Startlaphoz Csatlakozz!

Kevesebb szabadságot kapnának a pedagógiai szakszolgálatban dolgozók

PDSZ: a KLIK jelenlegi törvényértelmezése súlyosan diszkriminatív

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 20. péntek, 10:23

Ezúttal a pedagógiai szakszolgálatban dolgozó pedagógusok szabadsága kerül az Országgyűlés elé. Visszakapnák a korábbi pótszabadságukat, de üröm az örömben, hogy ebből idén 10 nappal kevesebbet adnának. A szakszervezet nem hagyná – írja a pecsistop.hu.

  Pedig a pedagógiai szakszolgálatban dolgozók korábban ugyanannyi szabadságot kaptak, mint általában a pedagógusok: 21 munkanap alapszabadság és 25 munkanap pótszabadság, amelyből jogszabályban meghatározott feladatra a munkáltató évi 15 napot igénybe vehet. Aztán mikor bejött a köznevelési törvény és annak végrehajtási rendelete, csak az egyházi- és magánintézményként működő szakszolgálati pedagógusoknak írta elő egyértelműen jogszabály a fenti szabadságot. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének jogi álláspontja szerint ezután is járt nekik a 25 nap pótszabadság, de ezt a KLIK-nél másként értelmezték, és nem adták meg.

   A szakszervezetek sürgős törvénymódosítást kértek a diszkriminatív szabadság-megállapítás miatt. Ez most végre megtörténik, ám Nagy Erzsébet, a PDSZ pécsi ügyvivője szerint semmi sem indokolja, hogy egy átmeneti rendelkezésben erre az évre csökkentsék a 25 munkanap pótszabadságot.

   Márpedig ez történt. Az állami pedagógiai szakszolgálatban dolgozók, azaz akik a sajátos nevelési igényű gyerekek körüli szakértői feladatokkal és fejlesztésükkel foglalkoznak, idén 10 nappal kevesebb szabadságot kapnak a mostani állás szerint, mint a többi pedagógus.

   Az előterjesztő arra hivatkozik, hogy év közben megy ki a törvénymódosítás. Nagy Erzsébet szerint nincs szükség ilyen átmeneti rendelkezésre, mert a szabadságot amúgy is ezután adnák csak ki a szakszolgálatban dolgozó pedagógusoknak, ahogy a többinek is.

   - Mindenképpen öröm, hogy rájöttek arra, hogy a jelenlegi törvényértelmezése a KLIK-nek súlyosan diszkriminatív, tehát hogy az egyházi fenntartású szakszolgálatban 21 plusz 25 nap a szabadság, a KLIK-nél 21 nap és annyi, amennyi a fizetési kategória, ami jóval kevesebb - vélekedett a pécsi pedagógus. - Az is jó, hogy törvénymódosításban tették egyértelművé, hogy az állami szakszolgálatban dolgozóknak is annyi szabadság jár, mint a többi pedagógusnak. Csak éppen erre az évre nem kellene megnyírni a pótszabadságot arra hivatkozva, hogy év közben módosítják a törvényt.

   Nagy szerint ez olyan, mintha nem tudnák, hogy a szakszolgálatban dolgozó pedagógusok többsége sem vett ki szabadságot a szorgalmi időben, hogy zömében ők is csak ezután tudják igénybe venni a szabadságot, amikor a sajátos nevelési igényű gyerekeknek is tanítási szünet van.

   Nagy a PDSZ országos választmányában most kezdeményezte, hogy kérjék az idei pótszabadság-rövidítő átmeneti rendelkezés elhagyását, amúgy üdvözöljék, hogy ha az utolsó pillanatban is, de benyújtották a törvénymódosítást, ami egyértelművé teszi, hogy ezeket a pedagógusokat is megilleti a pedagógusoknak járó szabadság.

   A szakszolgálat egyik dolgozója szerint a tanév szorgalmi időszakához kötődik a szakszolgálati feladatok közül a logopédiai ellátás, a gyógytestnevelés, a tehetséggondozás, a fejlesztő nevelés, a pályaválasztási tanácsadás és részben a szakértői vizsgálat is, hiszen azokkal a tanulókkal, akik a tanítási szünetben elutaztak, nem lehet a feladatot ellátni. Sőt, olyan további feladatoknál is, amelyek elvileg nem a szorgalmi időszakhoz kötődnek, problémát okoz a szorgalmi időn kívüli szabadság választása, mert a szülők többsége is a az idősebb gyerekeik iskolai szünetéhez igazítva veszi ki szabadságát.
 
Forrás: pecsistop.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - PDSZ: a KLIK jelenlegi törvényértelmezése súlyosan diszkriminatív.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector