Startlaphoz Csatlakozz!

Hazánkban a negyedik legnagyobb a nettó kereset és a teljes bérköltség aránya

Munkabérek: a régió legmohóbb állama a Magyar

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. április 12. szombat, 16:54
 
Hazánkban a negyedik legnagyobb az adóék, vagyis a nettó kereset és a teljes bérköltség aránya az OECD-tagok rangsorában. Csakhogy azokban az államokban, ahol Magyarországhoz hasonlóan csaknem a teljes összeg fele a költségvetésbe vándorol, összehasonlíthatatlanul magasabb az életszínvonal – írja az mfor.hu.
     Magyarországon az adóék 49 százalék volt 2013-ban, ami az OECD-országok között a negyedik legmagasabb. Az adatok gyermektelen, átlagos fizetéssel rendelkező dolgozóra vonatkoznak.
 
  Az első helyen Belgium áll 55,8 százalékkal. Őt követi Németország 49,3 és Ausztria 49,1 százalékkal. Hasonló arányokkal számolhatnak a francia (48,9), és az olasz (47,8) dolgozók is, csakhogy míg Magyarországon az éves nettó bér 6 ezer euró körül mozog, addig Olaszországban a 20 ezret közelíti, Belgimuról, Németországról és Ausztriáról nem is beszélve. A régió országai közül Csehország követ minket 42,4 és Szlovénia 42,3 százalékkal. A lengyel állam pedig már nagyságrendekkel kevesebbet (35,6) von el a dolgozóktól. Az OECD-országok átlaga 35,9 százalék, ebben benne van Chile a maga 7 és Új-Zéland a 16,9 százalékával.
 
   Az adóék nagyon leegyszerűsítve három elemből tevődik össze. A személyi jövedelemadóból, a munkavállaló által fizetendő járulékokból és – amit a bruttó bérünk már nem tartalmaz – a munkáltató költségeiből. Az OECD mindhárom elemet a teljes bérköltségre vetítve számolja. Így lehetséges pl., hogy Magyarországon a személyi jövedelemadó aránya nem 16, hanem 12,45 százalék, amivel jobbak is vagyunk, mint az OECD átlaga.
 
   A fenti számok, ahogy már említettük, egy keresős gyermektelen háztartásokra vonatkoznak, az átlagbérre vetítve. Ha az átlagbér 67 százalékával számolunk, akkor még rosszabb a helyzetünk. Magyarország 49 százalékkal „ezüstérmet” kap, de a minket megelőző Belgium is már csak 50,1 százalékot von el a szegényebbektől. Jobban állunk ugyanakkor ha egy átlagos bérből élő egy keresős háztartást nézünk 2 gyerekkel. Így már a "csak' a 10. legmagasabb az elvonás mértéke 34,1 százalékos aránnyal.
 
   Ha az adóék 2012-es évhez viszonyított változását nézzük, akkor látható egy fél százalékpontos csökkenés Magyarországon, amely a szuperbruttó kivezetésének eredménye a bruttó 202 ezer forintot keresők esetében. Ezzel két helyet tudtunk javítani a tavalyi második helyezésünkhöz viszonyítva. Látható, hogy a tendencia az inkább az adóék növelése volt a többi országban, azonban Magyarország még ezzel együtt is sereghajtó a régióban az adóék mértékét illetően.2005-ben volt a legalacsonyabb az adóék
 
   Az OECD ezredforduló utáni statisztikáiból kiderül, hogy az adóék az átlagos, gyermektelen keresők esetében Magyarországon 2001-ben volt a legmagasabb 55,8 százalékkal, míg a legalacsonyabb 2010-ben 46,6 százalékkal.

  Az alacsony jövedelműek elvonása 2000-ben volt a legmagasabb 51,4, 2005-ben pedig a legalacsonyabb 43,1 százalékkal. A 2010-es 43,8 százalék óta folyamatosan emelkedett a mostani 49 százalékra. 

   Az átlagbér 167 százalékát kereső gyermektelenek esetében 2000-ben és 2008-ban volt a legmagasabb, 59,1 százalékkal, 2009 óta pedig folyamatosan csökkent.

   Az egy keresős, két gyermekes háztartások esetében átlagbérrel számolva 2000-ben és 2001-ben 43,9, 2007-ben pedig 44 százalék volt az adóék. 2009 után hatalmasat esett, a legalacsonyabb 2011-ben volt 33 százalék és azóta is csak kismértékben emelkedett.

   A visegrádi országokkal összevetve elmondható, hogy az ezredforduló óta minden jövedelmi szinten alacsonyabb volt az állam által elvont pénzek aránya a régióban. Kivételt képez a legrosszabb helyzetben lévő, az átlagbér 67 százalékát kereső két gyermekesek csoportja, ahol jelenleg a lengyel és a szlovák állam is többet vesz el, mint a magyar. 

Forrás: mfor.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Munkabérek: a régió legmohóbb állama a Magyar.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector