Startlaphoz Csatlakozz!

Gyermekük nem járt iskolába

Több mint kétszáz embert zártak ki a közfoglalkoztatásból, mert a gyermeke nem járt iskolába

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 07. szombat, 10:33

Eddig több mint kétszáz embert zártak ki a közfoglalkoztatásból azért, mert a gyermeke nem járt rendszeresen iskolába – tudta meg a Magyar Nemzet. A mulasztás miatti veszteség óriási: három hónapig nem jut munkához és keresethez, ha gyermeke igazolatlan hiányzása eléri a harminc órát. A szankció elérte a célját: az ősz közepén egyetlen hónapban még nyolcvanhat embert kellett kizárni emiatt, májusban már csak huszonötöt. December óta több mint 330 ezer ember dolgozott legalább egy hónapot közfoglalkoztatottként.

    A kormány döntése értelmében az idei tanévben már nemcsak a családi pótlékot veszítheti el, aki nem gondoskodik tanköteles gyermeke rendszeres iskolába járásáról, de – közfoglalkoztatottakesetében – a munkáját és a keresetét is. A vonatkozó törvény értelmében szeptember 1-jétől ki kell zárni a közfoglalkoztatásból azokat, akiknek a gyermeke igazolatlanul hiányzik az iskolából és a gyerek mulasztott óráinak száma eléri a harmincat.
 
   A törvénymódosítással az volt a kormányzat célja, hogy tovább csökkentse az iskolakerülő gyerekek számát és a családokat arra ösztönözze, figyeljenek oda tanköteles gyermekükre, követeljék meg tőlük, illetve tegyék lehetővé számukra a rendszeres iskolába járást. A tét óriási, hiszen akit három hónapra kizárnak a közfoglalkoztatásból, több százezer forinttól, a család legfőbb bevételi forrásától esik el.
 
   A legfrissebb adatok szerint eddig 214 ember közfoglalkoztatási jogviszonyát kellett azonnali hatállyal megszüntetni azért, mert a gyermeke mulasztott. Az adatok azt mutatják, hogy a szankció elérte a célját, folyamatosan csökken ugyanis a szabályszegők száma: a törvénymódosítás életbelépése után, tavaly október 21. és november 20. között még nyolcvanhat embert, december 21. és január 20. között már csak negyvenötöt, míg április 21. és május 20. között csupán huszonötöt kellett kizárni a közfoglalkoztatásból. Még biztatóbb, hogy az elmúlt két hétben senkivel szemben sem kellett az intézkedést alkalmazni.
 
  A vonatkozó jogszabály szerint az iskolának öt óra igazolatlan hiányzás után értesítenie kell a szülőt a gyermek mulasztásáról. Ha a tanuló mulasztása eléri a tíz órát, akkor az oktatási intézmény jelzést küld a gyermekjóléti szolgálatnak, gyámhivatalnak és a kormányhivatalnak, harminc óra igazolatlan hiányzás esetén pedig értesíti a szabálysértési hatóságot. Ötven óra esetén újra értesítik a gyámhivatalt és gyermekjóléti szolgálatot, illetve innentől kezdve vonják meg a családi pótlékot is.

Forrás: Magyar Nemzet

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Több mint kétszáz embert zártak ki a közfoglalkoztatásból, mert a gyermeke nem járt iskolába.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector