Startlaphoz Csatlakozz!

A női munkanélküliség negatív rekordokat döntöget

Intézkedési terv készül a nők foglalkoztatásának növelésére

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. április 03. kedd, 17:51

A Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) konkrét intézkedési terv készül arról, hogy miként lehet megszüntetni a nők munkaerő-piaci részvételét hátráltató akadályokat.

    Ezt nevezte fő feladatának keddi bemutatkozó sajtótájékoztatóján Szalai Piroska miniszteri biztos, aki április elsejétől fél évig dolgozik a minisztériumban a nők munkaerő-piaci helyzetének javításán.

    Czomba Sándor, az NGM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára úgy fogalmazott: a miniszteri biztosi poszt létrehozása évtizedes elmaradást pótol, a nők munkaerő-piaci helyzetének javítása nem kis feladat.

    Szalai Piroska kiemelte: első és legfontosabb feladata a fél év alatt a nők munkaerő-piaci részvételének növelését gátló tényezők konkrét megfogalmazása, illetve ezek felszámolására intézkedések, programok elindítása.

    A foglalkoztatáspolitikai államtitkár kifejtette, hogy Magyarországon a 40 év feletti nők foglalkoztatási rátája kedvezőbb mint az ennél fiatalabbaké, míg a 20-49 éves, és a kisgyermeket nem nevelő nők foglalkoztatási rátája között több mint 33 százalékpontos különbség van.

    Czomba Sándor emlékeztetett arra, hogy a tárca több intézkedéssel is igyekszik segíteni a nők foglalkoztatását. Nemrégiben hirdették meg a munkahelyi családi napközik létrehozására vonatkozó pályázatukat, a Start Bónusz kártya pedig a GYES-ről, GYED-ről visszatérő édesanyák elhelyezkedését segíti, emellett az Új Széchenyi Terv keretében járulékkedvezményt kapnak a munkáltatók a nők részmunkaidős foglalkoztatásának elősegítésére - ismertette az államtitkár.

    Szalai Piroska elmondta: fél év alatt nem lesznek „statisztikai ugrások" a női foglalkoztatásában, feladata inkább arról szól, hogy két éven belül, vagy még hosszabb távon Magyarországon a nők foglalkoztatási rátája ne legyen az egyik legrosszabb az Európai Unióban (EU).

    Az adatokat ismertetve kiemelte, hogy Magyarországon jelenleg a munkaképes korú női lakosság 51 százaléka dolgozik, ezen belül 47 teljes, 4 százalék pedig részmunkaidőben, míg az EU-ban 58 százalék dolgozik, ebből teljes munkaidőben 40, 18 százalék részmunkaidőben.

    Szalai Piroska szerint célszerű fenntartania Magyarországnak a teljes munkaidős előnyt az EU-hoz képest, és megnézni, hogy hogyan lehetne még több nőt bevonni a foglalkoztatásba. A legtöbb, nem foglalkoztatott nő részben munkanélküli, részben inaktív. A miniszteri biztos úgy véli, hogy főleg az utóbbi csoportból nehéz visszahozni a foglalkoztatás világába a nőket; ez sok munkát, kitartást, és hosszú projekteket kíván.

    Feladatairól részletesebben szólva elmondta: bővíteni kell a gyermekfelügyelet, gyermekellátás rendszerét, csökkenteni kell a munkaerő-piaci diszkriminációt, meg kell vizsgálni a különböző fogalkoztatáspolitikai koncepciókat, valamint azt, hogy a felnőttképzés, és az élethosszig tartó tanulás hogyan tud hozzájárulni a nők foglalkoztatásának növeléséhez.

    Kérdésre válaszolva Czomba Sándor elmondta: a fél év leteltével a miniszter dönt a miniszteri biztos megbízatásának esetleges meghosszabbításáról.

    Szalai Piroska elmondta: kétfős titkársága lesz, az érdemi munkában pedig - mint ahogyan már sokan jelezték is - az egyetemi és tudományos, valamint a civil életből is vár együttműködőket. Kiemelte, hogy minden olyan, érdemi munkára és kutatásra szeretne támaszkodni, amely eddig a női foglalkoztatás bővítését elősegítendő született. Szólt arról is, hogy elsősorban „gazdasági szemüvegen keresztül" nézik ezt a foglalkoztatási problémát, a szociális és jogi területeken az illetékes államtitkárságot végzik a munkát.

    A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi adatai szerint 2011. decembere és 2012. februárja között a 15-74 éves korosztályban több mint 224 ezer munkanélküli nőt tartottak nyilván, ez 2008 eleje óta a legmagasabb adat, és csaknem 12 ezres növekedés az előző év azonos időszakához képest. 

    A nők munkanélküliségi rátája ugyancsak negatív rekordot döntött a télen: 2008 eleje óta a legmagasabb értékre, 11,3 százalékra nőtt a megelőző évi 10,9 százalékról.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Intézkedési terv készül a nők foglalkoztatásának növelésére.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector