Startlaphoz Csatlakozz!

Hámori Attila:

A magyar bírák fizetése a legalacsonyabb az EU-ban

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 13. szerda, 13:20

Az Országos Bírói Tanács elnöke szerint a magyar bírók fizetése európai viszonylatban igen alacsony. Hámori Attila az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: az új életpályamodell keretében jobban szeretnék megbecsülni a munkájukat jól végző kollégákat.

 Az Országos Bírói Tanács elnöke a fizetések konkrét szintjéről is beszélt.

  „Nominális értékben is az Európai Unió tagállamai körében a legutolsó helyen tanyázunk a fizetéseket illetően. A kezdő bírói fizetés, ami tizenegy éve nem változott, nem egészen bruttó 400 ezer forint, erre valami részszázalék pótlékot kap a beosztása miatt, ez az összeg növekedhet, bruttóban legfeljebb 1-1,5 millió forintig a kúriai bírók esetében. De ne felejtsük el, hogy kúriai bírói beosztás már egy pályafutás vége, 25-30 év tapasztalattal rendelkező bírák kerülnek a Kúriára és igen kevesen vannak, tehát nem ez a jellemző. Sokkal inkább a 600 ezer körüli bruttóval lehet számolni” - mondta el az Országos Bírói Tanács elnöke.

  Hámori Attila megjegyezte, hogy a jogszabályok szerint egyéb tevékenységeket csak igen korlátozottan folytathatnak.
 
  „Oktathatunk, könyvet írhatunk, ám aki picit is ismeri a bíróságokat, az tudja, hogy amikor száz-százötven ügy van egy bíró kezén, akkor igen nehéz komolyabb oktatási tevékenységet folytatni. Lehet természetesen, vannak nagyon kiváló emberek közöttük. Nem is minden bírónak alkalmas ember tud oktatni vagy könyvet írni, ezért ez a plusz jövedelemszerzési lehetőség igen behatárolt, kevesen tudnak ezzel élni” - hangsúlyozta.

  Hámori Attila szerint az életpályamodellt már a joghallgatók körében el kell indítani. Jelezte, hogy Szegedi Ítélőtábla és a város tudományegyetemének megállapodása a legjobbaknak már így is biztosít lehetőségeket.

  „Viszonylag magasabb tanulmányi átlagot elérő joghallgató pályázhat gyakornoki helyre az Ítélőtáblára. Ez egy három hónapos munka, ami alatt ő egyéni tanrendben folytathatja a tanulmányait”  ismertette.
 
  Hámori Attila hangsúlyozta, hogy minden előzetes kiválasztás ellenére néhányan nem alkalmasak bírának.

  „Nagyon nehéz azt egyébként előzetesen mérni, hogy valaki majd a pulpituson, ha nem jönnek el a felek, vagy üvöltöznek, vagy a tanúval, vádlottal probléma van, hogy tudja kezelni ezeket a szituációkat, képes-e függetleníteni magát attól, ami a tárgyalóteremben őt éri. Ez egy nagyon bonyolult, komoly dolog. Nem véletlen, hogy évekig kell erre készülnünk, akinél a vizsgálat azt állapítja meg, hogy nem alkalmas, alkalmatlan, felszólítják, hogy mondjon le, ha nem teszi, felmentik a tisztségéből.”

  Hámori Attila hozzátette, hogy ezt a megállapítást is lehet vitatni. Arról is beszélt, hogy jutalmazásra a gyakorlatban nincs lehetőségük.

  „Jó lenne, de jelenleg nem lehetséges a költségvetésünkből” - tudatta.
 
  Konkrét példát is említett arra, hogy a legjobbak jelenleg hogyan juthatnak előre.

  „Ha valaki járásbírósági bíró, és kiválóan végzi a munkáját, amit megállapít a megfelelő testület, akkor van lehetőség arra, hogy címzetes törvényszéki bíró legyen, eggyel magasabb címet adományozunk neki, amit használhat, és ezzel jár pótlék is, kicsit kiegészül a fizetése, tehát érdemes jól dolgozni, mert valamiféle elismerés most is van. Az életpálya-koncepcióban szeretnénk más lehetőségeket is biztosítani” - mondta Hámori Attila.
 
Forrás: inforadio.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A magyar bírák fizetése a legalacsonyabb az EU-ban.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector