Startlaphoz Csatlakozz!

2018-ra eltörölnék a a munkanélküli segélyt

Közmunkára fognák a segélyezetteket

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 09. vasárnap, 08:05

Közmunkára fognák a segélyezetteket a kormánypártok. A Fidesz–KDNP 2018-ra eltörölné a foglalkoztatást helyettesítő támogatást, azaz a munkanélküli segélyt. Az egyik önkormányzati szövetség szerint négy év kevés a kormányzati elképzelés megvalósítására, mert nem mindenki alkalmas közmunkára a segélyezettek közül – olvasható a mno.hu oldalán.

  A miniszterelnök már az önkormányzati választások megnyerése után megpedzette a segélyezés eltörlését a Fidesz–KDNP önkormányzati képviselőinek és polgármestereinek. „Legkésőbb 2018-ra egyetlen jövedelempótló támogatásra se legyen szükség Magyarországon, mert elérjük, hogy mindenkinek lehessen munkája.” A részletek ismertetése a Fidesz frakcióvezetőjére maradt. „A magunk részéről a segély helyett a munka elvét fontosabbnak tartjuk” – mondta. Rogán Antal a héten jelentette be, hogy az állam az új kormányzati ciklusban fokozatosan közmunkára költi azt a pénzt, amit eddig segélyre fizetett ki. „Négy év alatt lépésről lépésre minden évben negyedével csökkenne a foglalkoztatást helyettesítő támogatások mértéke, és ugyanennyivel szeretnénk növelni a közmunkaprogramokban résztvevők számát is.”
 
   A foglalkoztatást helyettesítő támogatás most havi 22. 800 forint. Ha negyedével csökken, akkor jövőre már csak 17 100 forint lesz, 2018-ra pedig megszűnne. A közmunkára szánt összeget viszont látványosan megemelte a kormány a 2015-ös költségvetés tervezetében. Az idei 183-ról 270 milliárd forintra.
 
  „Mi lesz azokkal az emberekkel, akik közmunkát sem tudnak végezni, mert olyan állapotban vannak, és más ellátást sem kapnak? Erről nem szól a költségvetés” – fogalmazott Szél Bernadett, az LMP társelnöke. A Jobbik társadalmi vitát javasol, míg az MSZP radikális lépést. A volt szociális államtitkár nem a segélyezést törölné el, hanem a közmunka jelenlegi formáját. „Hát ezek az emberek semmilyen értékteremtő munkát nem végeznek. Ugyanazt a szemetet szedik hétről hétre. Egyik nap összeszedik, másik nap kiöntik, utána megint összeszedik, megint kiöntik. Hát ezek vizet gereblyéznek” – nyilatkozta Korózs Lajos, MSZP-s országgyűlési képviselő.

   A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint több a segélyezett, mint a közmunkalehetőség, és ez várhatóan így is marad. „Vannak, akik nem tudnak részt venni benne, részben azért, mert betegek vagy a leszázalékolási arányuk olyan, ami miatt ide nem vehetők fel. Egyébként pedig a versenyszférában nem kapnak munkát, tehát annak a feltételezése, hogy 4 éven keresztül teljesen kivezethető a teljes segély- és támogatási rendszer, annak az esélye minimális” – szögezte le Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke.

   Jelenleg 200 ezer közmunkás van, számuk 2015-ben 54 ezerrel emelkedhet, ami a foglalkoztatási statisztikát több mint 1 százalékponttal javítaná.
 
Forrás: Magyar Nemzet

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Közmunkára fognák a segélyezetteket.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector