Startlaphoz Csatlakozz!

Adóelőny

A színlelt szerződéses bújtatott munkaviszony

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. április 13. vasárnap, 15:07

A Munka törvénykönyvén kívül a 7001/2005. (MK 170.) FMM-PM együttes irányelve is meghatározza a valós munkaviszony lényeges körülményeit, melyet jogerős bírósági állásfoglalások is megerősítenek – írja az fvsz.hu.

   A színlelt szerződésekkel való leplezett foglalkoztatást a Nemzeti Munkaügyi Hivatal, a Nemzeti Adó és Vámhivatal, és a Bíróság is hivatalból vizsgálja a fővállalkozói vélelemmel. A színlelt szerződés semmis, és a leplezett körülményeket kell figyelembe venni, ami a valóságnak megfelel. 

   A munkaviszony megkerülésével a munkáltató mentesül bizonyos törvény által előírt jogi és nem utolsósorban anyagi kötelezettségei alól. 

Általános elv, hogy a szerződéseket nem elnevezésük, hanem tényleges tartalmuk alapján kell elbírálni, minősíteni. 

   Hagyományos esetben egy erkölcsös munkaadó elfogadja a munkavállaló alkalmazásával járó kötelezettségeket és anyagi terheket. Szembenéz azzal, hogy kettejük kapcsolatának megszüntetése szintén költségekkel és jogi huzavonával jár, ezeknek eleget tesz. Ha viszont a munkaadó nem hajlandó szembenézni a munkáltatói lét sötétebb oldalával, inkább a bújtatott munkaviszony és az illegalitás felé fordul, azzal kibújik minden kötelezettség és felelősség alól, a munkavállalót pedig könnyedén lehetetlen helyzetbe hozhatja. Nincsenek sem automatikusan járó munkavállalói kedvezmények, sem részletes jogszabályi követelmények. 

   Színlelt szerződésről tehát akkor beszélhetünk, ha a szerződő felek külső harmadik személyek irányában azt a látszatot kívánják kelteni, hogy közöttük meghatározott tartalommal szerződés jött létre, jóllehet közöttük ilyen szerződés nincsen, illetve kölcsönösen azt palástolják, hogy a ténylegesen megkötött szerződés helyett más tartalommal és más joghatást kiváltó szerződést kötöttek. A PTK-ban viszont szerepel egy olyan kitétel, hogy ha egy szerződés „színlelt”, akkor az nem érvényes, azaz semmis, amit a Bíróságok hivatalból vizsgálnak. 

   A munkajogviszony fontosabb jellemzői az alábbiak: 
- A munkáltatót széles körű utasítási jog illeti meg (amit az őrutasítás meg is jelöl). 
- A munkavállaló köteles a munkáltató utasítása szerint rendelkezésre állni 
- A munkavállaló köteles rendszeresen, a megjelölt helyen és időben munkára alkalmas módon megjelenni. 
- Alá-fölé rendeltség a munkavállaló és a munkaadó között 
- Irányítási, ellenőrzési, utasítási jog kizárólag a munkáltatót illeti meg 
- a munkavállaló rendszeres munkavégzése, 
- a cég munkaállomásán való foglalkoztatás, 
- annak eszközeit alkalmazzák 

   A munkakörhöz tartoznak a járulékos feladatok is, például az előkészítő és befejező munkák. Ebből következően a munkavállaló feladatkörébe tartozó, vagy azonos jellegű feladatokra (ugyanazon munkáltatónál) munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony nem létesíthető. Ugyanez a helyzet, ha a további munkavégzésre irányuló szerződéssel a felek akarata a munkaidő meghosszabbítására vagy a rendkívüli munkavégzésre vonatkozó törvényi korlátok kijátszására irányul. 

   A legjelentősebb gyakorlati eltérés mégis gazdasági szempontú: a megbízási jogviszonyt összességében jelentősen kedvezőbb adókötelezettség terheli, mint a munkaviszonyt. Fentiek alapján érthető, hogy sok esetben a munkát elvégző és a munkát megrendelő személy között megbízási szerződés megkötésére kerül sor elérhetetlen és ismeretlen fantomcégekkel, még akkor is, amennyiben a felek közötti viszony nem teljesen felel meg a megbízási jogviszonyra vonatkozó előírásoknak, vagy akár teljes mértékben munkaviszonynak minősül. 

   Amennyiben úgy kerül a megbízási szerződés megkötésre a felek között (pl. fő és alvállalkozók, vagy al és alvállalkozók között), hogy a jogviszony tényleges tartalma nem megbízás, akkor színlelt szerződésről beszélhetünk. Minden olyan szerződés színlelt, amelyben a nyilatkozatban kifejezendő akarat eltér a nyilatkozó valódi akaratától – leegyszerűsítve: a felek tudják, hogy közöttük valójában munkaviszony jött létre, azonban az adójogi előnyök érdekében „papíron” megbízási szerződést kötnek egymással. A színlelés célja rendszerint a jogszabály vagy harmadik személy jogának kijátszása, a konkrét esetben adóelőny biztosítása. Tehát abban az esetben, ha adójogi megfontolásokból munkaszerződés helyett a munkavállalót megbízási szerződéseken keresztül foglalkoztatja, a polgári jog szabályai szerint az elnevezés ellenére ez a szerződés munkaszerződésnek minősül. 

   A munkaviszony lényeges minősítő jegyei a felek közötti alá-fölérendeltség, a munkavégzés rendszeressége, állandó jellege, a munkavégzés helyének, idejének, a munkakörnek a meghatározása, a munkavállaló rendelkezésre állási kötelezettsége, a munkáltató utasítási joga, a személyes munkavégzés [BH2003. 269]. 

   A munkaviszony - ha törvény másként nem rendelkezik - munkaszerződéssel jön létre, és a munkaszerződés írásba foglalásáról a munkáltató köteles gondoskodni. Munkáltató, pedig bármely természetes személy, jogi személy, vagy jogi személyiség nélküli gazdasági társaság lehet, amely a feltételeknek megfelel a jogképessége miatt.

   Az üggyel összefüggésben szükséges megemlíteni a Legfelsőbb Bíróság alábbi határozatát is: „Amennyiben valamely munka elvégzésére a fővállalkozó alvállalkozási szerződést köt, a munkát végző munkavállalók azonban nem az alvállalkozóval állapodnak meg a munkavégzésről, azt nem az alvállalkozó, hanem a fővállalkozó szervezi, irányítja és biztosítja a munkafeltételeket, a fővállalkozó az alvállalkozóval kötött szerződése ellenére nem hivatkozhat arra, hogy a munkaviszony az alvállalkozóval jött létre [EBH2010.2261]. 

  A Bíróságok egyértelműen kimondták, hogy a munkaviszony lényeges minősítő jegyei - a felek közötti alá-fölérendeltség, a munkavégzés rendszeressége, állandó jellege, a munkavégzés helyének, idejének, a munkakörnek a meghatározása, a munkavállaló rendelkezésre állási kötelezettsége, a munkáltató utasítási joga, a személyes munkavégzés – megvalósultak. A munkavállaló és a munkáltató között jellemzően szigorú alá-fölérendeltségi viszony áll fenn, melyből következik a munkáltatót megillető egyoldalú irányítási és utasításadási jogkör. (Az alvállalkozói láncolat végén álló cégek és azok képviselői soha semmilyen utasítást nem adtak, és az őrutasítás is meghatározta, hogy kik a vagyonőrök fölérendeltjei.) 

   A munkaviszonyt meghatározó minősítő jegy a munkavégzés tartalma alapján megjelenő rendszeresség. A munkavállaló nem egy ügyet gondoz, általában nem egy konkrét feladat ellátására, illetve munkavégzéssel elérhető eredmény teljesítésére szerződik, hanem egy adott munkakör folyamatos ellátására. A munkakör azoknak a feladatoknak, tevékenységeknek az összességét jelenti, melyeknek ellátására, elvégzésére a munkáltató alkalmazottját kötelezheti. A munkaviszony keretében általában nem a konkrét feladat, hanem a munkakör meghatározott, az ebbe tartozó egyes tevékenységek ellátására utasíthat a munkáltató. Amennyiben a megbízási vagy vállalkozási szerződésben foglalt egyedi ügyek, feladatok ténylegesen egy adott munkakör betöltését jelentik, a felek között munkaszerződés jött létre. (Akár ráutaló magatartással is.) 

   A feladat munkakör jellege, rendszeressége, folyamatosan ismétlődő volta más, a munkaviszonyra jellemző minősítő jegyek egyidejű fennállása mellett egyértelműen a munkaviszonyt valószínűsíti. 

  Munkaviszony fennállása esetén a munkáltatót foglalkoztatási kötelezettség terheli, köteles a munkavállalót a munkaviszony fennállásának tartama alatt munkával ellátni. A munkavállalót rendelkezésre állási kötelezettség terheli. Köteles az előírt helyen és időben, munkára képes állapotban megjelenni, a munkaidő alatt munkavégzés céljából a munkáltató rendelkezésére állni. A munkavállaló munkaszerződés alapján a munkaadó szervezetében dolgozva látja el feladatait, jellemző a hierarchikus kapcsolat. Az alá-fölérendeltség viszonyát többnyire a munkáltató belső szervezeti rendje (pl. őrutasítás) rögzíti. Megállapítható az alkalmazott ún. munkaszervezeti függősége, a tevékenységet a munkáltató szervezetéhez kötődően végzi. Így általában a munkavállaló egy meghatározott szervezeti egység (pl. vezetőség, igazgatóság) beosztottjaként jár el a munkakörébe tartozó feladatokban, továbbá eltérő szinteken maga is gyakorolhat egyes munkáltatói jogokat. A munkavállaló a munkát a munkáltató utasítása szerint köteles ellátni. A munkaviszony esetében a munkáltató az utasítás végrehajtását teljes körűen, részletekbe menően ellenőrizheti. 

   Az ítélkezési gyakorlat szerint a munkáltató alaptalanul hivatkozik arra, hogy a felek között megbízási jogviszony jött létre, ha a felek - még ha csak szóban is - a munkaviszony minden lényeges elemében megállapodtak, a munkavállaló a munkáltató utasítása szerint, annak irányítása és ellenőrzése mellett végezte a munkát [BH2001. 445]. 

   Munkaviszony esetén a munkavégzés időtartamát, a munkarendet, a munkaidő-beosztást - kollektív szerződés rendelkezése hiányában - az Mt. által szabályozott korlátok között a munkáltató határozza meg. A munkaszerződés kötelező tartalmi eleme a munkavégzés helyének meghatározása. A munkavégzés helye a munkaviszony szabályai szerint a munkáltató székhelye, telephelye. A munkaviszonyban jellemző a munkáltató eszközeinek, erőforrásainak, nyersanyagainak használata. 

   A megbízott, illetve a vállalkozó a munkavégzéshez általában saját eszközeit veszi igénybe. A munkaviszony esetén a munkáltatót terheli a biztonságos és egészséget nem veszélyeztető munkavégzés körülményeinek a megteremtése is. 

   A bírósági gyakorlat szerint önmagában a munkaszerződés, mint okirat hiányából nem következik, hogy a felek között nem jöhetett létre munkaviszony [BH1997. 152]. 

   Az Mt. külön nem definiálja a munkaviszony fogalmát, mindössze szűkszavúan annyit tartalmaz, hogy a munkaviszony olyan jogviszony, amelynek alanyai a munkáltató és a munkavállaló. A munkaviszony meghatározó ismérve az, hogy azt a jogszabály által meghatározott jogalanyok hozzák létre. Munkáltató bárki lehet, aki jogképes (pl. jogi személyiség, jogi személyiség nélküli gazdasági társaság, természetes személy). Tehát a törvényi feltételnek megfelel minden fővállalkozó is, hiszen nincs kizáró ok arra vonatkozóan, hogy ne lehetne munkáltató. 

   Az Mt. 76.§ (1) bekezdése szerint a munkaviszony – ha a törvény másként nem rendelkezik – munkaszerződéssel jön létre. A (2) bekezdés alapján a munkaszerződést írásba kell foglalni, az írásba foglalás elmulasztása miatt a munkaszerződés érvénytelenségére csak a munkavállaló – a munkába lépést követően 30 napon belül – hivatkozhat. 

   Az Mt. sajátos szabályt állapít meg az érvénytelenségre, és annak a feloldására ilyen esetben. Mivel magát az írásba foglalást a jogszabály egyoldalúan a munkáltató kötelezettségévé teszi, ezért annak elmulasztása miatt a munkaszerződés érvénytelenségére csak a munkavállaló, és ő is csak a munkába lépést követő 30 napon belül hivatkozhat. Ez egyben azt is jelenti, hogy a 30 nap eltelte után a munkaviszony írott munkaszerződés nélkül is érvényesen létrejöttnek minősül, és egyedül az írásbeliség elmaradására tekintettel nem alkalmazható az Mt. 10.§-ban foglalt érvénytelenség jogkövetkezményei. 

   A Kúria ezzel egyezően kimondta, hogy önmagában a munkaszerződés, mint okirat hiányából nem következik, hogy a felek között nem jöhetett létre munkaviszony (LB. Mfv. II.10.316/2006, BH.1997/152.) 
Az Mt. 74.§ (1) bekezdése alapján a munkáltató köteles a munkavállalóval közölni, hogy a munkaviszonyból eredő jogokat és kötelezettségeket (munkáltatói jogkör), mely szerv, vagy személy gyakorolja, teljesíti. 

   Ha a munkáltatói jogkört nem az arra jogosított szerv vagy személy gyakorolja, eljárás érvénytelen, kivéve, ha a munkavállaló a körülményekből alappal következtethetett az eljáró személy/szerv jogosultságára. E rendelkezésektől érvényesen eltérni nem lehet (2-3. bekezdés). 

  Az Mt. 74/A §-ban szabályozott munkaszerződés típusának megválasztására vonatkozó szabályoknak kiemelt jelentősége van, ugyanis a munkavégzés alapjául szolgáló szerződés típusának megválasztása nem irányulhat a munkavállaló jogos érdekeinek védelmét biztosító rendelkezések érvényesülésének korlátozására, ill., csorbítására. A jogszabály azt is meghatározza, hogy a szerződés típusát, elnevezésétől függetlenül az eset összes körülményeire, így különösen a felek szerződéskötést megelőző tárgyalásaira, a szerződés megkötésekor, ill., a munkavégzés során tett jognyilatkozataira, a tényleges munkavégzés jellegére, a 102-104.§-ban meghatározott jogokra és kötelezettségekre tekintettel kell megítélni, és megállapítani. 

   A munkaviszonyban olyan jogok és kötelezettségek terhelik a feleket, amely elsődlegesen a munkavállalók védelmét szolgálják, ill., a munkaerővel való gazdálkodás szabadságát biztosítják. A munkaviszonyhoz, az egyéb jogviszonyoktól eltérően, adójogi és társadalombiztosítási szabályok is kapcsolódnak. Ezek elsősorban a magasabb közterhekben jelentkeznek a munkavállaló és a munkáltató oldalán. Ez az egyik oka annak, hogy az alperes alvállalkozókat vont be maga alá, amely további alvállalkozókat vont be, melyekkel szemben adótartozás miatt eljárások indultak. 

   A Bíróságnak a munkavégzésre irányuló jogviszonyt a szerződés megállapításakor összességében kell vizsgálni. A jogviszony alapján ellátandó tevékenység jellege és feltételei határozzák meg, hogy a munkavégzésre, mely jogviszony választható. 

   A munkáltató nem hivatkozhat arra, hogy az írásbeli munkaszerződés nélkül a munkaviszony nem jött létre, tekintettel arra, hogy az írásbeliség elmaradására, a munkaviszony létesítését követő 30 napon belül kizárólag a munkavállaló hivatkozhat, ennek hiányában a munkaviszony létrejöttnek tekintendő. 

   Az EBH2001. 576.-ös határozat szerint, ha a munkavállalók a munkáltató munkaeszközeivel, az általa meghatározott időben és helyen, az utasításai szerint végezték a munkát, a felek között munkajogviszony állt fenn (Ptk. 474. §, Mt. 1. §). 

   Összegezve: Megfelelő mennyiségű (őrszolgálati) dokumentum, tanúk, és információk birtokában van rá lehetőség, hogy alvállalkozási/megbízási szerződés esetén, vagy illegális munkaerő-kölcsönzésnél megállapításra kerüljön a színlelt szerződéses foglalkoztatás, és a tényleges haszonszerzők kerüljenek felelősségre vonásra.
 
Forrás: www.fvsz.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A színlelt szerződéses bújtatott munkaviszony.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector