Startlaphoz Csatlakozz!

FESZ: kétséges, hogy 2013 júliustól lesz-e még humán ellátó rendszer

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. december 17. hétfő, 08:51
A Független Egészségügyi Szakszervezet tagsága megdöbbenéssel fogadta azt a hírt, amely alapján kétséges, hogy 2013 júliustól lesz-e még humán ellátó rendszer.

   Az állami szférában dolgozók, a közszolgálati jogviszonyban állók, a bírák, az ügyészek és a fegyveres szervezetek tagjai sem kaphatnak nyugdíjat és fizetést is egyidejűleg a jövő év közepétől. Egyebek mellett ezt is tartalmazza az Országgyűlés költségvetési bizottsága által jegyzett módosító csomag, amelyet a jövő évi költségvetés megalapozásával összefüggő törvényjavaslathoz nyújtottak be pénteken este.

    A benyújtott módosító értelmében a kormány az egészségügyben és a felsőoktatásban dolgozó nyugdíjasoktól is megvonná az öregségi járadékot, ha munkaviszonyban állnak. A  nyugdíjban lévő orvosoknak, ápolóknak, tanároknak, tanítóknak választaniuk kellene az öregségi ellátásuk és a munkabérük között, ami - mint már e terv őszi felmerülésekor is egyértelmű volt - az állami egészségügyi ellátás, valamint az oktatási rendszer összeomlásához vezetne. De nem csak az egészségügyi ellátó rendszert, hanem a szociális ellátó rendszert  is alapjaiban rengetné meg, ha elfogadnák a módosítást. Az államosított szociális intézményekben dolgozó munkavállalók közel 20%-át érintené a korlátozás, a választás kényszere.

   A humán ellátó rendszerekben nyugdíj ellátás mellett dolgozók, hosszú évek óta kényszer munkavállalók. A jövedelem viszonyaik miatt gazdasági kényszer, az utánpótlásuk hiánya miatt erkölcsi, hivatástudati kényszer az ami a pályán tartja őket.

   A kormány és a parlament tudathasadásos tevékenysége még nagyobb válságot idéz elő, mint ami eddig is súlyosbította az ágazatok helyzetét. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter összesen 21.000-22.000 főt említ, de a számok az ismert szakmai korfák alapján  az egészségügyi és a szociális szféra tekintetében meghaladnák 20.000 főt. Az ellátó ágazatok összeomlása már kevesebb, 1-2 ezer fő kiesésével is bekövetkezhet.

   Érthetetlen számunkra, hogy a parlamenti bizottságok nem hangolják össze törvény alkotási munkájukat. A felületes, kapkodó tevékenységük az  emberek szociális, gazdasági érdekeit és valósan biológiai életét veszélyezteti. A tervezett intézkedés nem 21.000 munkavállalót érint, hanem közvetve az egész társadalmat.

   Felülvizsgálatát kérjük a tervezett módosításnak! Történjen szakmapolitikai egyeztetés, a veszélyeztetett ágazatok kapjanak felmentést a törvényi intézkedés végrehajtása alól.
  „  - Szócska Miklós egészségügyi államtitkár (októberben):„Felmentést kérek ez alól az intézkedés alól az egészségügyi ágazatnak, mert az ellátórendszer összeomlása nélkül ez nem megvalósítható.”

Budapest, 2012.december 16.
 
Független Egészségügyi Szakszervezet

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - FESZ: kétséges, hogy 2013 júliustól lesz-e még humán ellátó rendszer.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector