Startlaphoz Csatlakozz!

Miért pont most?

Megmagyarázzák a vasárnapi boltbezárást

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 06. csütörtök, 10:42

A KDNP által szabad vasárnapnak nevezett kezdeményezés elsődleges célja, hogy megvédje a kereskedelemben vasárnap is dolgozó munkavállalókat, mert ők kiszolgáltatottak - érvelt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában kedden Rétvári Bence. A kereszténydemokrata politikus és egyben az EMMI parlamenti államtitkára a műsorban több érvet is felhozott a boltok vasárnapi zárva tartása mellett és próbálta eloszlatni azokat a kritikákat, hogy javaslatukat a CBA-ra szabták volna. Azért lett ilyen „kompromisszumos a javaslat”, mert köztes megoldást igyekeztek kidolgozni a szakszervezetek és a munkáltatók érdekei között. Rétvári egy válaszában úgy is fogalmazott, hogy nem lesznek elbocsátások emiatt, sőt. Szerintük több embert fognak alkalmazni az üzletek, mert az emberek több pénzt fognak elkölteni a kereskedelemben – írja a Portfolio.

Ezért kell

  „Sokan dolgoznak vasárnap a kereskedelemben és ezt nagyon sokan nem szabad akaratukból teszik. Őket kötelezik erre az ottani munkáltatók, ezt a szakszervezetekkel való tárgyalásainkból tudtuk meg, hogy sok esetben az történik, hogy muszáj a munkavállalónak ezt is bevállalnia, ha a többi napon is ott akar dolgozni” - részletezte a szabad vasárnapnak nevezett KDNP-s kezdeményezést Rétvári Bence. Azt pedig mindenki beláthatja, hogy ha valakinek vasárnap is ott kell lennie a munkahelyén, a gyermeke pedig szombat-vasárnap van otthon, akkor nem fog tudni vele találkozni világosban, napfénynél, csak esténként. Ezzel nagyon kiszolgáltatottak a kereskedelemben dolgozók, az ő érdekük védelme miatt kell ezt megtennünk - hangsúlyozta.

Máshol is

  A kereszténydemokrata politikus következő érvként említette, hogy a szabad vasárnap garantált az uniós országok felében, ezért érdemes lenne ebben a tekintetben is közeledni a nyugati országokhoz.

Miért a 400 négyzetméteres határ?

  Arra a felvetésre, hogy a 400 négyzetméter alatti kereskedelmi egységes dolgozóinak miért nem jár a szabad vasárnap, Rétvári kifejtette: van, akinek így se, úgy se jár a szabad vasárnap, például az ügyeletben lévő orvosnak, a mentősnek vagy a rendőrnek. „A kereskedelem olyan rész, ami sokkal inkább döntéssel befolyásolható” - érvelt a politikus amellett, hogy miért csak ezt a szektort érintené a javaslat.

  Felhozta azt is, hogy a különböző nagy kereskedelmi láncok között az éleződő verseny miatt alakult ki a vasárnapi munkavégzés kikényszerítése. „Egyik sem akart lemaradni a másik mögött, és úgy gondolták, hogy vasárnap tudnak így rárakni még egy plusz profitot. Bár a szakszervezetektől kapott tanulmányok szerint maximum 4-8% a plusz forgalom ebben az időszakban” - fejtette ki Rétvári, aki hangsúlyozta azt is, hogy egy egyensúlyt kell találni. A vásárolni szándékozóknak is meg kell adni ezért a lehetőséget, így kis boltban vásárolhatnának vasárnap, akár például a vasárnapi ebédhez - mondta el.

  Arra az újabb felvetésre, hogy miért nincsenek akkor tekintettel a teljes dolgozói létszámra függetlenül attól, hogy mekkora boltban dolgozik az illető, az államtitkár azt mondta: a szakszervezet természetesen azt szeretné, ha minden zárva lenne vasárnap, a plázaszövetség pedig azt, hogy maradjon minden úgy, ahogy most, a KDNP javaslata a kettő között van. „Figyelembe veszi a munkavállalók érdekeit, amit eddig semennyire nem vettek figyelembe. És figyelembe veszi azoknak az érdekeit, akik vasárnap szeretnének megvenni valamit. Ezért egyik elv sem érvényesülhet tisztán, kompromisszumos ezért a javaslat” - magyarázta.

   Később arról beszélt, hogy a KDNP ezzel a javaslatával több kompromisszumot is megkötött, ezért van ez a köztes megoldás.

CBA-nak kedveznek?

   Arra a kérdésre, hogy ezzel a javaslattal a CBA-nek kedveznek-e, Rétvári Bence határozottan kijelentette: ezzel a munkavállalóknak akarnak kedvezni.

Miért pont most?

   Orbán Viktor három évvel ezelőtt azt mondta, hogy amíg nem lehet megélni heti ötnapi munkából, addig nincs lehetőség az üzletek vasárnapi zárva tartására. Ezzel kapcsolatban, vagyis a javaslat újbóli időzítése kapcsán az államtitkár úgy fogalmazott: azért most időszerű a bevezetés, mert nem kell akkora forgalomkieséstől tartani. Növekedni fog a gazdaság és a kiskereskedelmi forgalom és az emberek zsebében több fog maradni a banki elszámoltatás miatt - magyarázta.

Kevesebb fizetés?

  Sok esetben manapság már nem adják meg a vasárnapi pótlékot a dolgozóknak a munkavállalók - hangzott el Rétvári Bencétől a következő érv. Vasárnap jellemzően diákokat és kölcsönzött munkaerőt alkalmaznak, akiket kevesebb garancia véd - mutatott rá. Szerinte a szakszervezetek teljes mértékben támogatják a javaslatukat.

Több ember?

  Arra a kérdésre, hogy mi lesz az így elbocsátott emberekkel, Rétvári úgy felelt, hogy szerintük több embert fognak alkalmazni, mert az emberek több pénzt fognak elkölteni a kereskedelemben. Ehhez több eladó, pénztáros és árufeltöltőre van szükség érvelése szerint.

  „Ez egy szociális kérdés is szerintünk. Egyeseknek csak annyi áldozatot kell vállalniuk, hogy máskor megy el vásárolni vagy nem nagyobb boltba megy vásárolni. Cserébe ezeknek az embereknek egy szabadnapot tudunk biztosítani” - fejtette ki.

Tönkre mennek az éttermek?

  „Bízzunk benne, hogy nem fognak tönkremenni az éttermek” - hangzott el a beszélgetés végén Rétvári Bencétől arra a felvetésre, hogy ha a pláza nem nyit ki, akkor az étterem sem tud vasárnap, és ez csőddel járhat.
 
Mit mondtak eddig a kormány részéről?
 
  Az elmúlt egy hét nyilatkozatai és reakciói alapján úgy tűnik, hogy a KDNP erőlteti az ügyet. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ugyanis hétfő este azt mondta, hogy meglepődött a javaslat felmelegítésén. „Amikor minden ötödik ember vasárnap intézi a vásárlást, ezt nem bölcs dolog korlátozni. A minisztérium álláspontja szerint Magyarország ma még nem olyan gazdag ország, ahol a legfontosabb probléma az, hogy vasárnap nyitva van-e valami vagy nincs” - fogalmazott a miniszter. Majd másnap Orbán Viktor miniszterelnök is kifejtette álláspontját. A kormány ezt még nem tárgyalta, de lesz egy kereskedelempolitikai előterjesztés, amikor meghallgatják a szakszervezeteket és a boltokat működtető vállalatokat, döntést ezt követően hoznak.
 
Forrás: portfolio.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Megmagyarázzák a vasárnapi boltbezárást.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector