Startlaphoz Csatlakozz!

Elengedhetetlen a túlóra elszámolásának rendezése

PSZ: jogszabályi szinten igen, a gyakorlatban nem mindig valósult meg a sztrájkbizottsági megállapodás

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 23. péntek, 16:54

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint a kormány - ígéretéhez híven – jogszabályban rögzítette a szakszervezetek elvárásait a sztrájkbizottsági megállapodás alapján, a gyakorlatban azonban ez nem mindig valósult meg.

    Erről Galló Istvánné, a PSZ elnöke beszélt pénteki budapesti sajtótájékoztatón felidézve a két évvel korábban kötött egyezséget és a szaktárca vezetőivel folytatott előző napi tárgyalásokat.

    Kiemelte: a találkozót ők kezdeményezték, és azon részletesen áttekintették a megállapodás teljesülését.  

     Hozzátette: teljesült a kormány a vállalása jogszabályi szinten, de a gyakorlatban a továbbvitelre nem mindig vagy nem mindig megfelelően került sor. Példaként az intézményvezetők munkáltatói jogkörét, a kollektív szerződést említette. Elhangzott, hogy napi problémát okoz a 32 órás intézményi tartózkodás, és  túlmunka kifizetése, illetve dokumentálása „léket kapott”. Ennek oka lehet, hogy a Klik anyagi problémákkal küzd – jegyezte meg. A PSZ elnöke kitért arra is: a szakképzés átalakításával kapcsolatban a nemzetgazdasági tárca semmiféle írásos dokumentumot nem juttatott el számukra, külön kérésük ellenére sem. A pótlékok kérdését szintén felvetették, bár összegét „tól-ig” határig meghatározták, de forrásokat ehhez nem biztosítanak.  

   Az intézményvezetők kötelező óraszáma rosszul szabályozott a decemberben elfogadott törvénymódosításban – jegyezte meg.    

 Javasolták, hogy több ponttal egészítsék ki a sztrájkbizottsági megállapodást, többi között a köznevelésért és szakképzésért felelős miniszter kössön megállapodást a jogalkotásban a partneri kapcsolatról a szakszervezettel. Azt is szeretnék, hogy az egyeztetéseket előzzék meg szakmai tárgyalások.

     Fontosnak tartják, hogy a kollektív szerződés kiterjedjen a szakképző intézményeket fenntartó jövőbeni központra is.  

   Azt is szeretnék, ha munkabizottság alakulna, amely áttekinti a köznevelési törvényt, a pedagógus kar és a szakszervezetek jogosítványainak összehangolását - mondta.

    Szavai szerint kifogásolták az egyeztetésen, kikerült a köznevelési törvényből, hogy előbbi nem sérti a szakszervezeti jogosítványaikat. Ígéretet kaptak, ennek visszahelyezésére. A bizottság munkájának eredményeként szűk egy hónapon belül ismét tárgyalóasztalhoz ülnek majd.

    Elvárják, hogy folyamatosan működjön az ágazati érdekegyeztetés is. Szeretnék azt is: az intézményfenntartó központok költségvetésében biztosítsák a kollektív szerződés végrehajtásához szükséges költségvetési fedezetet – sorolta az érdekvédő.

       Felvetették a nem pedagógus alkalmazottak bérének rendezését is, azt szeretnék, ha legalább havi 15 ezer forintos pluszjuttatást kapnának.

    Elhangzott: elvárják, hogy garantálják, az önkormányzati fenntartású óvodáknál a dadusokra és az óvodatitkárokra is kiterjedjen.

   Hajnal Gabriella, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnöke azt mondta: a túlóra elszámolásának rendezése rendkívül fontos lenne, ahogy a pótlékoké is, utóbbival a minőségi munkát lehetne szerinte díjazni. Az életpálya-modell anomáliát szintén rendezni kell – mondta. Példaként említette, hogy a belépő mesterszakos pedagógusokat pótolni kell, ők más jellegű munkát is fognak végezni, megfelelő helyettesítésüket meg kell oldani. Tóth József, a Magyar Oktatási és Szakképzési Szakszervezet vezetője kiemelte: fontosnak tartják, hogy folytatódik a párbeszéd. Úgy látják, a kormány nyitott a szakmai javaslataikra. A rendszer nagy hibája a foglalkoztatásból ered – állapította meg.
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - PSZ: jogszabályi szinten igen, a gyakorlatban nem mindig valósult meg a sztrájkbizottsági megállapodás .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector