Startlaphoz Csatlakozz!

Mi lenne, ha a szakszervezet politikailag elkötelezné magát?

Csalódott az LMP a szakszervezetekben

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. április 03. kedd, 17:53

A HVG.hu összeállítása szerint, - csalódottak az LMP-sek a népszavazást támogató szakszervezetek inaktivitása miatt. A párt szerint az összegyűjtött 160 ezer aláírásból csupán 6-7 ezret nyújtottal be szakszervezetek. Az érdekvédőknek viszont fontosabb politikai függetlenségük megőrzése.

    „Nagyobb aktivitásra számítottak a szakszervezetektől," hiszen a munkavállalók jogainak védelme „közös társadalmi ügy kéne, hogy legyen" - mondta Vágó Gábor LMP-s képvieslő a hvg.hu-nak.

    Vágó szerint a kezdeményezés kudarcához hozzájárult a munkahelyi aláírásgyűjtést tiltó munkaügyi törvény, illetve az, hogy sokan tartózkodnak személyes adataik megadásától attól tartva, hogy egzisztenciájukat veszélyeztetné, ha bármilyen ellenzéki szerveződésben részt vesznek.

    Korábban a Kettős Mérce nevű LMP-közeli blog közölt a szakszervezeteket bíráló cikket. Szerintük az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, a LIGA Szakszervezetek, az MSZOSZ és mások „átalusszák a magyar történelem utolsó népszavazását” (utalva ezzel a hamarosan hatályba lépő, a civil kezdeményezéseket megnehezítő népszavazási törvényre).

    Az LMP honlapján támogatóként feltüntetett Pedagógusok Szakszervezetének egy tagja közölte: hivatalosan nem kampányoltak az LMP kezdeményezése mellett és nem gyűjtöttek szervezetileg aláírásokat. Elküldték viszont az aláírásgyűjtő íveket a helyi érdekvédelmi szervekhez, „mindenkinek egyéni döntésére” bízva, aláírja-e azt.

    Hasonlókat mondott el dr. Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke. Szerinte ma Magyarországon nincs olyan párt, amellyel érdemben együtt lehetne működni a munkavállalók érdekvédelmének ügyében. Mint elmondta, a szervezeti együttműködés feltétele lett volna, hogy a népszavazást kezdeményező szervezet az Autonómokkal is egyeztet például a kérdések megfogalmazásában. Politikai pártokkal azonban még ilyen feltételek mellett sem szeretnének együttműködni.

    Az elnök szerint nem befolyásolta volna a kezdeményezés kimenetelét, ha az Autonóm Szakszervezetek aktívabban vesz részt az aláírásgyűjtésben. Az LMP-vel való szorosabb együttműködés más miatt is kockázatos: szerinte „objektív módon sérülnének” a munkavállalók jogai, ha a szakszervezet politikailag elkötelezné magát.

    Borsik szerint antidemokratikus, hogy tiltják a munkahelyeken történő aláírásgyűjtést, amely nagyban hozzájárulhatott a kezdeményezés kudarcához. Bár azzal nem ért egyet, hogy az aláírásokat feldolgozó szervek elérhetnék az aláírók valamiféle diszkriminálását, szerinte tény, hogy az utóbbi időben Magyarországon „növekedett a társadalom veszélyérzete és ez kitermeli ezeket az aggodalmakat is.”

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Csalódott az LMP a szakszervezetekben.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector