Startlaphoz Csatlakozz!

Jelentősen átalakult az agrártámogatási rendszer

Munkahelyek tömegével játszik a kormány

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 14. csütörtök, 14:00

Egy héttel tovább, május 22-ig adhatják be a gazdálkodók az egységes agrártámogatási kérelmet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH). A jelentkezési határidőt azért tolták ki, hogy a tavaly kialakított új rendszer alkalmazása senkinek ne okozzon gondot – mondta szerdai sajtótájékoztatóján Gyuricza Csaba, az MVH elnöke.

  Az egységes kérelmen belül 35 jogcímen lehet dotációt igényelni, ezek közül az egyik legfontosabb a területalapú támogatás. Május 12-ig mintegy 4,5 millió hektárra igényeltek szubvenciót, míg tavaly ilyenkor 4,3 milliónál jártak. A 35 jogcím esetében idén összesen 170 ezer támogatási igénnyel számolnak, szemben a tavalyi 180 ezerrel. A megítélt összeg 420 milliárd forint lehet, amelyből 210 milliárdot még idén megkaphatnak a gazdálkodók.
 
  A kormány az idei évtől jelentősen átalakította az agrártámogatási rendszert, földalapú dotáció csak 1200 hektárig jár. A kabinet indoklása szerint a cél a kisebb, családi gazdálkodók, illetve például az állattenyésztők nagyobb arányú támogatása. Ágazati szereplők szerint alapvetően nem rossz gondolat a szubvenciók szélesebb körben terítése, de ennek nem szabad azzal járnia, hogy jól működő cégeket lehetetlen helyzetbe hoznak. A kormány nagybirtokokat visszavágó törekvése ráadásul nemcsak a nagyvállalatokat érinti hátrányosan, hanem az olyan tömörüléseket, amelyekben több kisebb gazdálkodó fog össze. Jelenleg mintegy 500 olyan szövetkezés működik, amely 1200 hektárnál nagyobb területen gazdálkodik, s összességében ezek a tömörülések adják a mezőgazdasági termelés negyedét, a szektor foglalkoztatottjainak felét is ezek alkalmazzák.
 
  A földalapú támogatás átalakításán megspórolt összeget zömében olyan társaságok kapják, amelyeknek eddig is jutott forrás állattartásra. Új elem mindössze egy van, az anyakocák után fizetett támogatás – mondta lapunknak Gőgös Zoltán. Az MSZP alelnöke szerint az Orbán-kormánynak inkább az állami földek használatát kellene újragondolni, és nem egy olyan szabályrendszert rákényszeríteni a termelőkre, amely szembemegy a piac természetes fejlődésével: vagyis, hogy vannak nagyobbak, amelyek integrálhatják a kicsiket. A nagybirtokosnak titulált gazdaságok zöme 30–200 gazdálkodó tulajdonában van.
 
  Egy kétezer tehenet nevelő gazdaságban kell háromezer hektár termőföld ahhoz, hogy a szükséges takarmányt megtermeljék. A 200–600 hektáron működő gazdaságoknak ezért nem éri meg állattartással foglalkozni, nem tudnak gazdaságosan működni. S mivel az állattartás lényegesen munkaerő-igényesebb, a kis- és középgazdaságok így nem is foglalkoztatnak annyi embert, mint a nagyok. Egy háromezer hektáros gazdaságban az alkalmazottak száma kétszáz körül van, míg egy 400-500 hektáron dolgozó vállalkozás négy-hat emberrel is elműködhet. Ha a jelenlegi nagy, integrátori feladatokat is ellátó társaságokat korlátozzák, az agráriumban foglalkoztatottak száma drasztikusan csökkenhet – figyelmeztetett.

Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Munkahelyek tömegével játszik a kormány.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector