Startlaphoz Csatlakozz!

Nagy Erzsébet:

Tömeges perelnek majd a tanárok Pécsett a kompenzáció miatt

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 14. hétfő, 07:18

 Továbbra sem kapták meg jogos járandóságukat a pécsi pedagógusok - nyilatkozta a Pécsi Újságnak Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője. Azt mondta, annak ellenére sem utalták át a pénzt, hogy már a Kúria is jogosnak ítélte a követelést. Tömeges perekre számíthat az önkormányzat és a Klebelsberg Intézményfenntartó (KLIK), vetíti előre.

   Lavinát indított el Nagy Erzsébet, amikor próbapert indított munkáltatójával szemben az elmaradt bankszámla kompenzáció miatt. 2012-ben a másodfokú bíróság, majd tavaly a Kúria is kimondta, hogy jogos a követelés, ennek ellenére Pécsett továbbra sem jutottak hozzá a pénzükhöz a pedagógusok.
 
   - Először is leszögezném, a bankszámla kompenzáció nem csak a tanároknak, hanem valamennyi közalkalmazottnak járt 2013. december 31-ig - vágott bele a PDSZ ügyvivője. - Pécsett 2010-ig évi nyolcezer forintos összegben részesültünk, ám ezt követően már nem járultak hozzá a bankköltségekhez - tette hozzá.
 
   Ennek megfelelően Nagy Erzsébet három évre visszamenőleg követelte a jussát a bíróságon, a Pécsi Törvényszék másodfokon három hónapra 3500 forintot ítélt meg a szakszervezeti vezetőnek. A követelést aztán a Kúria a határozatában az elsőfokú ítéletnek megfelelő, magasabb összeggel ítélte meg. Az azóta elvi határozattá emelkedett döntés szerint a közalkalmazottaknak 2013. december 31-éig jár a havi számlavezetési díj, a bankkártya éves díja és az egyszeri, valamint a banki automatából történő pénzfelvétel díja.
 
   - Az ítélet után a pedagógusok jelentős része írásban szólította fel a munkáltatókat a fizetésre, így a három éves elévülési idő megszakadt. Továbbra is jogosan tartunk tehát igényt a kompenzációra - mondta. 
 
   Az ügyvivő szerint felháborító, hogy a pécsi önkormányzat nem tartja be a korábban tett ígéretét.
 
  - Megállapodtunk a városvezetéssel, hogy odaadják az elmaradt kompenzációt, ám az összeget nem utalták át. Végül abban maradtunk, ha bíróság mondja ki, hogy jogos a követelés, megkapjuk a pénzt. Mint azóta kiderült, a Kúria is jogszerűnek tartja a követelésünket, kompenzációt azonban csak a munkavállalók egy része kapott.
 
   Azok a közalkalmazottak, akik továbbra is az önkormányzathoz tartozó intézményekben dolgoznak, részesültek kompenzációban, ám „a kelleténél kisebb összegben".
 
    - Ők húszezer-hatszáz forintot kaptak kézhez, ám korábban semmiféle egyeztetés nem történt azzal kapcsolatban, mekkora összeg is járna. Arról nem is beszélve, hogy azoknak, akik ma már más munkáltatónál dolgoznak vagy a közalkalmazotti státuszuk megszűnt, egy fillért sem utaltak.
 
   A problémát - többek közt - az okozza, hogy időközben az önkormányzati fenntartású iskolák a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz kerültek.
- Erre hivatkozva most azt mondja a városvezetés, hogy a pedagógusok követelését a KLIK fizesse ki. Abból a szempontból igazuk van, hogy a kompenzációt a jogutódnak kell állnia, ám már a 2012-es intézményátadás előtt is fizetnie kellett volna az önkormányzatnak, így ők sem bújhattak volna ki - szögezte le.
 
   Nagy Erzsébet kérdésünkre elmondta, Pécsett ezres nagyságrendre tehető az érintettek száma (nem beszélve az országos méretekről), így minden bizonnyal tömeges perek elé nézhet az önkormányzat és a KLIK is.
 
Ügyvéd segít a pedagógusoknak
 
   Nagy Erzsébet elmondta, a költségtérítés pontos összege érdekében az érintetteknek ki kell kérniük a banktól az elmúlt évekre vonatkozó adatokat. 
A közalkalmazottak dolgát megkönnyítendő a szakszervezet ügyvédi segítséget is nyújt a költségek kiszámításában, valamint a keresetek benyújtásával kapcsolatban.
 
A KLIK és az önkormányzat hallgat
 
   A PDSZ több alkalommal írt levelet a KLIK-nek, ám válasz nem érkezett. Hasonlóan jártunk mi is, kerestük a tankerületet, ám kérdéseinkre cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz, így egyelőre nem tudjuk, hogy fizetnek-e kompenzációt a tanároknak - és ha igen, mikor teszik ezt. 
   Megkeresésünkre a pécsi önkormányzatnál sem reagáltak.
 
Forrás: pecsiujsag.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Tömeges perelnek majd a tanárok Pécsett a kompenzáció miatt.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector