Startlaphoz Csatlakozz!

Hamarosan egyeztetés kezdődik a

A magyarok 53 százalékának a bizonytalanság jut eszébe a nyugdíjas évekről

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 28. hétfő, 17:54

 A Napközben című műsorban nyilatkozó nyugdíjszakértő elmondta: augusztus 15-től beindul az úgynevezett egyeztetési eljárás, amelynek során a nyugdíjbiztosítás a nyilvántartásában őrzött adatokat szeretné biztossá tenni.

  A magyarok 53 százalékának a bizonytalanság jut eszébe a nyugdíjas évekről. Csaknem minden harmadik ember úgy véli, jelenlegi bruttó bérénél magasabb összegre lesz szüksége nyugdíjasként. Jelenleg három nyugdíj előtakarékossági lehetőség – a nyugdíjbiztosítás, az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári tagság és a nyugdíj előtakarékossági számla – közül lehet választani. Tunner János, az Aegon életbiztosítási termékmenedzsment vezetője az életbiztosítással kombinált nyugdíjbiztosítást ajánlja. Tunner János az időben elkezdett, rendszeres megtakarítás fontosságára hívta fel a figyelmet. Ha valaki havi 15-20 ezer forintnyi összeggel negyven éves korában elkezd takarékoskodni a nyugdíjas évekre, az már egy biztonságos kiegészítést jelent, véli a szakember.

   Hidasi László nyugdíjszakértő szerint Magyarországon az a jellemző szemlélet, hogy a nyugdíjak biztosításában is az államtól várjuk a megoldást. A szakértő úgy véli, a nyugdíjak mértéke rendkívül tisztességes Magyarországon, hiszen, ha belegondolunk, hogy negyven év után a havi átlagkereset nyolcvan százalékát kaphatja valaki. Azt azonban problémának tartja, hogy a keresetek, a jövedelmek alacsonyak. Hidasi László hangsúlyozta: már az első keresetből takarékoskodni kellene a nyugdíjas évekre.

   A nyugdíjszakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a jövendő nyugdíjasoknak tisztában kell lenniük azzal, hogy mennyi biztosítási idejük van, valamint azzal is, hogy a munkáltatóik bejelentik-e őket, és olyan jövedelemmel jelentik-e be, amelyet kézhez kapnak. Szintén fontos tudni, hogy a nyugdíjak összegét ma már egyre inkább nem a szolgálati idő, hanem a jövedelmek színvonala határozza meg. 1988-tól a nyugdíj megállapításáig az életkereseteket számítják.

   Hidasi László elmondta: augusztus 15-től beindul az úgynevezett egyeztetési eljárás, amelynek során a nyugdíjbiztosítás a nyilvántartásában őrzött adatokat szeretné biztossá és stabillá tenni. 
 
   Először az 1955 és 1959 között születettek kapnak majd egy végzést, amelyben leírják nekik az eljárás menetét, a szükséges tennivalókat, és egy kimutatást is találnak mellékletként, amelyben visszaigazolják számukra a szolgálati idejüket, illetve, hogy milyen jövedelemmel jelentette be őket a munkáltatójuk. Ha elfogadják az adatokat, nem kell semmit tenniük, ha azonban eltérést tapasztalnak, 90 napon belül kell válaszolniuk, hogy elinduljon az egyeztetési eljárás.

   Matis Ágnes független nyugdíjszakértő azt mondta: Magyarországon nincs megfelelő helyen a nyugdíjtudatosság. A fiatalok általában úgy vélekednek, hogy nekik nem lesz nyugdíjuk, ennek ellenére semmit nem tesznek a takarékoskodás érdekében. A szakértő hozzáfűzte: sokan fognak azzal szembesülni, ha évekig minimálbéren voltak bejelentve, akkor annak az összegnek a nyolcvan százaléka is nagyon alacsony, körülbelül 55 ezer forint lesz.

   Matis Ágnes azt tanácsolta: gondoljuk végig, hogy nyugdíjas korunkban havonta mennyi kiegészítő jövedelemre lesz majd szükségünk, és 15 éven keresztül minden hónapban azt az összeget tegyük félre.
 
 
 
 
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A magyarok 53 százalékának a bizonytalanság jut eszébe a nyugdíjas évekről.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector