Startlaphoz Csatlakozz!

Mi lesz a megszűnő osztályok dolgozóival?

Kórház-átalakulás szaporodó kérdőjelekkel

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. március 27. kedd, 10:04

Miközben rohamosan közeledik május 1-je, az új egészségügyi struktúra indulása, legalább ilyen gyors ütemben szaporodnak a megválaszolatlan kérdések is. Hivatalos válaszok azonban több kérdésre − mint például: hol és milyen szintű ellátásra jogosult a tb-járulékot fizető állampolgár, mit tartalmaz az igénybe vehető szolgáltatáscsomag, mely intézmények mely osztályai szűnnek meg, „alakulnak át”, és főleg hogy  mi lesz a sorsa az eddig ezeken az osztályokon kezelt betegeknek − nincsenek.

    Nem készült el az a rendelet sem, amelyik ezt szabályozná. Félinformációk, önkormányzati bejelentések persze akadnak szép számmal, de arról még nem szólt a fáma, hogy az eltűnő kapacitással eddig gyógyított betegek hova fordulhatnak, milyen kompenzációt kínál a rendszer számukra, s mit is jelent a valóságban a térségi szinten szervezett egészségügyi ellátás.

    Úgy tudjuk, a kórházigazgatók már megkapták az ukázt az átalakításhoz, s ebből ki is szivárgott néhány abszurditás. Ilyen, hogy a siófoki kardiológia sürgősségi ellátását az onnan kétórás autóútra lévő Pécsre delegálták a 25 perc alatt elérhető Székesfehérvár helyett. A betegutakat szabályozó matematikai képlet leírásához persze elsősorban azt kellene tudni, melyik intézmény melyik osztályát zárják be, alakítják át, innen kiindulva pedig már indulhatnának a számítások, csakhogy épp az alap tűnik egyre repedezettebbnek.

   Betegeket, orvosokat és működtetési pénzeket kellene átcsoportosítani az induláshoz, de az ehhez szükséges és a valójában rendelkezésre álló idő között egyre nagyobb a különbség. Ráadásul a megígért orvosbéremeléshez szükséges megtakarítás a hatékonyság javításából nem jöhet össze − állítják forrásaink −, csakis a kapacitások szűkítéséből.

    Persze ennek is megvannak a jelei: az újpesti Árpád traumatológiai osztályának tervezett bezárása, amellyel úgy tűnik el 100 ágy a budapesti traumatológiai ellátásból, hogy a baleseti ellátáshoz hasonló sürgősségi sebészeti beavatkozások helyzete ma is kritikus Budapesten. Hétvégenként elvileg 100 ágyat igénylő nagyságú a sürgősségi műtéti igény, de valóságosan csak 60-80 ágynyi kapacitás áll rendelkezésre. A nyitott kérdések listája a minap azzal szaporodott, hogy a bejelentett orvosbéremelésből vajon hogyan részesülnek „visszamenőleg” azok az orvosok és szakdolgozók, akik a tervezetten átalakuló, megszűnő osztályokon dolgoznak, és ezek megszűnésével nem találnak gyorsan újabb közalkalmazotti állást maguknak.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kórház-átalakulás szaporodó kérdőjelekkel.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector