Startlaphoz Csatlakozz!

Munka törvénykönyve

Utazási idő, mint munkaóra

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 11. hétfő, 13:24

Mikor számít bele az utazási idő a munkaidőbe? – kérdezte egy olvasó olvasó. dr. Hajdu-Dudás Mária, a munkajog.hu munkajogász szakértője válaszolt.

   Dolgozóink alkalmanként vidékre mennek javítási munkákat végezni. Van, hogy 5-7 órát utaznak és utána kezdik a munkát. A kérdésem az, hogy az utazási idő után végzett munkaórát (8 óra) milyen bérrel kell elszámolni, az utazási idő beleszámít a munkaórákba vagy sem?

    Önmagában a munkába járás nem minősül munkaidőnek. A munka törvénykönyve (Mt.) 86. paragrafus (1) bekezdése szerint ugyanis munkaidő: a munkavégzésre előírt idő kezdetétől annak befejezéséig tartó idő, valamint a munkavégzéshez kapcsolódó előkészítő és befejező tevékenység tartama. A (2) bekezdés szerint előkészítő vagy befejező tevékenység: minden olyan feladat ellátása, amelyet a munkavállaló munkaköréhez kapcsolódóan, szokás szerint és rendszeresen, külön utasítás nélkül köteles elvégezni.
 
    Az utazási idő nem része a munkaidőnek, erre az időszakra a munkavállaló munkabérre sem jogosult.
 
  Más a helyzet abban az esetben, amikor a dolgozónak nem a lakó- vagy tartózkodási helye és a munkaszerződés szerinti tényleges munkavégzés helye között kell utaznia, hanem adott napon a munkahelyéről át kell mennie a cég telephelyére, vagy akár a szomszédos városba egy egyeztetésre. Ilyenkor az utazással töltött idő a munkaidő részét képezi (tehát az utazással töltött idő beleszámít a munkaidőbe). Ennek megfelelően a munkaidő-beosztás szerinti napi munkaidőn felül végzett munka túlmunkának minősül, így arra az időtartamra 50 százalékos bérpótlék vagy – a felek megállapodása alapján – szabadidő jár.
 
   A munkáltató köteles a munkavállalónak azt a költségét megtéríteni, amely a munkaviszony teljesítésével indokoltan merült fel (Mt. 51. paragrafus (2) bekezdés).
 
  A belföldi hivatalos kiküldetést teljesítő munkavállaló élelmezési költségtérítéséről szóló 278/2005. (XII. 20.) kormányrendelet szerint a kiküldetésben lévő munkavállalónak az élelmezéssel kapcsolatos többletköltségei fedezetére a kiküldetés tartamára élelmezési költségtérítés (napidíj) jár. A napidíj számlával (egyszerűsített számlával) igazolt összegként vagy költségátalányként számolható el.
 
  Átalányként a munkavállalót legalább napi 500 forint napidíj illeti meg. A rendszeresen kiküldetést teljesítő munkavállalónak a munkáltató havi átalányt állapíthat meg. Ennek összegét az egy napra megállapított napidíjátalány és a havi átlagban kiküldetésben töltött naptári napok figyelembevételével kell meghatározni.
 
   Nem számolható el napidíj, ha a távollét időtartama a 6 órát nem éri el, valamint ha a munkáltató a munkavállaló élelmezését a kiküldetés helyén biztosítja. Szálloda igénybevétele esetén, amennyiben a szállodaköltség a kötelező reggeli árát tartalmazza, a napidíj összegét 20 százalékkal csökkenteni kell.

Forrás: adozona.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Utazási idő, mint munkaóra.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector