Startlaphoz Csatlakozz!

4,105 millióan dolgoztak Magyarországon

Munkaerőpiac: megtorpant a lendület?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 27. péntek, 11:25

 Ritkán látott folyamatokról árulkodnak a legfrissebb munkaerőpiaci számok, hiszen úgy volt képes javulni a foglalkoztatottak aránya, hogy a létszámban megtorpanás, romlás mutatkozott – írja az mfor.hu.

   A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint március-május három havi átlagban 4,105 millióan dolgoztak Magyarországon a 15-74 éves korcsoportban. Ez ugyan még mindig 195 ezerrel haladja meg az egy évvel korábbi állapotot, az április végi állapothoz képest 1500 fős csökkenés eredménye lett a friss adat.
 
   Vagyis még mindig történelmi csúcs közelében tartozkódik a mutató, a csökkenés mértéke pedig egyáltalán nem olyan mértékű, hogy aggodalomra adjon okot. Ráadásul a háttérben a téli közfoglalkoztatás végével párhuzamosan mérséklődő közmunkás-létszám visszaesése is áll. Ez a változás némiképp sejthető is volt, hiszen a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legutóbbi, májusra vonatkozó statisztikája szerint hirtelen 100 ezer új regisztrált munkanélküli lett a piacon, pont a fentebb kifejtett ok miatt.
 
   Mindezek mellett érdemes még megjegyezni azt is, hogy májusban újra nagy számban nyíltak meg álláslehetőségek a közfoglalkoztatási program keretén belül, nem kell arra számítani, hogy a foglalkoztatottak számának mérséklődése folytatódna júniusban is.
 
   A március-májusi statisztika "szépsége" és különlegessége, hogy a foglalkoztatottak számának csökkenése ellenére tovább mérséklődött a munkanélküliek száma a 15-74 éves korcsoportban. A közölt 356,9 ezres létszám közel 4000 fővel alacsonyabb az egy hónappal korábbinál, míg az egy évvel ezelőtti állapotot 104 ezerrel múlja alul.
 
   Olvasóinknak feltűnhet, hogy a regisztrált álláskeresők számának drasztikus megugrása szinte abszolút nem köszön vissza a mostani statisztikában. Ennek két magyarázata lehet: egyrészt fogalmi különbségek is akadnak, hiszen nem minden nyilvántartott álláskereső minősül a KSH értelmezésében is munkanélkülinek. Másrészt afelett sem szabad átsiklani, hogy az NFSZ adat egy hónapra, míg a KSH-é 3 havi átlagra vonatkozik. Éppen ezért van esély arra is, hogy utóbbi esetben májusban jóval több lett a munkanélküli, viszont az április és a március - téli közmunka által még befolyásolt - csökkenések kompenzálni tudták az ötödik havi emelkedést.
 
  Ennek eredménye, hogy a munkanélküliségi ráta is 8 százalékra csökkent az előző havi 8,1-ről. A foglalkoztatási ráta egyébként 54 százalékra emelkedett az előző havi 53,9-ről.
 
   Az első látásra "szokatlan" folyamatokra magyarázatot, vagyis arra, hogy miközben kevesebben lettek a munkanélküliek, a foglalkoztatottak száma is csökkent, egy másik számadat segítségével kaphatunk választ. A vizsgált időszakban ugyanis a gazdaságilag aktívak is 5000 fővel lettek kevesebben. Azaz, a munkanélküliek és a foglalkoztatottak közül is voltak jó néhányan, akik úgy döntöttek - akár életkorúkból, egészségi állapotukból, netán családi okok miatt -, hogy kivonulnak a munkaerőpiacról. Statisztikai besorolásuk ezzel gazdaságilag inaktívvá válik, ami vissza is köszönt a számokban, hiszen 1600 fővel emelkedett ez a létszám.
 
  Ez a folyamat magyarázza azt is, hogy a foglalkoztatotti létszámok „romlásával”, hogyan volt képes - ha csak enyhén is, de - javulni a hozzá kapcsolódó ráta.

Forrás: mfor.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Munkaerőpiac: megtorpant a lendület?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector