Startlaphoz Csatlakozz!

Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége:

Kétszázezer volt rokkantnyugdíjas veszti el utazási kedvezményét

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. március 24. szombat, 07:55

A héten megjelent kormányrendelet kétszázezer korábbi rokkantsági nyugdíjast és rendszeres szociális járadékost foszt meg az utazási kedvezménytől, aminek súlyos következményei lehetnek - figyelmeztet Hegedüs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének (MEOSZ) elnöke.

    Az idei évtől a kormány megszüntette a rokkantsági nyugdíjrendszert, az egészségkárosodottak már nem nyugdíjat, hanem táppénzszerű ellátást kapnak, ezzel elveszítették a nyugdíjasoknak járó utazási kedvezményeket is. A kormány nemrég felülvizsgálta az utazási kedvezményezettek körét, az erről szóló rendelet a héten jelent meg.

   E szerint a legnagyobb mértékben egészségkárosodásott, korábbi I-es és II-es csoportos rokkantsági nyugdíjasok továbbra is kedvezményesen utazhatnak, igaz, az ebbe a körbe tartozók jelentős részének a fogyatékossági támogatás révén amúgy is jár utazási kedvezmény. A MEOSZ üdvözli a döntés azon részét, hogy kedvezményes utazásra lesznek jogosultak az 57. életévüket betöltött, korábbi, III-as csoportos rokkantsági nyugdíjasok és azok, akik rendszeres szociális járadékban részesültek.

Kétszázezer embert érint

    A szervezet nem ért egyet azonban azzal, hogy több mint kétszázezren elveszítik az utazási kedvezményt: ide tartoznak az 57. életévüket be nem töltött, korábbi, III-as csoportos rokkantsági nyugdíjasok és a rendszeres szociális, illetve átmeneti járadékban részesülők.

    Akiket rehabilitációra alkalmasnak tartanak az orvosbizottságok, azoknak állást kell majd keresniük. A rehabilitációs járadék átlagos összege korábban 70 ezer forint volt, a helyébe lépő rehabilitációs ellátás összege azonban 28 és 57 ezer forint közé csökken. Ebből az alacsony jövedelemből az érintettek nehezen, vagy egyáltalán nem fogják tudni fedezni az álláskereséssel és a rehabilitációjukkal kapcsolatos költségeket, így a döntés akadályozza a sikeres foglalkoztatási rehabilitációt - véli a MEOSZ.

Jelentősen kevesebb juttatás

    Az újonnan megállapított rokkantsági ellátások mértéke szintén jelentősen csökken a korábbi rokkantsági nyugdíjakhoz képest, így ebben a körben is komoly nehézséget fog okozni az utazási kedvezmények megvonása, sokan az orvoshoz való eljutást sem fogják tudni kifizetni - hangsúlyozza Hegedűs.

    A MEOSZ korábban jelezte, hogy elfogadhatatlannak tartja a rokkantsági nyugdíjrendszer megszüntetését, és tiltakozását fejezte ki amiatt is, hogy az érintettek a rokkantsági nyugdíj elvesztésével számos korábbi, nyugdíjhoz kötött kedvezménytől is elesnek. Az intézkedések a MEOSZ szerint ellentétesek az Alaptörvénnyel, sértik az érintettek szociális biztonsághoz való jogát és a szerzett jogok védelmét, ezért a szervezet az Alapvető Jogok Biztosához és az Alkotmánybírósághoz fordult, és az Emberi Jogok Európai Bíróságához is beadványt nyújt be.

Jelentkezzenek felülvizsgálatra

    A MEOSZ emellett egy felhívást is közzé tett csütörtökön, amelyben azt hangsúlyozta, hogy 2012. március 31-ig mindenkinek jelentkeznie kell felülvizsgálatra, aki tavaly év végéig nem töltötte be az 57. életévét és III. csoportos rokkantsági vagy baleseti rokkantsági nyugdíjas volt, illetve rendszeres szociális járadékot kapott, különben májustól végleg elveszíti az ellátását. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium tájékoztatása szerint az érintett mintegy 200 ezer főből eddig mindössze 102 ezren kérték a felülvizsgálatot.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kétszázezer volt rokkantnyugdíjas veszti el utazási kedvezményét.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector