Startlaphoz Csatlakozz!

A jogszabály szövegét szó szerint ismétlő rendelkezések

Papagájklauzulák a kollektív szerződésekben

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. április 10. csütörtök, 14:11
 
 Vajon miért írja elő a kollektív szerződés, hogy a felmondást írásba kell foglalni? Vagy azt, hogy 20 munkanap az alapszabadság? Ezeket a szabályokat ugyanis a Munka Törvénykönyve is tartalmazza. A jogszabály szövegét szó szerint ismétlő rendelkezéseket nevezzük papagájklauzulának, amelyek nem csak feleslegesek, de veszélyesek is – olvasható a munkajog.hu oldalán.
     A papagájklauzula olyan szerződéses kikötés, amely valójában nem bővíti a megállapodást, hanem csak megismétli a jogszabályi rendelkezéseket. Erre számos kollektív szerződésben találunk példát. Ezt általában azzal magyarázzák, hogy a jogaikban járatlan munkavállalók tájékoztatását szolgálja.
 
   Például, egy ágazati kollektív szerződés a bevezető rendelkezései között rögzíti, hogy a szerződés dőlt betűvel idézi a törvényi tartalmat, amely nem része a szerződésnek, és csak a tájékoztatást, a megállapodás jobb megértését szolgálja. Más kérdés, hogy a szerződés jócskán túllép ezen a kereten, és ezt a tipográfiai elkülönítést is mellőzve idéz a törvényből. A „közérthetőség érdekében nélkülözhetetlen” jogszabályi idézetek azonban kimondottan károsak lehetnek.
 
  A jogforrási hierarchiából eredően gondot jelent, ha a szó szerint átvett jogszabályi rendelkezést a jogalkotó utóbb módosítja. A szerződésben „bent rekedő” szabály ilyenkor semmis lesz, ha az adott szabálytól nem megengedett az eltérés. Ha a jogszabály a munkavállaló hátrányára módosul, de megengedett, hogy attól kollektív szerződés a munkavállaló javára eltérjen, úgy a felek eredeti szándéka nélkül adhat többletjogosultságot a munkavállalóknak a szerződésben megőrzött idézet.
 
   Például, egy 2007-ben kötött kollektív szerződés szerint a munkavállaló a teljes kárt csak szándékos károkozás esetén köteles megtéríteni. 2012. július 1-jétől azonban a törvény szerint a teljes kárt kell megtéríteni súlyosan gondatlan károkozásnál is. Mivel a kollektív szerződés módosítására nem került sor, ennél a munkáltatónál a súlyosan gondatlanul okozott kárért csak korlátozottan (egy bizonyos összeghatárig) felelnek a munkavállalók, noha nem biztos, hogy e ponton a munkavállalók javára kívánnak eltérni a szerződést kötő felek. Valószínűbb, hogy csak megfeledkeztek a megállapodás felülvizsgálatáról.
 
  További kockázat, hogy a törvényi szöveg átvétele szinte minden esetben együtt jár egyfajta önkényes szelekcióval: bizonyos szabályokat átemelnek a megállapodást kötő felek, másokat viszont nem. Ez a megkülönböztető figyelem félrevezető lehet. Példa erre, amikor a felmondási tilalmakból válogatnak, kihagyva a tapasztalataik szerint nem gyakori eseteket. Hasonló probléma, ha a jogszabályi idézet nem pontos. Nem mindegy például, hogy a munkavállaló a vétkes, vagy a felróható kötelezettségszegésekért vonható fegyelmi eljárás alá. Mint ahogy a legfeljebb három hónapos próbaidő sem ugyanaz, mint a maximum 90 nap.
 
   A törvényi idézetekkel feldúsított megállapodások gyakorlatának egyik lehetséges magyarázata az lehet, hogy a szakszervezetek már azzal is elégedettek, ha munkáltató a szerződés aláírásával hajlandó megerősíteni az egyébként törvényben garantált jogokat. Megítélésem szerint az érdekképviseletek erőforrásainak pazarlását jelenti, ha az általában igen idő- és energiaigényes kollektív alku folyamatában csak olyan megállapodást tudnak elérni, ami a jogszabályokhoz képest többlet-tartalommal nem bír.
 
   Nem a kollektív szerződésekre tartozó kérdés, hogy az érdekképviseletek eljussanak odáig, hogy a munkáltató ígéretet tegyen a jogszerű működésre. Másként megfogalmazva, lényegtelen, hogy a munkáltató a törvényt, vagy az azt szó szerint ismétlő kollektív szerződést szegi meg. A kollektív szerződés nem a munkáltató jogszerű munkaügyi működésének biztosítására szolgál, hanem arra épül, azt feltételezi. A papagájklauzulákkal felszaporított tartalmú megállapodások a felek szereptévesztésére utalnak.
 
   Visszatérő megállapítása a kollektív szerződések tartalmával kapcsolatos hazai kutatásoknak, hogy a megállapodások tartalma szegényes, ritkák a kreatív megoldások, a munka világában észlelhető új jelenségekre való reagálás, vagy a valóban helyi, ágazati sajátosságokra épülő rendelkezések.
 
   A kollektív tárgyalások eredményeként innovatív alkuk kellenének, nem a törvény szövegéből kiinduló, a rugalmasságot legfeljebb plusz juttatásokkal ellentételező megállapodások. Különösen igaz ez az új Munka Törvénykönyve hatályba lépése után, amely a korábbiakhoz képest jóval több esetben teszi lehetővé az eltérést a törvényi szabályokhoz képest. A törvény másolása helyett ma már annak újraírása a feladat, ami persze jóval nehezebb, de összehasonlíthatatlanul gyümölcsözőbb.
 
Forrás: munkajog.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Papagájklauzulák a kollektív szerződésekben.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector