Startlaphoz Csatlakozz!

Tizenöt per van folyamatban a bíróságon

Vissza kell fizetnie az államnak a 98 százalékos különadót

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. április 13. vasárnap, 07:01

Tizenöt olyan per van folyamatban a bíróságon, amely a végkielégítés-adót érinti, amelyet az Alkotmánybíróság (AB) nemrégiben törvénytelennek mondott ki – olvasható a Népszabadságban.
     Az adót 2010-ben vezették be, s egy pillanatig sem volt az AB kedvére való. Szinte azonnal vissza is dobta, amire az volt a kormányzati válasz, hogy szűkítette a testület jogköreit. Ezután a strasbourgi bíróság is kimondta a különadó jogsértő voltát, ám ezt a döntést nem kellett a kormánynak kötelezően elfogadnia, s az nem is volt általános érvényű. Az AB végül úgy határozott: a bíróságok nem alkalmazhatják a jogszabályt, vagyis ez alapján nem vehető el senkitől a végkielégítése.
 
   Az AB-határozat alapján a végkielégítés-adó ügyében folyó tizenöt perben a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak vissza kell vonulnia a kereset módosításával, megszüntetésével. A Kúrián lévő ügyekben a bíróságnak kell lépnie, ez esetben technikailag nem vonulhatnak vissza a felek. A szóban forgó perek tárgya összesen 36,5 millió forint. Hogy a hatóság a fejenként átlagosan 2,4 millió forint tárgyú ügyekben miért nem vonult vissza, nem tudni, itt már csak a saját perköltségüket tudják növelni, nyerni biztosan nem fognak.
 
   Ennél is érdekesebb azonban, hogy mit tehetnek azok, akik nem pereskedtek. Elvileg a döntés a folyamatban lévő ügyekre vonatkozik, ám könnyen ilyenné lehet varázsolni bármilyen esetet. Csak önellenőrzést kell benyújtania a végkielégítés-adóval sújtott magánszemélynek, amelyben a korábban befizetett adót szeretné visszakapni. Mivel azt a határozatok értelmében annak idején törvénytelenül fizettették meg. A perek tárgyát képező 36,5 milliónál egy kicsit több pénzről van szó – bár az összeg nem fogja veszélyeztetni az államháztartás stabilitását. Elvileg valamennyi évre indítható önellenőrzés, hiszen eddig nem évült el egyetlen év sem, amióta a végkielégítés-adót alkalmazták.
 
   Összesen hatmilliárd forintot kérhetnek vissza magánszemélyek az államtól: 2010 óta ennyi különadót fizettek be a költségvetésbe a volt közszolgák, kormánytisztviselők. A legtöbbet a választási évet követően, 2011-ben utalták, ez 3,7 milliárd forintot tett ki. Azok járnak csak pórul, akiket jogerősen elmarasztalt az adóhatóság, ezeket az ügyeket ugyanis nem lehet már kinyitni. A különadót első nyilatkozatában a kormány azzal indokolta, hogy kell a bevétel a büdzsének. Miután érdemi pénz ebből nem folyt be – nem is folyhatott –, változott a kommunikáció, s a bevétel helyett a nem erkölcsös jövedelmeket akarta megadóztatni a kormány.
 
   A hiba csak annyi volt, a húsz, harminc vagy negyven évet a közszférában eltöltött közalkalmazottak és tisztviselők tisztességesen kaptak a jogszabályok szerint végkielégítést, amely után egyébként akkor még több szja-kulccsal adóztak is. Január elsejétől a különadó mértéke 98 helyett már csak 75 százalék. Ezt a képviselők, polgármesterek és más prominensek esetében a végkielégítések kétmillió forint feletti része, más alkalmazottak esetében 3,5 millió forint feletti része után kell megfizetni. Az előirányzat 2014-re 900 millió forint, ebből 187 millió folyt be január-februárban.

Forrás: Népszabadság
 


 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Vissza kell fizetnie az államnak a 98 százalékos különadót.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector