások erre képesek, ez fenntartható, legális adó- és járulékfizetést eredményező, kiszámítható foglalkoztatást eredményezne.
 
Forrás: teol.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Drámai a foglalkoztatottság, elnéptelenednek a falvak.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector