Startlaphoz Csatlakozz!

180 milliárd a veszteségek fedezésére

Többletforrásokkal kompenzálnák a nagygazdaságokat

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 18. hétfő, 12:18

Többletforrásokat ígér a földművelésügyi államtitkár azoknak a vállalkozásoknak, amelyeknek a területalapú támogatások miatt veszteségeik lehetnek, és emiatt munkahelyek kerülnének veszélybe. Nagy István a Hír TV-nek azt mondta, terveik szerint a 2015-ös költségvetés tervezésekor 180 milliárd forintot biztosítanának a veszteségek fedezésére.

    Sikeres vállalkozókat díjaztak a 23. debreceni Farmer Expón. A megnyitón a Fölművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy a hazai gazdasági növekedés folytatásában meghatározó szerepet szánnak a mezőgazdaságnak. Nagy István kiemelte, az ágazat teljes termelése tavaly több mint 12 százalékkal bővült.

    Az uniós területalapú támogatások átcsoportosítása azonban a nagyobb gazdaságok számára kedvezőtlen változásokat hozhat a 2015-től induló következő uniós ciklusban. Ezerkétszáz hektár felett ugyanis a jövőben senki sem kaphat uniós támogatást. A kormány már elfogadta és el is küldte Brüsszelbe az erről szóló rendelettervezetet. Nagy István szerint a kormány kompenzálni fogja a nagyobb területen gazdálkodó vállalkozókat, így segítve a munkahelyek megtartását. „A nagyokat nem károsítja meg, minden olyan ágazatot, ahol az állattenyésztés és az élőmunka jelen van, kiemelten támogatja. Nyugodtan mondhatom, forint, fillér nélküli veszteséggel fogják megúszni ezt a degressziót. Ugyanakkor nem tekinthetünk el attól a húszmilliárd forinttól, amit át tudunk csoportosítani a kis- és közepes vállalkozások számára, mert így versenyképességüket, illetve a magyar mezőgazdaság versenyképességét tudjuk növelni” – mondta Nagy István.

    A döntés bejelentése óta a nemzeti agrárkamaránál már többen is érdeklődtek, hogy mekkora veszteséget jelent majd számukra a támogatási rendszer átalakítása. A kamara elnöke szerint a gazdák többsége még számolgat. „Nagy kérdőjelek vannak mindenki fejében, de természetesen mi több információval rendelkezünk, mint egy átlag vállalkozó, megpróbáltunk számításokat végezni. A mi olvasatunkban nem méret szerint tesz különbséget a vállalkozók között. Az éves szinten elvont huszonegymilliárd helyett éves szinten harmincmilliárd forintot jelent a következő hat évben. Azok a cégek, akik foglalkoztatnak, ahol van komplett állattenyésztés, azok ennek a rendszernek nem lesznek vesztesei” – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

    Jakab István, a Magosz elnöke szerint azzal, hogy a nagyobb vállalkozások mellett a családi gazdaságok is többletforrásokhoz jutnak, javulhat Magyarország agrárpiaci pozíciója. „A nagyok lényegesen jobb pozícióba kerülnek, lehet, hogy most néhány százalékot vesztenek a támogatásokkal, de lényegesen többet nyernek azáltal, hogy egy integráció keretében 15-20 százalékkal nő a versenyképességük.”

    A kormány már arról is döntött, hogy a területalapú támogatásokból átcsoportosított pénzeket vidékfejlesztési célokra használják fel. A kompenzációról pedig a jövő évi költségvetés tervezésekor dönthet a kabinet.

Forrás: Hír TV

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Többletforrásokkal kompenzálnák a nagygazdaságokat.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector