Startlaphoz Csatlakozz!

A fizetős ellátás felé terelik a betegeket

Intézmények megszüntetésével és elbocsátásokkal spórolna a kormány az egészségügyben

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 20. kedd, 09:23

6-8 ezer orvos és 12-18 ezer nővér hiányzik a rendszerből, a beígért bérintézkedések az egészségügyben dolgozók azon csoportjai körében sem állítja meg az elvándorlást, akiket érintenek. Közben az a veszély is fennáll, hogy lesznek szegény kórházak, és jómódúaknak kiemelkedő színvonalú kórházak – mondja a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke.

   Szinte csak csepegteti a kormányzat az információkat az egészségügy átalakításának részleteiről – mondta el a 168 Óra Online-nak Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke. Előzetes egyeztetés nem zajlik az érdekvédelmi szervezetek és az államtitkárság között, így kevés konkrét információval rendelkeznek a szakszervezetek a közelgő változásokról.A sajtóban megjelent értesülések szerint intézmények megszüntetésével és elbocsátásokkal spórolna a kormány az egészségügyben. A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke úgy tudja: a létszámleépítések során elsősorban a háttérintézményekben dolgozó, vezető beosztású alkalmazottaktól válnának meg. Ugyanakkor ha regionális vagy megyei központokkal működne tovább az egészségügy, az a követelmény, hogy ne legyenek egymás szomszédságában azonos profilú kórházak, létszámmozgatással is járhat. Kérdés azonban, lesz-e kiket mozgatni.
 
   Az egészségügyi rendszerből ugyanis 6-8 ezer orvos és 12-18 ezer nővér hiányzik. A szakszervezet szerint nincs a kormányzat részéről megnyugtató válasz arra, hogyan teszik vonzóvá a pályát, honnan lesz utánpótlás. A beígért bérintézkedések az egészségügyben dolgozók azon csoportjai körében sem állítja meg az elvándorlást, akiket érintenek. Az egészségügyi életpályamodell nem létezik, évek óta vár a szakma a bevezetésére, de a mostani lépések bérfeszültséget, elkeseredést generálnak. Példaként említette Kiss László, hogy a szakorvosok körében attól fog függni, hogy ki kapja meg a szakmai minimum bért, hogy a Markusovszky-ösztöndíjat – amely havonta nettó 100 ezer forinttal egészíti ki a rezidensek bérét – igénybe vették-e, és ha igen, mikor. Aki korábban vette igénybe, annak a mostani elképzelések szerint egyelőre nem fog járni a szakmai minimum bér. Ugyancsak
probléma, hogy az egészségügyben a gazdasági, műszaki háttérmunkát végzők az eddigi összes bérrendezésből kimaradtak.
 
   A kormány döntése értelmében teljesen el kell különíteni az állami és magánszolgáltatói tevékenységet az egészségügyben, és a jövőben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) magánellátást nem fog finanszírozni. Kiss László szerint valóban szükség volt arra, hogy szabályozzák ezeket a kérdéseket, mert akadtak visszásságok, amikor az állami intézményben magánellátást nyújtottak. Ha valaki a saját pénzéből jobb ellátást akar, azt tehesse meg egy külön rendszerben – érvel a szakszervezeti elnök. Az a veszély azonban szerinte fennáll, hogy lesznek szegény kórházak és a fizetőképeseknek, jómódúaknak kiemelkedő színvonalú kórházak. Ezt a helyzetet csak azzal lehet elkerülni, ha megfelelő alapcsomagot köt a közellátáshoz a kormányzat, és ezt tudja garantálni.
 
   Azzal, hogy erősödnek a magántulajdonú egészségügyi ellátó
intézmények, a kormányzat pedig érdekelt abban, hogy a fizetős ellátás felé terelje a betegeket, Kiss László szerint érdekes utat jár be az egészségügy. Emlékeztet: 2012-ben állami fenntartásba vettek gazdasági társasági formában működő kórházakat. Ezeknek a privatizált kórházaknak a visszaállamosítását nyögi ma is a kormány.
 
   Az intézmények hátralékainak, adósságainak rendezése akadályozza, hogy jusson forrás bérrendezésre, utánpótlás-nevelésre. „Az egészségügyi rendszer az összedőlés szélén van, nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy ez bármikor boruljon” – teszi hozzá. A FESZ elnöke attól tart, a jó szakorvosokat és szakdolgozókat elvonja a magánrendszer, és ez elsősorban majd a vidéki városi kórházaknál okoz humán erőforrás gondokat, amelyek akár a kórházak bezárásához is vezethet.

Forrás: 168 óra

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Intézmények megszüntetésével és elbocsátásokkal spórolna a kormány az egészségügyben.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector