Startlaphoz Csatlakozz!

Németországban 135 ezerhez közeli a magyar munkavállalók száma

Évente akár egymillió is lehet a családi pótlék különbözete

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 01. szombat, 08:59

A napokban a legnépszerűbb közösségi oldalon láttam egy bejegyzést, ami felkeltette az érdeklődésemet, méghozzá azért, mert szokatlanul nagy összegek szerepeltek benne. A hír szerint azok a gyerekes munkavállalók, akik Németországban dolgoznak, ott is igényelhetnek családi pótlékot. De nézzük, pontosan miről is van szó? – olvasható a hir6.hu oldalán.

   A közösségi oldalon keringő hír így szól: ”Németországban két gyermek után közel 400 Euro családi pótlék jár, amely jelenlegi árfolyamon több, mint 120 ezer forint. Ez az ellátás mindenkinek jár, aki bejelentett munkát vállal Németországban, és az ellátás folyósításának nem feltétele, hogy a gyermek Németországban éljen és ott tanuljon. Az itthon hagyott gyermekek után is jár a családi pótlék, ami óriási hír azoknak a szülőknek, akik Németországban dolgoznak. A támogatás négy évre visszamenőleg igényelhető, ha minden kétséget kizáróan igazolni tudjuk, hogy már akkor is Németországban dolgoztunk és bejelentett állásunk volt. Ez így két gyermek után négy évre visszamenőleg közel 20000 Eurot jelent, ami jelenlegi árfolyamon 6 millió forint körüli összeg.” Elgondolkodtató, hiszen Németországban 135 ezerhez közeli a magyar munkavállalók száma. Utána néztünk hát, mi is az igazság.
 
   A németországi családi támogatások három legfontosabb eleme: a Kindergeld (családi pótlék), a Kindergeldzuschlag (kiegészítő pótlék) és az Elterngeld (szülői támogatás).
A „Kindergeld” minden 18 évnél fiatalabb gyermek után jár, függetlenül attól, hogy Németországban vagy Magyarországon él. Összege egy és két gyermek esetén gyermekenként havi 184 Euro, a harmadik gyermekre havi 190 Euro, a negyedik illetve minden további gyermekre havi 215 Euro. Továbbtanulás esetén 25 éves korig, ha a gyermek munkanélküli, akkor 18–21 éves korig lehet „Kindergeld”-et kérelmezni.

   A „Kindergeldzuschlag”-ot, vagyis a kiegészítő pótlékot a családi pótlék mellett folyósítják olyan alacsony jövedelmű családoknak, ahol kiskorú illetve 25 év alatti, nem házas gyermek él. Havonta legfeljebb 140 euró kiegészítő pótlék igényelhető, amelyet a családi pótlékkal egyidejűleg folyósítanak.

   Az „Elterngeld”, vagyis a szülői támogatás egy, a szülést követő támogatás. Azoknak a szülőknek jár, akik Németországban tartózkodnak, és egy háztartásban élnek a gyermekkel. Maximum a gyermek 14 hónapos koráig vehető igénybe, a jogosultság több feltételhez kötött. A juttatás összege a szülési hónap előtti egy év munkavégzésből származó átlagkeresetnek a 67 százaléka, minimum 300 Euro, maximum 1800 Euro havonta.
 
  Akkor számoljunk egy kicsit:
 
   Vegyük alapul azt, hogy a magyar munkavállalónak két gyermeke van, jogosult a különbözetre és Magyarországon a MÁK (Magyar Államkincstár) folyósítja számára a családi pótlékot. Németországban egy gyermekre 184 Euro jár, míg Magyarországon 13300 forint. (310 Forint/1 Euro árfolyamon számoltunk.)
Így a kapott különbözet:
(2 x 184 €) - (2 x 13.300 Ft, ami kb. 2 x 43 Euro) = 368 Euro – 86 Euro = 282 Euro
 
   Tehát két gyermek után havonta 282 Euro jár, egy évre ez az összeg 3384 Euro, négy évre visszamenőleg 13536 Euro, ami forintosítva 4.196160 Forint.
 
  A hír tehát nem kacsa (csupán annyiban hiányos, hogy nem a teljes német családi pótlék kérhető, csak a különbözet), valóban igaz, és az összeg is csak első olvasatra tűnt soknak.
 
  Érdemes azonban mérlegelni néhány esetben: ha beteg gyermek(ek) van a családban, ha a gyermek(ek) édesanyja anyasági támogatást kap vagy ha a gyermek édesanyjának nincsen munkáltatói jogviszonya és a MÁK-tól kap gyedet, gyes, ugyanis a magyar Állam dönthet az éppen folyósított juttatások, megszüntetéséről, természetesen csak addig, ameddig a német családit folyósítják.
 
Forrás: hir6.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Évente akár egymillió is lehet a családi pótlék különbözete.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector