Startlaphoz Csatlakozz!

A SZEF néhány tagszervezete nem támogatja a szövetség feloszlatását

Fehér József: semmi szükség Magyarországon hat szakszervezeti konföderációra

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 13. csütörtök, 11:20

Mindjárt kudarcba is fulladhat a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSZSZ) jövő hétre összehívott első kongresszusa, mert éppen a lényegről nem tudnak majd dönteni – olvasható  a Népszabadságban.

   Vagyis arról, hogy a versenyszférában működő Autonóm Szakszervezetek Szövetsége és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), valamint a közszférában érdekelt Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) beolvad az új szervezetbe. A SZEF legfőbb döntéshozó fóruma ugyanis múlt pénteken fura álláspontra jutott: az integrációt támogatták, saját megszűnésüket viszont nem mondták ki, igaz, hogy ez csak pár szavazaton múlott.
 
  Ezzel váratlan helyzetet teremtettek, hiszen a tavaly május 1-jén bejelentett egyesülési folyamat lényege éppen az volt, hogy a három konföderáció feloszlatja önmagát, majd egyetlen új, negyedmillió tagot tömörítő szövetség jön létre. Az MaSZSZ-t a múlt év decemberében meg is alakították, és egy évet adtak arra, hogy kidolgozzák, a hármak milyen feltételekkel bútoroznak össze. Az alapítóknak pedig határozniuk kellett arról, hogy önállóan nem működnek tovább, s kimondják azt is: beolvadnak az MaSZSZ-be mint jogutód szervezetbe. Ezt a döntést a közelmúltban az MSZOSZ meghozta, a SZEF viszont nem, és kedden – erre reagálva – az Autonómok sem.
 
   A SZEF néhány tagszervezete már korábban is egyértelművé tette, hogy nem támogatja a szövetség feloszlatását – közölte érdeklődésünkre Fehér József alelnök. A kongresszuson ők vetették fel: egyelőre nem tudni, hogy milyen programot hirdet az MaSZSZ, így viszont nem szerencsés kimondani a fórum megszűnését. Az alelnök elmondta, az is felvetődött, hogy a tavaly alakult új konföderáció nem sokat tett a munkavállalók érdekében, mert a döntéshozó testületek figyelmét főként az összeolvadással kapcsolatos belső vitát kötötték le, ezért érdemi akciókat alig hirdettek meg.
 
  Az alelnököt mindazonáltal meglepte a kongresszusi döntés, mert úgy gondolta, hogy az integrációpártiak biztos többségben vannak. A váratlan eredmény ellenére sem gondolja azonban, hogy temetni kell az ügyet, mert az összefogásnak nincs alternatívája. Semmi szükség Magyarországon hat szakszervezeti konföderációra – az egyesülni kívánó hármak mellett működik még a viszonylag kisebb Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés és a Munkástanácsok, valamint a náluk jóval nagyobb Liga –, hiszen a szervezett dolgozók aránya alig haladja meg a tíz százalékot – magyarázta. Ha sikerül az összeolvadás – hangsúlyozta –, az MaSZSZ egyértelműen a legnagyobb, az érdekegyeztetésben a kormány és a munkaadók számára is megkerülhetetlen szervezet lesz.
   Az Autonómok kongresszusa felhatalmazást adott arra, hogy újragombolják a kabátot, de az integráció lehetőségéről annak ellenére sem mondanak le, hogy egyelőre nem oszlatták fel magukat – közölte Székely Tamás elnök, hozzátéve: MaSZSZ-alelnökként neki is el kell gondolkodnia, hogy mit csináltak rosszul. Ők egyébként készek akár arra is – mondta –, hogy új egyesülési tervet dolgozzanak ki. Elvileg nem tartja kizártnak, hogy a SZEF nélkül folytassák, de ezt a legrosszabb forgatókönyvnek tartaná.
 
   Arra a kérdésre, hogy mi történik a jövő hét végére meghirdetett kongresszuson, egyelőre senki nem tudott válaszolni. Lehetséges, hogy összehívják, majd elhalasztják, miután az összeolvadásról, így az új vezetőkről sem lehet dönteni. Az MaSZSZ jelenlegi elnökének, Pataky Péternek, illetve két helyettesének a megbízatása egyébként jövő február végéig szól, és ha addig a SZEF mégis az egyesülést választja, a kongresszust jogszerűen folytathatják. De az sem kizárt, hogy a kongresszust későbbi időpontra hívják össze.
 
Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Fehér József: semmi szükség Magyarországon hat szakszervezeti konföderációra.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector