Startlaphoz Csatlakozz!

A szakszervezeti szövetség nem áll el a sztrájktól

Puhább léptekkel indul az olasz reform

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. április 06. péntek, 07:41

Kompromisszumok árán, de útnak indult az olasz munkaerő-piaci reform, amellyel a Mario Monti vezette szakértői kormány rugalmasabbá tenné az eddigi, a hatékonyságot és vele a növekedést gátló szabályozást. A tervezett változások egy részét a szakszervezetek és a parlament balközép pártjai is ellenezték, ezért puhítottak rajtuk, mindenekelőtt az elbocsátások megkönnyítése terén.

   Túl nagy engedményeket azonban nem tehettek, hiszen a piac árgus szemekkel figyeli az olasz reformokat. A kormányfő érvként is használhatta ez utóbbit a pártok vezetőinek meggyőzésére, azzal ugyanis mindenki tisztában van, hogy a legnagyobb csapást a politikai bizonytalanság mérné az utóbbi hónapokban visszaerősödő olasz kötvénypiacra. A CGIL szakszervezeti szövetség mindazonáltal tegnap közölte: kevésnek tartja az engedményeket és nem áll el a korábban jelzett sztrájktól (az időpontot még nem tűzték ki).

   A reform egyelőre törvényerejű rendelettel indult be − ezt a parlament még módosíthatja −, a legfontosabb változás az, hogy az elbocsátott munkavállalók a korábbinál kevésbé könnyen vetethetik vissza magukat jogi úton. Módosult a munkanélküliek ellátása is: az eddiginél jóval szélesebb körre terjed majd ki, viszont havi 1119 euróban megszabták a felső határát. A munkaszerződések rendszerének változásaival a kormány azt a gyakorlatot akarja visszaszorítani, hogy a fiatalokat legfeljebb határozott időre, gyakornoki státusba veszik fel.

     Az olasz kötvények piacát is meglegyintette a spanyolok miatt erősödő bizonytalanság: a tízéves olasz papírok hozama tegnap 5,5 százalék fölött is járt, a németekével szembeni spread elérte a 380 bázispontot − ez február 16. óta a legnagyobb különbség. A spanyol tízéves hozam 5,84 százaléknál, a spread pedig 410 bázispontnál is járt, ezek tavaly december közepe, illetve november vége óta nem látott szintek. Mindebben közrejátszhatott a húsvét előtt már igen gyenge forgalom is − figyelmeztetett a Reuters olasz kiadása −, de megviselte a piacot az Európai Bankhatóság (EBA) egy nappal korábbi jelentése is. Az EBA arra figyelmeztetett, hogy ha már tavaly hatályba léptek volna a Basel III. szigorú előírásai, akkor legalább 242 milliárd euró kellene az uniós bankok feltőkésítéséhez.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Puhább léptekkel indul az olasz reform.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector