Startlaphoz Csatlakozz!

LMP: Ha csökkennek a beruházások, munkahelyek sem lesznek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. szeptember 03. hétfő, 07:07
A KSH jelentése megerősítette, hogy tovább csökkentek a beruházások. Az Orbán-kormány elmúlt két éve alatt folyamatosan esett a beruházási aktivitás, és nem látszik a fordulat jele. Miközben régiónkban számos országban megindult a gazdasági növekedés, mert beindultak a beruházások, itthon ennek éppen az ellenkezője zajlik. Ezt már nem lehet az európai válságra fogni, ez a Matolcsy-féle tripla bóvli kategóriás gazdaságpolitika következménye. Ha csökkennek a beruházások, nem lesznek munkahelyek sem. Az LMP ősszel bemutatja, hogyan képzeli el a 180 fokos gazdasági fordulatot.

   A hazai beruházások alakulásáról ma megjelent KSH-gyorstájékoztató szerint 5,9 százalékkal volt alacsonyabb a beruházások szintje a második negyedévben, mint egy évvel korábban.  Az Orbán-kormány alatt soha nem nőtt a beruházások mértéke. Ezt nem ellensúlyozza a kőfejtési ágazat közel 39 százalékos emelkedése sem, mert eközben az ország gazdasága került egyre nagyobb gödörbe. Amikor leépít a Dunaferr, csőd szélén a Gyulai Húskombinát, leállt a vállalkozások hitelezése, nincs bizalom és kiszámíthatóság, akkor ezeket nem ellensúlyozza néhány PR-célú gyáravatás. Nyár elején már Demján Sándor is szembesítette a miniszterelnököt azzal, hogy „nincs unortodox gazdaságpolitika, az ott lehet, ahol beruházások vannak".
 
    Ezek az adatok is magyarázatot adnak arra, hogy idén a gazdaság miért kezdett el visszaesni, miközben a régiónkban számos szomszédos országban a gazdasági növekedés megindulását láthatjuk. A beruházások terén, és ami súlyosabb, a gazdaságpolitika terén sem látszik a fordulat jele. Ezeket a negatív gazdasági adatokat már nem lehet az európai válságra fogni, amikor a régiónkban ellenkező irányban haladnak a folyamatok. Ez már a Matolcsy-féle tripla bóvli kategóriásnak minősített gazdaságpolitika következménye. A kiszámítható gazdasági környezet a beruházások alapfeltétele. A kiszámíthatatlan szabályozási környezet, a magas adminisztrációs terhek, az uram-bátyám viszonyok viszont elriasztják a potenciális befektetőket. A Matolcsy György pedig az állandó újratervezéssel a bizalomhiányt erősíti.
 
    Márpedig ha a beruházások csökkennek, akkor nem lesznek új munkahelyek. Sőt, a meglévőket sem lehet megmenteni, bármennyi levelet is küld Orbán Viktor ennek ellenkezőjéről az embereknek.
 
    Az LMP szerint új kis- és közepes vállalkozásokat fejlesztő és támogató intézkedésekre, a gazdasági környezet kiszámíthatóságának és az üzleti bizalomnak a megteremtésére lenne szükség.  Ezen felül a zöld beruházások ösztönzése bizonyulhatna a gazdaság egyik kitörési pontjának. Az LMP ősszel bemutatja az alternatív költségvetését, amelyben ismerteti elképzeléseit a zöld gazdasági fordulatról.
  
Vágó Gábor
országgyűlési képviselő,
a Számvevőszéki és költségvetési bizottság tagja


Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - LMP: Ha csökkennek a beruházások, munkahelyek sem lesznek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector