Startlaphoz Csatlakozz!

Egységesíteni kell a minimálbérek megállapításának módszerét az Európai Unióban

MKKSZ: három lépésből álló javaslat a közszolgálatban dolgozók bérrendezésére

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 31. csütörtök, 07:09

 A mintegy 650 ezer magyar közszolgálati dolgozó csaknem egyharmada érintett a minimálbér ügyében. Közülük csaknem 40 ezren minimálbért (bruttó 101 ezer forint) kapnak fizetésként, 147 ezer fő pedig - az irányadó közszolgálati bértétel helyett - a garantált bérminimumban részesül (bruttó 118 ezer forint). Egységesíteni kell a minimálbérek, minimál-tarifák megállapításának módszerét az Európai Unióban. Az Európai Bizottság 8. jogalkotói szakaszában erre tesznek kísérletet az uniós szintű szakszervezeti közösségek – a magyar közszolgák érdekeit a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) a Független Európai Szakszervezetek Szövetségének magyarországi képviselője érvényesíti.
 
   Az MKKSZ a minimálbér-rendezését a közszolgálati bérfelzárkóztatási program részének tekinti. Erről legutóbb januárban tárgyalt Lázár Jánossal a Miniszterelnökség akkori államtitkárával, aki azt kérte a közszolgákat képviselő szakszervezet tárgyalódelegációjától, hogy dolgozzák ki javaslatukat. Az MKKSZ, mint a Független Szakszervezetek Európai Szövetségének magyarországi képviselője kidolgozta a javaslatát. A javaslat alapvetően három pilléren nyugszik - mondta a Boros Péterné a Független Szakszervezetek Európai Szövetsége (CESI) alelnöke, az MKKSZ főtitkára. Ezek szerint a közszolgálati illetménytételek átlagosan 20 százalékos növelésére lenne szükség azonnal. Ennek során olyan megoldást kell alkalmazni, amely az alsóbb fizetési osztályokban 20 százalék feletti, a felsőbb fizetési kategóriákban pedig – az egy kulcsos SZJA nettó bérnövelő hatására tekintettel -  esetleg alacsonyabb arányú emelkedést biztosítana, de minden esetben garantálva a jelenlegi nettó fizetések növekedését. Ezt követően pedig be kell vezetni a különböző új  közszolgálati életpálya modelleket (pld. közhatalmi, kulturális, szociális stb.)
 
   Utolsó előtti pillanatba érkezett a szakszervezetek közötti európai uniós szintű egyeztetés a tagországok minimálbér-szintjének és megállapítása módszertanának egységesítéséről – mondta a Boros Péterné a CESI alelnöke. A szövetség legutóbbi elnökségi ülésén arról döntöttek, hogy a munkahelyek megőrzése mellett a bérrendezés is nemzeti és közös uniós érdek is. Klaus Heeger, CESI főtitkár szerint a tagállamok mindegyikében a helyi átlagbér legalább 50 százalékára kellene módosítani a minimálbért, illetve az Európai Unióban egységes bérszámítási módszerre lenne szükség.
 
   Az Európa 2020 stratégia nagy jelentőséget tulajdonít a szegénység leküzdésére és a belső növekedés támogatására. A munkavállalók bérezése tekintetében az EU-nak nincs joghatásköre. Mégis - ha figyelembe vesszük, hogy az EU szintjén, nem utolsó sorban az európai gazdaságpolitikai irányítás keretében meghozott döntések és az EU-s ajánlások hatással vannak a nemzeti bérpolitikára - elmondhatjuk, hogy az EU nagy befolyással bír a nemzeti bérszínvonalra, bérszintre.
 
   Azokat az országokat, amelyek mentőcsomagot kaptak, a bérek csökkentésére kényszerítették, elsősorban a közszolgálatban. A mentőcsomagra szoruló országokban euro milliárdokat a bankok megmentésére, és a gazdasági helyzet javítására fordították, miközben a minimálbért csökkentették, ami tovább növelte a szociális különbségeket. Ennek elkerüléséhez fontos lenne a minimálbért az inflációhoz, és a létfenntartási feltételekhez kötni úgy, hogy az – a nemzeti átlagbérekhez igazodóan - a szegénységi határ felett legyen. Az egységesítés azért is hasznos az érdekegyeztetőknek – munkáltatóknak és munkavállalóknak egyaránt - mert csökken a bérfeszültség. Ezt a kérdést nemzeti és közösségi szinten is rendezni - majd keret-megállapodásban rögzíteni szükséges – tette hozzá Borosné.
 
   Boros Péterné szerint az EU egyik alapító principiuma a munkavállalók szabad áramlása. Ez az alapelv szociális fejlődéshez vezetett ugyan, de feledésbe merültek e mellett a lehetséges negativ mellékhatások, melyek a szabad áramlás következtében alakultak ki egy töredezett munkaerőpiacon. Az egyes tagállamokban rendkívüli mértékben különböznek a minimálbérszintek. Egy EU szinten bevezetett minimálbér a szociális nyomást enyhítené és csökkenthetné a versenyből adódó, a munkavállalókat terhelő kockázatokat. 
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - MKKSZ: három lépésből álló javaslat a közszolgálatban dolgozók bérrendezésére.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector