Startlaphoz Csatlakozz!

Elemzők:

Reálbér növekedést hozott az alacsony infláció

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 22. csütörtök, 13:27

 Az elemzők szerint a bérek márciusi alakulása jelentős reálkereset növekedést hozott az alacsony infláció mellett. Ezzel megindulhat a lakossági fogyasztás érdemi növekedése, ami hozzájárulhat a GDP bővüléséhez is.

    A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen közzétett adatai szerint márciusban a bruttó átlagkeresetek a közfoglalkoztatottak nélkül számolva 6,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, és a nettó keresetek is ezzel azonos mértékben emelkedtek.  

    Gabler Gergely, az Erste Bank vezető elemzője az MTI-nek elmondta, hogy ez jelentős reálbér-növekedésnek számít, mivel az infláció alacsony. Az Erste idén a fogyasztói árak 0,6 százalékos emelkedésével számol. 

    A szakértő szerint a csütörtökön közölt adatok megerősítik, hogy a lakossági fogyasztás idén elindulhat a mélypontról. Emlékeztetett arra, hogy - 11 éves negatív rekordot döntve - rendkívül alacsony volt a lakossági fogyasztás súlya a bruttó hazai terméken belül, idén azonban már növekedés várható. 

    Az elemző hangsúlyozta: 2014-re 2,8 százalékos GDP-növekedést vár, amiből 1,2 százalékot magyarázhat a lakossági fogyasztás bővülése.

    Balatoni András, az ING Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint nincs érdemi változás az elmúlt hónaphoz képest. Markáns reálbéremelkedést hozott, hogy a közfoglalkoztatás hatását kiszűrve - amit fontos megtenni - 6,4 százalékkal nőttek a nettó keresetek a márciusi 0,1 százalékos alacsony infláció mellett.

    Balatoni András elmondta: sem a vállalatok, sem a háztartások nem számítanak arra, hogy az infláció a közeljövőben jelentősen emelkedik, éves átlagban 3,5-4 százalék körül lehet az idén a bérindex. 

    A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtöki közleményében kiemeli: a 6,4 százalékos reálbér-emelkedés tovább segíti a lakossági fogyasztás növelését, és ezen keresztül a gazdaság bővülését.

    A tárca hangsúlyozza, hogy a versenyszektorban jelentős mértékű, régen nem tapasztalt, több mint 52 ezres létszámbővülés ment végbe márciusban egy év alatt. A versenyszektor növekvő munkaerő kereslete a gazdasági konjunktúra élénkülésének, a munkát terhelő adók csökkentésének, a Munkahelyvédelmi Akciótervnek, illetve az aktivitást ösztönző intézkedéseknek köszönhető. 

    A reálbérek folyamatos emelkedése mellett a kormány egyik fő célja, hogy tartósan 4 millió felett tartsa a foglalkoztatottak számát, a munkanélküliséget pedig az úgynevezett súrlódásos munkanélküliség szintjére, vagyis 4 százalék alá csökkentse - hangsúlyozta a közleményében az NGM.
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Reálbér növekedést hozott az alacsony infláció.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector