Startlaphoz Csatlakozz!

Kifogyott alóla a piac

Bezár a százmilliárdos magyarországi Samsung-cég

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. április 08. kedd, 08:10

Lehúzza a rolót a 2012-ben még 76 milliárd forint árbevételt összehozó Samsung SDI Magyarország Zrt. A második legnagyobb magyarországi Samsung-vállalat színes televízió képcsövet, plazma tv paneleket és mobiltelefon kijelzőket gyártott. Kifogyott alóla a piac – írja a HVG.
     Bezárja a boltot a Samsung SDI Magyarország Gyártó és Értékesítő Zrt., a társaság végelszámolás alá vonását április 3-án tették közzé. A jogutód nélkül megszűnő társaság tulajdonosa a 2001. márciusi alapításkor a Samsung SDI német leánycége volt, majd 2006. április elején átvette a Samsung SDI Co. Ltd. A Samsung Digital Interface (SDI) termékcsoportjai a színes televízió képcsövek, plazma panelek mellett mobiltelefonok folyadékkristályos kijelzőin át, egészen az újratölthető akkumulátorokig és az érintőképernyőkig terjed.
 
   A vállalatóriás Malajzia, Mexikó, Kína, Brazília és Németország után felépítette a mintegy 322 ezer négyzetméteres gödi gyárát. A 2001-es gyárinduláskor ugyan még csak a 20”-os és 21”-os képcsöveket gyártotta a vállalat, de hamarosan a nagyobb méretű 28”, 29” és 32”-os képcső méret gyártására alkalmas sorral bővítette ki a magyarországi telephelyét, ezzel Európa egyik legnagyobb katódsugárcső gyárává vált. A technológiai igények miatt a fő gyártóépület 2007-ben mintegy 12 ezer négyzetméteres bővítése valósult meg, ahol a plazmatelevíziók egyik fő alkatrésze, a „modul” egység összeszerelését végzik.
 
   A társaság alapításkori jegyzett tőkéje 8,5 milliárd forint volt, ami jelenleg 4 millió euró – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. A cég egyik alapterméke a régi technológiájú televíziók képernyőjéhez felhasznált katódsugrácső (volt), ez alól azonban kiment a piac, hiszen ez a technológia gyakorlatilag eltűnt, ilyen készülékeket jó ideje nem gyártanak. A másik “húzó” termék pedig a plazma tv-k képernyőpanelja (PDP), az ezek iránti kereslet azonban a plazma technológia magas áramigénye miatt szintén erősen leszállóágba fordult. A PDP-k legfontosabb célpiacai Oroszország, Hollandia és Magyarország volt 2012-ben.
 
   Mindez meg is látszott a vállalat árbevételén, a 2010-ben még 101 milliárd forint feletti bevétel 2012-re 76,6 milliárdra mérséklődött. A Céginfo szerint a vállalat adózott eredménye 2010-ben 3,77, egy évvel később 4,2 milliárd forint volt, s ezeket a teljes egészében bent hagyták a cégben. A következő évben, 2012-ben azonban az utolsó fillérig kivette a tulajdonos a 3,56 milliárd forint adózott eredményt, azaz a mérleg szerinti eredmény tavalyelőtt nulla forint lett. A vállalat az Opten adatai szerint 111, egy másik forrás szerint viszont 887 alkalmazottat foglalkoztat. A társaságot cikkünk megjelenéséig nem sikerült elérni, telefonja folyamatosan foglalt jelzést adott.
 
   A Samsung SDI Magyarország Zrt. a Magyarországon működő Samsung-cégek között a Jászfényszarun működő, 2012-ben 713 milliárd forint árbevételt elérő Samsung Electronics Magyar Zrt. - amelynek beszállítója a Samsung SDI - mögött a második legnagyobb társaság.

Forrás: HVG

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Bezár a százmilliárdos magyarországi Samsung-cég.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector