Startlaphoz Csatlakozz!

Szabó Máté:

A válság súlyos társadalmi feszültségekhez vezet

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. március 29. csütörtök, 17:58

A válság veszteseivel foglalkozik az ombudsman új projektje, amelyet csütörtökön nyitókonferencia és sajtótájékoztató keretében mutattak be Szabó Máté hivatalában.

    „Mindannyian a válság vesztesei vagyunk, néhány nagyon kis csoportot, hálózatot leszámítva, amelyek nem az ombudsman hatáskörébe tartoznak" - mondta Szabó Máté sajtótájékoztatóján.

    A projekt központi problémája annak a jelenségnek a vizsgálata, hogy a pénzügyi-gazdasági válság súlyos társadalmi feszültségekhez vezet, az állam pedig, miközben forrásainak elapadása miatt egyre több területről kivonul, például az oktatásban, a szociálpolitikában és az egészségügyben, ezzel párhuzamosan a társadalmi válságjelenségekre a kriminalizálás, zéró tolerancia eszközeivel válaszol. A társadalomban megjelenik a bűnbakképzés, a kirekesztés, és végeredményben a kiszolgáltatottak, kisebbségi csoportok a közösség szolidaritása és az állam támogatása helyett megbélyegzésre és büntetésre számíthatnak - derül ki az ombudsmani hivatal háttéranyagaiból.

    Mindez sok területen alapjog-korlátozáshoz, az emberi méltóság és az egyenlő bánásmód sérelméhez vezet, amire tipikus példa a hajléktalanok helyzete. Az alapvető jogok biztosa szerint a hajléktalanság mint állapot és a guberálás mint ehhez kapcsolódó életforma önmagában nem lehet bűn, amely büntetést von maga után. A szélsőséges módon rászorulttá váló polgárokról való gondoskodás pedig nem csupán fakultatív lehetőség az állam számára.

    A „Bűnös szegénység - bűnös másság" elnevezésű részvizsgálat mellett a kétéves projekt egy másik területe a „Tudatos polgár - felelős állam" elnevezést viseli, és az öngondoskodás, illetve az állami felelősségvállalás határán álló társadalombiztosítási rendszer változásaival vet számot.

    A projekt az olyan, hagyományosan alacsony érdekérvényesítési képességű csoportok, mint például a hajléktalanok, idősek, gyermekek mellett kiterjed mindazokra a nem tipikusan veszélyeztetett társadalmi csoportokra is, amelyek az elhúzódó, továbbgyűrűző válság veszteseivé válnak. Így például az eladósodott vagy a munka világából tartósan kihulló, illetve drasztikusan csökkenő jövedelmű családok, továbbá a többgyermekes szülők.

    Szabó Máté elmondta: a projekt egyik módszertani újítása, hogy lesz egy „lokális fókusz" is: Szentgotthárd és vidéke. A nyugat-magyarországi településen vizsgálják majd szlovén kisebbség helyzetét csakúgy, mint az ottani elmeszociális otthon jövőjét vagy határon átnyúló környezetvédelmi kérdéseket. A felsőoktatás átalakítása kapcsán ugyanis veszélybe került a Nyugat-Magyarországi Egyetemen a szlovéntanár-képzés, a helyi elmeszociális otthon pedig a fővárosi Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet évekkel ezelőtti felszámolása óta a legnagyobb, mintegy nyolcszáz beteget ellátó hazai intézmény, amely az Opel mellett a legtöbb helyi lakost foglalkoztató munkahely is egyben. A nagy idős-, gyermek- és elmeszociális otthonok széttagolása, leépítése pedig alapjogi kérdések sokaságát veti fel.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A válság súlyos társadalmi feszültségekhez vezet.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector