Startlaphoz Csatlakozz!

A Kúria ítélete

Törölték a színlelt munkaviszonyt

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 03. kedd, 13:06

Ha a szándék nem munkaviszony létesítésére, hanem kedvezőbb társadalombiztosítási helyzet biztosítására irányul, akkor a szerződés semmis - derül ki a Kúria ítéletéből, melyet a munkajog.hu ismertetett.

   A másodfokú közigazgatási szerv az alperes elsőfokú határozatát, amelyben T-M. B. foglalkoztatottnak a felperesnél, mint, foglalkoztatónál nyilvántartott biztosítási jogviszonyát törölte, helybenhagyta - olvasható a Kúria honlapján.
 
  A felperes kereseti kérelmében a társadalombiztosítási határozatok hatályon kívül helyezését kérte a Tbj. 2. § (5) bekezdés megsértésére hivatkozva. Álláspontja szerint a közigazgatási szervek hatáskörükön túlterjeszkedve állapították meg, hogy indokolatlan volt a munkavállaló foglalkoztatása. Hivatkozott az Alapvető Jogok Biztosának  hasonló tényállás mellett folytatott vizsgálat eredményeként készült jelentésére. Az alperes ellenkérelmében a kereset elutasítását kérte.
 
  A Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ítéletével a felperes keresetét elutasította, megállapítva, hogy a felperes és T-M. B. közötti munkaszerződés színlelt volt, ezért semmis, így nem jött létre a társadalombiztosítási jogviszony. Megállapította, hogy az alperes hatáskörében eljárva törölte a biztosítási jogviszonyt. Hivatkozott arra, hogy az Alapvető Jogok Biztosának jelentése nem jogszabály és nem jogforrás, ezért ahhoz a bíróság döntése meghozatalakor nincs kötve.
 
   A jogerős ítélet ellen a felperes nyújtott be felülvizsgálati kérelmet, elsődlegesen annak megváltoztatását, másodlagosan hatályon kívül helyezését és a bíróság új eljárás lefolytatására, új határozat hozatalára utasítását kérve. Hivatkozott arra, hogy mind a közigazgatási szerv, mind a bíróság hatáskörén túlterjeszkedett, a kereseti kérelemhez kötöttség elvét figyelmen kívül hagyta, és a bíróság a Tbj. 54. §, az 5. § (1) bekezdés a) pont és a 7. § (1) bekezdés megszegésével hozta meg ítéletét. Az alperes felülvizsgálati ellenkérelmet nem terjesztett elő.
 
   A Kúria megállapította, hogy az eljárás tárgya az volt, hogy a felperes és T-M. B. által kötött munkaszerződés munkaviszonyt keletkeztetett-e vagy sem. ATbj. 54. § (2) bekezdése szerint az ellenőrzés során a biztosítási jogviszony utólagos megállapítása és törlése tárgyában határozat meghozatalára a járulék utólagos megállapítása nélkül az OEP és a területi igazgatóság szervei jogosultak. A Kúria következetes gyakorlata szerint a Tbj. 54. § (2) bekezdése alapján a társadalombiztosítási szerv rendelkezhet a biztosítási jogviszony utólagos törléséről. A Ptk. szerződésekre vonatkozó általános rendelkezései az Mt.-ben szabályozott speciális eltérésekkel a munkaszerződésekre is irányadóak. A munkaszerződések érvénytelenségének megállapítása körében az alperes vizsgálhatja a munkaviszony létesítésének körülményeit is és a biztosítási jogviszony utólagos törlése körében mérlegelheti is azokat. Megállapítható volt, hogy a felperes és T-M. B. szándéka nem a munkaviszony létesítésére, hanem T-M. B. kedvezőbb társadalombiztosítási helyzetének biztosítására irányult, így a társadalombiztosítási jogviszonyt keletkeztetni szándékozó szerződés a Ptk. 2. § (2) bekezdésébe ütköző és semmis, ennélfogva a társadalombiztosítási jogviszony keletkeztetésére nem alkalmas.
 
   Rögzítette a Kúria, hogy megállapításai nem mondanak ellent az Alapvető Jogok Biztosa jelentésében foglaltaknak. A jogerős ítélet a felülvizsgálati kérelemben megjelölt jogszabályokat nem sértette meg, ezért a Kúria azt hatályában fenntartotta.
 
Forrás: munkajog.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Törölték a színlelt munkaviszonyt.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector