Startlaphoz Csatlakozz!

Kinek és mi haszna van a szegények legújabb szívatásából?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. április 25. szerda, 17:51
A legújabb kiszivárgott és az index.hu-n ma reggel hivatkozott kormányzati elképzelések szerint csak a szegényeknek fogják Erzsébet utalványban kifizetni az ellátásokat. Ez kirekesztő! 2012 júliusától a rendszeres szociális segélyt és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt adnák utalványban, ami egy paternalista, infantilizáló, a modern pénzgazdaságot megkérdőjelező intézkedés.

    A Magyar Szegénységellenes Hálózat a kormányzati tervek kapcsán az alábbiakra hívja fel a döntéshozók és a közvélemény figyelmét:

    A legjobban érintettek a szegény, gyerekes családok lesznek, akiknek évi 10 ezer forintnyi ellátása (rendszeres gyermekvédelmi kedvezménye) teljes egészében Erzsébet utalványban lesz kifizetve. Ennek értelmét és indokoltságát nem igazolja egyetlen hiteles, tudományosan érvényes tanulmány sem. Nincs arra adatunk, hogy baj lenne a gyermekes családok pénzköltésével.

    A szegények emellett a rendszeres szociális segélyt havi 5000 forintig utalványban kapják majd meg. Ennek értelme számunkra szintén felfoghatatlan – ez megbélyegzi és korlátozza a segélyezettet.  Az intézkedés vesztesei tehát a szegények, akiknek a jogait és szabad döntési lehetőségeit korlátozzák, továbbá várhatóan a kiadásaikat is növelik, hiszen a kereskedők az általuk befizetendő 3-6%-nyi jutalékot továbbterhelik majd a fogyasztókra. Köztük magukra az utalványt beváltó szegényekre. Emellett a hátrányok a rendszer működtetésével kapcsolatos adminisztrációs és egyéb költségekben is jelentkeznek, jóval megnövelve azokat is.

    A javasolt intézkedésnek két nyertese van:

    Egyrészt a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft., amelyhez az utalványok beváltása utáni jutalék folyik be, amely összegnek a töredéke szolgálja csak a szegényeket. Az üdülők, sétarepülők és egyéb szabadidős szolgáltatások támogatásából javarészt a középosztály részesül.

    Másrészt az utalványt elfogadó kereskedők és szolgáltatók (akiknek köre korlátozott) is nyertesek, hiszen számukra biztos üzletet, garantált keresletet generált az intézkedés.

   A probléma ezzel mindössze annyi, hogy a szociális ellátások, amelyek a szegénység csökkentését célzó szociálpolitikai eszközök, aktuális megváltoztatása éppen a szegények számára jelent további korlátozásokat. (OS)


    Kiadó: Magyar Szegénységellenes Alapítvány

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kinek és mi haszna van a szegények legújabb szívatásából?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector