Startlaphoz Csatlakozz!

A vállalat megtakarítása autóként 1850 euró

Ötödét kapja a magyar Mercedes-munkás a német fizetésének

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. március 29. csütörtök, 11:11

A Mercedes magyarországi összeszerelő üzemének alkalmazottai ötödannyi bérért dolgoznak, mint német kollégáik, ami több mint 1800 euróval teszi olcsóbbá a Kecskeméten gyártott autókat a németországinál.

    A BMW-vel folytatott ádáz harc egyik frontja lesz a magyarországi Mercedes-gyár, amely az utolsó autó-összeszerelő üzem lehet, amelyet egy európai autógyártó a kelet-közép-európai régióba telepít - derül ki a Bloomberg tudósításából. Dieter Zetsche, a vállalat vezérigazgatója a március eleji genfi autókiállításon azzal jellemezte a vállalat terveit a kompakt autók piacának meghódítására, hogy az A-osztály nevében szereplő A betű, az angol attack (támadás, roham) szó megfelelője.

    A Daimler utoljára 1997-ben avatott új üzemet az Egyesült Államok Alabama államában. A cég a 800 millió eurós magyarországi beruházással párhuzamosan 600 millió eurót költ Rastattban lévő bázisa bővítésére. Az utóbbi a magyar üzemmel együtt évi 450 ezer autóval bővíti a Mercedes gyártási kapacitását, ami több mint harmada a vállalat teljes termelési képességének - derül ki az IHS Automotive tanácsadó cég becsléséből.

Nagy kockázatot vállalnak

    A vállalat nagy kockázatot vállal, ugyanis Európa autógyártása óriási kapacitásfelesleggel küszködik. A régióban működő üzemek együtt kapacitásuk 65 százalékát használhatják ki idén szemben a tavalyi 71 százalékkal - véli az LMC Automotive piackutató cég. A felesleges gyártósorokon egy év alatt 10 millió autó készülhetne.

    Ugyanakkor elemzők szerint a Mercedesnek nagy mennyiségű autót kell gyártania ahhoz, hogy az említett két nagy beruházása megtérüljön - a vállalat 2015-re 27 százalékkal, évi 1,6 millióra akarja növelni eladásait a jelenlegihez képest. Dinamikus bővülésre sarkallja a Daimlert az is, hogy részvényeinek értéke 24 százalékkal csökkent az elmúlt öt évben, míg a BMW papírjai 57 százalékkal drágultak. Az előbbi cég piaci érteke így 49,2 milliárd, az utóbbié 43 milliárd euró.

De bejöhet a számításuk

    A szakértők egy része úgy látja, hogy a bővítés bejöhet a cégnek, mert az európai vevők vagy a drágább, prémium autók, vagy az olcsóbb, többé-kevésbé fapados autók felé mozdulnak el. Ez azt jelenti, hogy azok a tömegautó-gyártók járnak rosszul, amelyek az elmúlt években Kelet-Közép-Európában bővítették gyártásukat, miközben megtartották nyugat-európai bázisaikat is. Úgy is fogalmazhatunk, hogy maguknak keresték a bajt.

    A nagy piaci csatában a magyar alkalmazottak olcsóságukkal segítik a Mercedest. Az itteni képzett munkaerő órabére 8,61 euró szemben a németországi 45,66 eurós juttatással - derül ki a német VDA autóipari szakmai szervezet összehasonlításából. Becslések szerint egy kompakt Mercedes előállítása 50 munkaórát igényel, így a megtakarítás autóként 1850 euró - állítja Ferdinand Dudenhoeffer, a Duisburg-Esseni Egyetem autóipari kutatóközpontjának igazgatója.

    Ez segíthet a Mercedesnek abban, hogy növelje profitrátáját. A Daimer személyautó-gyártó divíziója a 2011-es kilenc százalékról 2013-ra tíz százalékra akarja javítani ezt a mutatóját.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Ötödét kapja a magyar Mercedes-munkás a német fizetésének.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector