Startlaphoz Csatlakozz!

A minisztérium nem támogatja az ötletet

A migránsok munkavállalásának megkönnyítését szorgalmazzák osztrák gazdasági szervezetek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 03. péntek, 07:11

A migránsok munkavállalásának megkönnyítését szorgalmazzák osztrák gazdasági szervezetek, a munkaügyi és szociális minisztérium azonban nem támogatja a munkaerőpiac migránsok előtti megnyitását.

    Az Osztrák Gazdasági Kamara és az Osztrák Gyáriparosok Szövetsége azt szorgalmazta, tegyék lehetővé, hogy a menekültek könnyebben jussanak munkához Ausztriában - olvasható a Die Presse című osztrák napilap csütörtöki számában. A német példa alapján azt javasolják, hogy akkor vegyenek fel migránsokat, ha ugyanarra a munkára sem osztrák, sem uniós állampolgár nem pályázik. A kamara szociálpolitikáért felelős részlegének vezetője szerint Ausztriában a növekvő munkanélküliség ellenére szakképzett munkavállalókat keresnek, számos bevándorló pedig képzett munkaerő.

    Rudolf Hundstorfer szociális miniszter szerdán arról beszélt egy gazdasági tanulmány eredményeire hivatkozva, hogy nem támogatja a munkaerőpiac megnyitását a migránsok előtt, mivel az csak tovább növelné az amúgy is nagy munkanélküliséget Ausztriában. A Wifo osztrák gazdaságkutató intézet előrejelzése szerint a munkanélküliség rövid távon 0,23 százalékponttal növekedne, amely 33 ezer menekültkérelemmel számolva mintegy tízezer plusz munkakeresőt jelentene 2015-ben. A belügyminisztérium már 70 ezer kérelemmel számol az idén, ezért a tárcavezető indokolatlannak nevezte a piac megnyitását.

    Az osztrák munkaügyi hivatal (AMS) júniusi adatai szerint a 87 613 regisztrált külföldi munkanélküliből 17 122 migráns, a legtöbben Szíriából és Afganisztánból érkeztek. A migránsok három hónap tartózkodás után vállalhatnak ideiglenesen munkát Ausztriában.

    Júniusban a munkát keresők száma 381 898 volt, amely az előző év hasonló időszakához képest csaknem nyolcszázalékos emelkedés, a növekedés leginkább Bécsben, Alsó- és Felső-Ausztriában volt tapasztalható.

    A Der Standard című osztrák lap csütörtöki beszámolója szerint a traiskircheni menekülttáborban csaknem 1700-an vannak napnyugta után az utcákon, mindezt vallási megfontolásból, a muzulmán böjti hónap, a ramadán miatt teszik, s a közelben lévő mecsethez zarándokolnak. A ramadán ideje alatt a táborban a reggelit és ebédet elvihető csomagban, míg meleg ételt este kilenc órakor kapnak.

    Az osztrák belügyminisztérium közlése szerint jelenleg Traiskirchenben 2700 ember van, közülük 1820-an állandó befogadóhelyen, 480-an sátorban laknak, és 400 embernek nincs ágya. Traiskirchenben szerdán csaknem húsz migráns ülősztrájkba kezdett, hogy így tiltakozzon az elhelyezési körülmények miatt. A megmozdulás békésen zajlott le.

    Eközben az Osztrák Néppárt (ÖVP) frakcióvezetője, Reinhold Lopatka elképzelhetőnek nevezte az ideiglenes határzár bevezetését is. A politikust a Die Presse című lap olvasói kérdezhették online, a kérdések leginkább a menekültüggyel kapcsolatban érkeztek. A frakcióvezető kiemelte: szolidáris megoldásra és uniós szintű kvótára van szükség.

    A hatóságok adatai szerint a múlt hónapban 6240 menedékkérelmet nyújtottak be Ausztriában, és ez lakosságszámra elosztva több, mint bármely más EU-tagállamban. A belügyi tárca június eleji adatai szerint idén várhatóan rekordszámú, mintegy 70 ezer menedékkérelmet adnak be az osztrák hatóságokhoz.

    Az elmúlt években jelentősen megnőtt a benyújtott menedékkérelmek száma Ausztriában, 2013-ban csaknem 18 ezret, tavaly nagyjából 28 ezret adtak be.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A migránsok munkavállalásának megkönnyítését szorgalmazzák osztrák gazdasági szervezetek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector