Startlaphoz Csatlakozz!

Új fenyegetés éri az eurózónát?

A spanyol szakszervezetek is tiltakoznak a bércsökkentés ellen

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. március 26. hétfő, 14:52

Mario Monti olasz miniszterelnök szerint bajok vannak a spanyol költségvetéssel, amely megint dominóhatással fenyegethet, az Európai Központi Bank lépései ellenére.

   Mario Monti, az olasz kormány miniszterelnöke a hétvégén kezdődő pénzügyminiszteri konferencia előtt arra figyelmeztetett, hogy bár Spanyolország több pozitív hatású intézkedést vezetett be - köztük munkaerőpiaci lazításokat -, mindez mégis kevés lehet ahhoz, hogy ne támadjon újra az euróövezeti „fertőzés” réme. „Spanyolországnak jobban oda kellene figyelnie közkiadásaira”- figyelmeztetett Monti, aki szerint a költségvetés bevételeit kellene növelni.

    Az euróválság alábbhagyott, mióta az Európai Központi Bank a múlt hónapban hároméves banki kölcsönöket nyújtva növelte a likviditást, illetve az uniós vezetők aláírták e hónapban a második görög mentőcsomagot is - emlékeztet a Monti szavait idéző Bloomberg. Az Európai Központi Bank azonban nem oldhatja meg a tagállamok helyett a pénzügyi problémákat, csak némi időt biztosít, amely alatt azok a szükséges reformlépéseket megtehetik.

    Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök március 29-én kell, hogy szembenézzen az első általános sztrájkkal, miközben harmincadikán mutatja be az új, kiadáscsökkentéseket tartalmazó költségvetést. A sztrájkkal tiltakoznak a szakszervezetek és támogatóik az ellen, hogy az új szabályozás olcsóbbá teszi az elbocsátást és megkönnyíti a bércsökkentést. Olaszország is hasonló intézkedéseket fogadott el nemrég, ám az általános tiltakozás hatására Monti úgy döntött, ezek nem azonnal lépnek életbe.

    Rajoy-nak a hétvégi andalúziai tartományi választásokon nem sikerült többséget elérnie. A tartomány 1978 óta a szocialisták kezén van, és Rajoy pártjának nem sikerült a szükséges 55 helyet elérnie, bár mindenki másnál többet szereztek.

    Az euróövezetet alkotó országok nagykövetei február 2-án írták alá Brüsszelben az európai stabilitási mechanizmus (ESM) létrehozásáról szóló szerződést. A luxemburgi székhelyű pénzintézet azokban az esetekben hivatott támogatást biztosítani az eurózóna országainak, amikor ezt a pénzügyi stabilitás megőrzése megkívánja. Az európai stabilitási mechanizmus létrehozásáról szóló szerződést az euróövezetet alkotó országok eredetileg 2011 júliusában írták alá, ám az érintettek azóta több ponton módosították a szöveget annak érdekében, hogy a válságkezelési mechanizmus hatékonyabbá váljon. Az ESM hitelt juttathat a tagoknak, elővigyázatossági pénzügyi támogatást biztosíthat, államkötvényeket vásárolhat a kedvezményezett tagállamoktól az elsődleges és másodlagos piacokon, és kölcsönt nyújthat a pénzintézetek feltőkésítéséhez. A korábbi, átmenetinek szánt EFSF (a pénzügyi stabilitás érdekében jelenleg működtetett ideiglenes mechanizmus) is kölcsönöket nyújthatott a bajba került országoknak, beavatkozhat a másodlagos piacokon, illetve a kormányoknak nyújtott kölcsönök folyósításával pénzintézeteknek s segítséget nyújthatott. A két alap konbinálását Angela Merkel és pénzügyminisztere, Wolfgang Schaeuble korábban ellenezte, ám mára beleegyeztek abba, hgy átmenetileg mindkettő működjön. A jelenlegi szabályok szerint a fel nem használt EFSF pénzeket az ESM mechanizmusba kell áthelyezni.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A spanyol szakszervezetek is tiltakoznak a bércsökkentés ellen.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector