Startlaphoz Csatlakozz!

A polgármesteri és a köztisztviselői bérek emeléséért lobbiznak

Boros Péterné: a közszolgálati bérrendezés már nemcsak jövedelmi, megélhetési kérdés

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 17. kedd, 12:17

Az önkormányzatok szövetsége százezer forinttal növelné a köztisztviselők havi nettó jövedelmét, a szervezet felsorakozott a közszolgálati dolgozók szakszervezetének javaslata mögé – írja a Napi Gazdaság.

   A polgármesterek is felsorakoztak a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) fizetésemelési javaslata mögé – derült ki a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) legutóbbi fórumán. Boros Péterné, az MKKSZ főtitkára a Napi Gazdaságnak elmondta, a városvezető díjazására is vonatkozó közszolgálati bérrendezés már nemcsak jövedelmi, megélhetési kérdés, de közszolgálati, politikai feladat is. (Több mint 6 éve nem változtak a bértarifák.) Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke a Napi Gazdaságnak elmondta, a polgármesteri és köztisztviselői javadalmazás kérdése halaszthatatlan. Ez előfeltétele a későbbi életpályamodell bevezetésének. A TÖOSZ elnöksége a napokban kezdeményezte, hogy a köztisztviselők bére átlagosan havi nettó 100 ezer forinttal növekedjen még ebben az esztendőben, de legkésőbb 2015. január elsejétől, továbbá kapjanak érdemi bérfejlesztést azok a közalkalmazottak, akik nem részesültek az elmúlt időszakban bérfejlesztésben.
 
   A főállású polgármesterek díjazása jelenleg a lakosság számától függően bruttó 270 ezer és 638 ezer forint között van. (A 38 650 forint illetményalap legalacsonyabb szorzószáma 7 az ezernél kevesebb lakosú települések esetében, a legmagasabb pedig 16,5.) Az ősztől hatályba lépő módosítás értelmében az 500-nál kevesebb lakosú települések polgármestere a helyettes államtitkár illetményének 20 százalékát keresné, ami bruttó 149 ezer forint. A lakosságszámtól függően a százalékarány legfeljebb 80 százalék lehet, azaz a 30 ezer lakos feletti város esetében a polgármester fizetése 598 ezer forint – szemben a bruttó 638 ezerrel. Schmidt szerint, ha a polgármesterek és a jegyzők fizetését így csökkentik, ehhez mérten a polgármesteri hivatalokban dolgozóknak is visszaveszik a fizetését.
 
  A TÖOSZ kidolgozta a polgármesteri illetmények szabályozására vonatkozó javaslatát. E szerint senkinek sem csökkenhet az illetménye a szabályok változását követően. A polgármesteri alapilletményt a helyettes államtitkári javadalmazás alapján határozzák meg, követve a jelenlegi törvényi szabályozást. A megyei város és a fővárosi kerületi önkormányzat polgármesteri illetménye például megegyezne a helyettes államtitkár illetményére vonatkozó szabályokkal (747 ezer 877 forint). A megyei önkormányzat képviselő-testületének elnöke a helyettes államtitkár illetményének 90 százalékát kapná (673 ezer 89 forint).

Forrás: Napi Gazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Boros Péterné: a közszolgálati bérrendezés már nemcsak jövedelmi, megélhetési kérdés.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector