Startlaphoz Csatlakozz!

65 év és maximum két ciklus a határ

Nemcsak a bíráknak, hanem a rektoroknak is menniük kell

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. április 06. péntek, 10:09

Nemcsak a bírák, hanem a rektorok is elbúcsúzhatnak posztjuktól 65 éves korukban – erre Kis Norbert helyettes államtitkár emlékeztette az állami egyetemek és főiskolák vezetőit március végén. Az eduline birtokába került levél szerint 2013 júniusában azoknak a rektoroknak mindenképpen menniük kell, akik már a harmadik ciklusukat töltik vagy 65 évnél idősebbek - olvasható az eduline.hu-n.

   Huszonnyolc állami egyetem és főiskola közül tizenhárom rektora búcsúzhat el posztjától a következő években, legalábbis ez derül ki abból a levélből, amelyet a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár küldött az egyetemeknek és főiskoláknak március 21-án.

   Az eduline birtokába került levél emlékeztet arra, hogy a decemberben elfogadott új felsőoktatási törvény szigorúbb feltételekhez köti a rektori kinevezéseket – vezetői posztot csak 65 éves korig lehet betölteni, legfeljebb két – három-ötéves – cikluson keresztül. A „türelmi időszak” 2013. június 30-ig tart, akkor a 65 évnél idősebb, illetve a már kétszer újraválasztott rektoroknak, rektorhelyetteseknek, dékánoknak és főigazgatóknak mindenképpen távozniuk kell. Azok, akik 2013 júniusa után töltik be 65. életévüket, születésnapjukon búcsúzhatnak a poszttól.

Nincs több kiskapu

   Az előző, 2005-ös felsőoktatási törvény is kétszeri újraválasztást és 65 éves korig tartó rektori kinevezést engedélyezett, 2007-ben azonban két kiskaput helyeztek el a jogszabályban – a szenátus kétharmados többséggel dönthetett úgy, hogy a rektor 70 éves koráig vezesse az intézményt, és ahhoz is csak a szenátus kétharmadának szavazata kellett, hogy az aktuális intézményvezető harmadjára is megkapja a megbízatást.

   A felsőoktatási intézmények ki is használták a könnyítést, így vezethette például a Semmelweis Egyetemet három cikluson keresztül a vasárnap lemondott Tulassay Tivadar, de Danyi József, a Kecskeméti Főiskola 66 éves rektora is azért „hosszabbíthatott”, mert a szenátus több mint kétharmada rábólintott.

   „Bár 2007-ben egyetemi berkekben arról pletykáltak, hogy egy-két rektor nyomására kezdeményezte a felsőoktatási törvény módosítását a Hiller-féle minisztérium, végül jól sült el a változtatás. Alapelvárás, hogy egy rektor mindent elérjen a tudományos életben, amit csak el lehet, ez pedig évtizedekbe telik” – mondta az eduline-nak egy névtelenséget kérő volt egyetemi vezető, aki szerint a következő években egyébként is egymást érik majd a fejcserék az egyetemek és főiskolák élén. "Nemcsak azért, mert az integrációs tervek miatt eleve kevesebb felsőoktatási intézmény működhet, hanem mert biztosan lesz olyan, aki az új finanszírozási szabályok miatt nem vállalja tovább a feladatot" - tette hozzá.

Akinek mindenképpen mennie kell

   A döntés legnagyobb vesztese Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem 66 éves rektora, akinek 2014-ig szól a megbízatása, de életkora miatt 2013 júniusában mindenképpen át kell adnia a stafétabotot, vagyis még 2013 tavaszán nyilvános rektori pályázatot kell kiírni az intézményben.

   Szintén az életkorra vonatkozó szabály miatt nem vezetheti tovább a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolát a 66 éves Magda Sándor, aki a 2005-ös felsőoktatási törvény alapján még jövőre is pályázhatott volna a rektori posztra. A győri Széchenyi István Egyetem 69 éves rektora, Szekeres Tamás sem folytathatja a munkát – igaz, az ő megbízatása egyébként is 2013 nyarán járna le.

   Azok a rektorok is elbúcsúzhatnak a posztjuktól 2013. június 30-án, akiket már kétszer újraválasztottak, ez többek között Rudas Imrét, az Óbudai Egyetem rektorát és Hauser Zoltánt, az egri Eszterházy Károly Főiskola vezetőjét érinti - utóbbi 2001 óta áll az intézmény élén.

Hiába pályáznának, tilos

   Az új szabályok miatt nem pályázhat újra Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vezetője, aki a második ciklusát tölti. 2014-ben a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemet vezető Kopek Gábornak is el kell búcsúznia a poszttól, akkor ér véget második rektori megbízatása, a harmadikra pedig már be sem adhatja pályázatát.

   Ugyanígy jár a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora, Kőnig Frigyes, Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem vezetője, de a Szent István Egyetem élén álló Solti László is, akit 2011-ben választottak újra, ő 2015-ig végezheti feladatait. A Nyíregyházi Főiskola rektora sem újrázhat 2015-től, Jánosi Zoltán 2007 óta igazgatja a főiskola működését.

Forrás: eduline.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nemcsak a bíráknak, hanem a rektoroknak is menniük kell.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector