Startlaphoz Csatlakozz!

Munka törvénykönyve

Fizetés nélküli szabadság hozzátartozó ápolására

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 25. szombat, 12:04

Mit kell tennie a munkavállalónak, ha hozzátartozója tartós betegsége miatt fizetés nélküli szabadságot venne ki és ápolási díjat igényelne? Milyen teendői lehetnek a munkáltatónak? Olvasói kérdésre Széles Imre tb-szakértő válaszolt az Adózóna oldalán.

   Az egyik ügyfelem alkalmazottja a férje ápolása céljából szeretne ápolási díjat igényelni – írta olvasónk. A következőket kérdezte: a munkavállalónak a munkáltató felé milyen kötelezettségei vannak? A fizetés nélküli szabadság engedélyezése iránti kérelem mellett szükséges-e orvosi igazolás a férj kezelőorvosától, hogy az ápolás jogosultságát igazolja? Illetve a munkáltatónak szükséges-e még bármi egyebet benyújtania? 

  A munka törvénykönyve 131. § (1) bekezdése szerint a munkavállalónak hozzátartozója tartós – előreláthatólag harminc napot meghaladó – személyes ápolása céljából, az ápolás idejére, de legfeljebb két évre fizetés nélküli szabadság jár.

   Mindehhez a (2) bekezdés csak annyit fűz, hogy a tartós ápolást és annak indokoltságát az ápolásra szoruló személy kezelőorvosa igazolja – emlékeztetett a jogszabályi háttérre Széles Imre.

  Ebből egyenesen következik, hogy a fizetés nélküli szabadságra vonatkozó kérelem mellé a munkáltató kérheti a hozzátartozó kezelőorvosának erre vonatkozó igazolását vagy legalábbis annak másolatát. Ez egyébként rendelkezésére áll a munkavállalónak, hiszen az ápolási díj igényléséhez is szüksége van rá.   

   A foglalkoztatónak e dokumentumok alapján a kérést teljesítenie kell, illetve a dolgozó biztosításának a szünetelését be kell jelentenie – hangsúlyozta szakértőnk.

Forrás: adozona.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Fizetés nélküli szabadság hozzátartozó ápolására.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector