Startlaphoz Csatlakozz!

Kiemelt figyelmet kell szentelni a fiatalok munkanélküliségének a visszaszorítására

Milliárdok az új munkahelyekre Szlovákiában

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 13. szombat, 07:30

 Szlovákia a 2014 és 2020 közötti programozási időszakban 2,2 milliárd euró uniós támogatást használhat fel a foglalkoztatottság növelésére – az Európai Bizottság ugyanis szerdán rábólintott az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban Szlovákia számára elkülönített keretösszegre - számolt be róla az Új Szó Online.

   Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban a foglalkoztatás és a társadalmi befogadás előmozdítását szolgáló legfőbb európai eszköz, az Európai Szociális Alap, továbbá az Európai Régiófejlesztési Alap és az Ifjúsági Foglalkoztatási Kezdeményezés forrásait egyesítették. „A 2014 és 2020 közötti időszakban Szlovákia ennek köszönhetően 2,205 milliárd euró uniós támogatást hívhat le, a nemzeti társfinanszírozást is beszámítva azonban összesen 2,629 milliárd euró juthat az európai méretekben is kiugróan magas szlovákiai munkanélküliség csökkentésére” – nyilatkozta Andrej Králik, az Európai Bizottság pozsonyi képviseletének szóvivője. Az Európai Bizottság szerint Szlovákiának kiemelt figyelmet kell szentelnie a fiatalok munkanélküliségének a visszaszorítására, továbbá a hátrányos helyzetű csoportok és a mélyszegénységben élő roma közösségek helyzetének a javítására.
 
  A fiatalok kiugróan magas munkanélküliségi mutatói az Európai Bizottság szerint részben az oktatási rendszer elavultságával magyarázhatók, Králik szerint Szlovákiának ezért több pénzt kellene biztosítania a diákok szakmai felkészültségének a javítására, elsősorban a piacképes szakmákat támogatva. Ez utóbbi esetében az eddigieknél is szorosabb együttműködésre lesz szükség az iskolák és a munkáltatók között. Az uniós támogatásoknak köszönhetően több fiatal vehet részt szakmai gyakorlaton közvetlenül a cégekben is. Az előzetes számítások szerint az Ifjúsági Foglalkoztatási Kezdeményezés Szlovákiában 80 ezer fiatalnak nyújthat segítséget.
 
   Szlovákiában egyre nagyobb gondot jelent az is, hogy a gyermeket vállaló anyukák az óvoda hiánya miatt nem tudják megoldani a gyermekek napközi ellátását otthonukon kívül, ami meggátolja őket abban, hogy munkába álljanak. A foglalkoztatottság növelésére elkülönített összegből ezért óvodák és bölcsődék építését is támogathatják. Támogatásban részesülhetnek a hátrányos helyzetű csoportok is, főleg azokra gondolnak, akik hosszabb ideje képtelenek munkát találni. Az előzetes számítások szerint ez nagyjából negyedmillió embert érinthet. „Emellett 150 olyan település is pályázhat, amelyekben nagyobb létszámú roma közösség él” – mondta el Králik, aki szerint ezek a romák oktatási és szociális programjaira, szociális cégekre és bérlakások építésére kérhetnek pénzt a programból.

Forrás: Új Szó

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Milliárdok az új munkahelyekre Szlovákiában.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector