Startlaphoz Csatlakozz!

A bérmunka elszámolása is megváltozik

Mostantól az illegális jövedelmek egy részét is kimutatja a statisztika

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 25. szerda, 12:37

Európai uniós tagállami kötelezettségének eleget téve Magyarország is bevezette a fizetésimérleg-statisztikák és a pénzügyiszámla-statisztikák megújított nemzetközi módszertani szabványát, a BPM6-ot, illetve az ESA 2010-et. A módszertani váltás finomhangolásnak tekinthető, drasztikus változást nem jelent - írja a Napi Gazdaság.
 
  Az idén mind a 28 EU-tagállamnak át kell állnia az elmúlt években megújított nemzetközi módszertani szabványok alkalmazására a fizetésimérleg- és a pénzügyiszámla-statisztikák esetében. A Magyar Nemzeti Banknál az első negyedévre vonatkozó folyó fizetési mérleg tegnap publikált statisztikájával debütált az új szisztéma. A most végrehajtott változtatások jelentős része az adatok összeállításakor átsorolást jelentett a mérleg egyes részei között. A legtöbb változás az áruk és a szolgáltatások között történt – mondta a Napi Gazdaságnak Durucskó Mihály, az MNB fizetésimérleg-osztályának vezetője. Megváltozik például az idegenforgalom jövedelmeinek elszámolása, a tétel elnevezése is utazásra módosul, az idegenforgalmi, azaz az utazással kapcsolatos elszámolásokból kikerülnek a tartós és nagy értékű áruk, az illegális kereskedelem becsült nagysága viszont bekerül.
 
   A bérmunka elszámolása is megváltozik, ugyanis a szolgáltatások közé kerül át, de csak a bérmunka által létrejött hozzáadott érték jelenik majd meg a folyó fizetési mérlegben – hívta fel a figyelmet a szakember. Az eddigi jövedelmek kategória helyébe némileg változó tartalommal az elsődleges jövedelmek kerülnek, ide sorolják át a folyó EU-transzferek egy részét a viszonzatlan folyó átutalásokból. Utóbbiak a BMP5-höz képest a BMP6-ban már másodlagos jövedelemként szerepelnek. A jövőben az illegális tevékenységekből származó jövedelmek egy részét is kimutatják a fizetési mérlegben. Emellett a pénzügyi közvetítési szolgáltatások közvetett módon mért díját átteszik a szolgáltatásokhoz – tette hozzá Durucskó Mihály.
 
   Nincs drasztikus változás a pénzügyi számlák felépítésében és az adatok tartalmában – kommentálta lapunknak a másik új rendszer, az ESA2010 bevezetését Simon Béla, a pénzügyi számlák osztályának munkatársa. A legjelentősebb változás az egyenleghatás szétterítése: az állami vagyonátvétel eltérő számolása a magánnyugdíjpénztáraktól. Nem térnek el többé a belföld és a külföld felől mért mutatók sem a monetáris arany és az SDR szimmetrikus kezelése révén. Simon Béla kiemelte: a pénzügyi vállalati szektor 5 helyett már 9 alszektorból áll, a nem pénzügyi vállalatok rovására gyarapodik ez a réteg. Az államháztartásba sorolt vállalatok köre is bővül, ez a hiány és az adósság minimális változását okozza. Az állam által vállalt szabványosított garanciák is bekerülnek az elszámolásba, ez kismértékű hiánymódosítást von maga után az egyes évek között – húzta alá a szakember.         
              
Forrás: Napi Gazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Mostantól az illegális jövedelmek egy részét is kimutatja a statisztika.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector