Startlaphoz Csatlakozz!

A Nemzeti Foglakoztatási Szolgálat adatai

Munkanélküliség: ötszörös különbség

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 12. csütörtök, 10:37

Győr-Moson-Sopron megyében 2, Szabolcsban 11 százalék az álláskeresők aránya. Csaknem kilencszázalékos a különbség az álláskeresők arányát nézve a legjobb és a legrosszabb mutatóval rendelkező két megye között. Győr-Moson-Sopron megyében kevesebb mint 2,1%-os az álláskeresők aránya a munkavállalási korú, azaz a 15–64 éves lakosokhoz képest. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ez a szám meghaladja a 11 százalékot – derül ki az azóta megszűnt Nemzeti Foglakoztatási Szolgálat januári adataiból (a hivatal feladatait a Nemzetgazdasági Minisztérium vette át) – írja a Metropol.

   A 2015. január 20-i állapot szerint 413.825 álláskereső volt az országban, ami 23 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. A munkavállalási korú népességhez mért ráta 6,3% volt. Igaz, ez a szám csak a munkaügyi központokkal együttműködő, regisztrált álláskeresők arányát fejezi ki, a munkanélküliség valós mértéke ennél magasabb. Ráadásul ez a számítás alacsonyabb arányt eredményez, mint ha a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítanák, vagy a nemzetközi definíció szerinti 15–74 éves munkanélkülieket összesítenék.

   A megyék zömében csökkent az álláskeresők aránya az elmúlt egy évben: legkisebb mértékben, 0,1 százalékponttal Győr-Moson-Sopronban, leginkább pedig Békésben 1,1-gyel. Pest megyében gyakorlatilag nem változott az álláskeresők hányada (0,01 százalékponttal nőtt). Két megyében ugyanakkor romlott a mutató: Somogyban 0,2-vel, Nógrádban viszont csaknem 1,5 százalékponttal lett kedvezőtlenebb a helyzet.

   Az országra jellemző területi különbségek akkor is kirajzolódnak, ha azokat a nagyobb városokat hasonlítjuk össze, ahol legalább tízezer munkavállalási korú ember lakik. Az álláskeresők aránya így Karcagon a legmagasabb (12,5%), amelyet Ózd (11,7), Salgótarján (10,6), Kazincbarcika (10,1) és Hajdúnánás (9,7) követ. A skála másik végén Sopron (1%), Mosonmagyaróvár (1,2) és Százhalombatta (2,37) található, amelyeket több budapesti agglomerációs település követ – Pomáz, Érd, Vecsés, Veresegyház és Szentendre – 2,5-2,7%-os aránnyal.

A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők száma 101.455 idén januárban az országban. Ez az összes álláskereső csaknem negyede.

 
Forrás: metropol

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Munkanélküliség: ötszörös különbség.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector