Startlaphoz Csatlakozz!

Kétharmaduk bére alig haladja meg a minimálbért

A román közigazgatásban dolgozó köztisztviselők tüntettek Bukarestben

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 27. szerda, 15:21

A román közigazgatásban dolgozó köztisztviselők tüntettek szerdán Bukarestben a kormány épülete előtt, magasabb béreket követelve.

    A mintegy kétórás tiltakozáson 1500-an vettek részt. Követelték, hogy a kormány kezdjen tárgyalásokat velük, ellenkező esetben meghatározatlan időre szóló általános sztrájkot helyeztek kilátásba.

    A köztisztviselők április végén már tartottak egy egynapos sztrájkot, és azóta is többször tüntettek Bukarestben. Sérelmezik, hogy a köztisztviselők csaknem kétharmadának bére alig haladja meg a romániai minimálbért. Romániában jelenleg 975 lej (1 lej=69,57 forint) a minimálbér, amely július 1-től 1050 lejre, majd 2016. január 1-jétől 1200 lejre nő.

    Victor Ponta román miniszterelnök szerdán a kormányülésen elismerte, a tüntetőknek igazuk van abban, hogy a minimálbér megemelésének köszönhetően számos jövedelem a minimálbér határára került, és felkérte az illetékes minisztereket, tárgyaljanak a szakszervezetekkel. Leszögezte ugyanakkor, hogy nem akar nyomás alatt elfogadni olyan megoldást, amely később nem fenntartható, és hogy kiderüljön, nincs több pénz a kialkudott béremelés biztosítására.

    A tüntetők a kormány lemondását követelték, mert szerintük a Ponta-kormány nem tartotta tiszteletben a választási kampányban tett ígéreteit, és nem alkalmazta az egységes bérezési törvényt, amely alapján a köztisztviselők béreinek emelkedniük kellett volna.

    Április végén több mint 30 ezer, a romániai közigazgatásban dolgozó köztisztviselő tartott egynapos általános munkabeszüntetést.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A román közigazgatásban dolgozó köztisztviselők tüntettek Bukarestben.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector