Startlaphoz Csatlakozz!

Minden hetedik dolgozó fennakad a felülvizsgálaton

Ha beteg, ne posztoljon, mert jön a táppénzellenőr

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 11. péntek, 12:06

 Volt, akit a Facebook buktatott le, miközben ugyanis betegállományban volt – mondván, lázas beteg – internetes oldalára friss, strandolós, mosolygós képet posztolt. Munkahelye sem tétovázott, ráküldte a táppénzellenőröket – olvasható a medicalonline.hu.

   Közel tíz éve él az a jogszabályi passzus, amelylehetővé teszi, hogy a munkáltatók betegállományban lévő dolgozójuk felülvizsgálatát kezdeményezzék az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál. A legtöbb ilyen kérelem dr. Bogdán Zsuzsanna elmondása szerint2009-2010-ben érkezett. S ez, mint azt az OEP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Főosztályának vezetője megjegyezte, nem volt véletlen, hiszen a gazdasági válság miatt sokan a leépítéstől tartva - esetleges elbocsátásukat megelőzendő -, illetvefelmondásuk kézhezvétele után igyekeztek „táppénzes” állományba kerülni, s ezzel némi haladékhoz jutni. Persze a cégek is résen voltak,egymás után érkeztek ellenőrzést kérő beadványaik az OEP-hez. Igaz, ebben nem kell(ett) feltüntetniük kérésük indoklását – s ezt nem is tették -, ilyenkor ugyanis egy számukra, jogszabály által biztosított szolgáltatást vesznek igénybe az OEP-nél, amelyért15 800 forintos igazgatási szolgáltatási díjat fizetnek. A gazdasági helyzet javulásával párhuzamosan egyébként e megkeresések száma is drasztikusan csökkent, tavaly például mindössze 248, míg idén az év első öt hónapjában 106 munkáltató kérte betegállományban lévő dolgozójának ellenőrzését.
 
   Mindezek mellett változatlanul működik a hagyományos „táppénzes” felülvizsgálat, amelyet az OEP-pel szerződésben álló 185 felülvizsgáló főorvos végez, akiknek munkáját országosan további húsz – egyébként másféle feladatokat, például kórházak ellenőrzését is elvégző – OEP állományában levő orvos szervezi, irányítja. A rendelőkben dolgozó közel 8 ezer egészségügyi szolgálat által leadott keresőképtelenségi jelentés alapján ők választják ki azokat, akiknek felülvizsgálatát el kell végezni. Többnyire a 30 napon túli esetek kerülnek sorra, viszont például bizonyos daganatos betegségek, vagy a végtag törés miatt közel két hónapig gipszben, s egyben betegállományban lévők értelemszerűen nem tartoznak a fentiek közé. A rendszeres felülvizsgálat során a keresőképtelen állományban lévők 10-15 százalékáról derül ki, hogy már javában „munkára” érettek, míg a munkaadók által kezdeményezett vizsgálatok során ez az arány körülbelül 6 százalék.
 
   Amennyiben bebizonyosodik, hogy valaki jogalap nélkül vette igénybe a táppénzt, azzal visszafizettetik az ilyen címszó alatt átutalt összeget.  Abban az esetben, ha a táppénzcsalásban partner volt orvosa is, akkor a visszafizetendő összeg egy részét az érintett doktornak kell befizetnie az OEP kasszájába. A szankció alkalmazását azonban körültekintő, s igen alapos vizsgálat előzi meg. Az utóbbi esetek egyébként meglehetősen ritkák, mint ahogy a munkavállalók is manapság sokkal jobban féltik az állásukat annál, mintsem ilyen praktikákhoz folyamodjanak.
 
   A táppénzrendszer utoljára 2013. év nyarán módosult. Ettől az időponttól az éppen aktuális munkahelyen kapott jövedelem képezi a táppénzszámolás alapját. Munkahely változtatásnál, figyelmeztet a főosztályvezető, az a lényeg, hogy a két állás között a megszakítás ne legyen 30 napnál hosszabb, vagyis folyamatos maradjon a jogviszony. Mi történik akkor, ha valaki új állásában a belépését követő néhány napban megbetegszik? Amennyiben korábban folyamatosan dolgozott, s így folyamatos biztosítási jogviszonnyal rendelkezik, új munkahelyen kapott tényleges jövedelem alapján számolják ki – természetesen a napi limit figyelembe vételével – táppénzét. Veszteség tehát az új rendszerben sem ér senkit.
 
   Ugyancsak tavaly döntöttek a gyermekápolási táppénz kiterjesztéséről. Épp egy éve, 2013 júliusától a 12 év alatti gyermekek kórházi ápolása esetén is – amennyiben mellette tartózkodik - táppénzre mehet a szülők valamelyike. Erre korábban nem volt mód, legfeljebb éves szabadságukból vehettek ki néhány napot. A kórházakban egyébkéntrendelkezésre áll  az a formanyomtatvány, amelyet az intézmény által kitöltveigazolják a gyermek kórházi ápolását, és a szülő benntartózkodását.
 
  Ugyancsak újdonság, hogy a 12-18 év közötti gyermekek kórházi kezelésénél, illetve otthoni ápolásánál – mivel a gyermekápolási táppénz csak 12 éves korig jár – a Kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervénél kérvényezhetik a szülők méltányossági táppénz kifizetését. Ebben az esetben a kérvényhez mellékelni kell az orvosi szakvéleményt. Amennyiben nincs szükség hiánypótlásra, a kérvény felterjesztést követően az átfutási idő általában 10-15 nap, a döntés joga ebben az esetben az OEP főigazgatójáé. Az összeg kiszámítása a „normál” táppénzhez hasonlóan történik.
 
Forrás: medicalonline.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Ha beteg, ne posztoljon, mert jön a táppénzellenőr.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector