Startlaphoz Csatlakozz!

A közmunka is a szociálpolitika része

Czibere: A segély aktivitásra, munkavállalásra ösztönözzön

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 07. péntek, 15:23

A gyermekétkeztetésre és a szociális ellátásokra lényegesen több pénz jut a jövő évi költségvetésben, mint az idén, valamint július 1-jétől béremelés lehet a szociális szférában. Erről az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára beszélt az MTI-nek.

    Czibere Károly közölte, jövőre a szociális ágazat minden területére legalább annyi forrás jut, mint az idén, de van néhány olyan kiemelt program, amire lényegesen többet biztosítanak. A kormány minden családnak biztosítja az esélyt a felemelkedésre, ezért prioritás a 2015-ös költségvetésben a szociális ellátórendszer megerősítése és a társadalmi felzárkózás elősegítése - mondta az államtitkár.

    A bevált, folytatandó programok között említette a Biztos Kezdet Gyerekházak megerősítését és fejlesztését, a hátrányos helyzetű fiatalok ösztöndíjprogramját, valamint a nyári gyermekétkeztetési programot, amelynek támogatása 400 millió forinttal 3 milliárd forintra nő. Ezen túl az évközbeni gyermekétkeztetésre az ideinél 5,5 milliárd forinttal többet adnak, összesen 58 milliárdot.

    Közölte, változtatnának a jelenlegi segélyezésen; az új rendszer célja az lenne, hogy aktivitásra, munkavállalásra ösztönözzön, hogy javítsa az együttműködési készséget, valamint hogy a segélyeket tényleg azok kapják, akiknek nagy szükségük van rá. 

    A segélyezési kassza is nagyobb lesz, hiszen a közmunka is a szociálpolitika része, a társadalmi felemelkedést és az esélyteremtést a közmunka és a segélyezés együtt valósítja meg sok más program mellett - közölte az államtitkár, hozzátéve: ezek együttes összege jelentősen növekszik.

    Arról is beszélt, hogy jövőre 16 milliárd forinttal emelkedik a szociális szolgáltatásokra, gyermekvédelmi és gyermekjóléti szolgáltatásokra szánt állami keret. Arra hívta fel ugyanakkor a figyelmet, hogy vannak olyan területek, amelyek túl vannak finanszírozva és vannak, ahol 24 órás megfeszített munka folyik, mégsem kapnak megfelelő elismerést. Hozzátette: ezért akarnak rendet tenni, hogy a szektoron belüli finanszírozási aránytalanságok csökkenjenek.

    Elmondta, a szociális területen dolgozók nettó átlagbére 94 ezer forint, ez az egyetlen nemzetgazdasági ág, ahol 100 ezer forint alatt van a bér. Hozzátette, ezért vezette be a kormány a 12 milliárd forintos bérpótlékot, amit jövőre is biztosítanak.

    Közölte, ez a rendteremtés ad majd lehetőséget arra, hogy a szociális életpálya - egy jelentős béremeléssel - elinduljon 2016 januárjától. Várhatóan már július 1-jétől lesz béremelés, ha addig sikerül kialakítani egy fenntartható szolgáltatási struktúra koncepcióját.

    Arról is beszélt: össze kívánják fésülni a gyermekeket érintő szolgáltatásokat. Ez azt jelenti, hogy az óvodákban, a családi napközikben, a bölcsődékben dolgozók, a védőnők, a gyermekorvosok valamint a gyermekjóléti szolgálatok együttműködését erősíteni akarják, hogy a gyermekek veszélyeztetettsége hamar kiderüljön, és a szakemberek gyorsan tudjanak segíteni.

    Jelezte, már a jövő héten megalakulnak az Emmiben az úgynevezett határterületi munkacsoportok az egyes államtitkárságok között, továbbá a felzárkózáspolitika eredményessége érdekében a tárcaközi koordinációt is megerősítik.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Czibere: A segély aktivitásra, munkavállalásra ösztönözzön.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector