Startlaphoz Csatlakozz!

Nőtt a biztosítási termékekkel foglalkozó tanácsadók száma

Nyugdíj: lehet, hogy itt a trendforduló?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 03. szombat, 15:53

A legfrissebb adatok szerint hosszú idő után először nőtt a biztosítási termékekkel foglalkozó tanácsadók száma Magyarországon. Ez lehet az első jele annak, hogy a piac a korábbinál nagyobb fantáziát lát a nyugdíjbiztosítási konstrukciókban, az új adókedvezménynek köszönhetően – olvasható a Piac@Profit oldalán.

   A várt elmozdulás első jele lehet a biztosítási termékekkel foglalkozó tanácsadók számának a növekedése áprilisban. „Ez minden jel szerint összefügg a nyugdíjbiztosítási konstrukciók iránti érdeklődés jelentős élénkülésével” – hívja fel a figyelmet Biczi Orsolya, a Budapest Prime alapító, ügyvezetője.
 
   A nyugdíjbiztosítási konstrukciókra az idén hatályba lépett speciális adózási kedvezmény irányította rá a közvélemény figyelmét: 2014. január 1.-je óta az e célra befizetett összeg 20 százaléka személyi jövedelemadó (szja) kedvezményként jár a befizetőnek, az adójóváírás maximum évi 130 ezer forint lehet és a 2013. december 31. után kötött nyugdíjbiztosításokra vehető igénybe. Ezzel a nyugdíjcélú biztosítás is hasonló kedvezményt kapott, mint más, a nyugdíjas évekre gondoló konstrukciók, így a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) vagy az önkéntes nyugdíj-pénztári befizetések. „Az így már adókedvezménnyel támogatott biztosítási termékekkel foglalkozó ügynökségek, alkusz cégek, biztosítók érzik a megnövekedett érdeklődést a termék iránt, a kurrens konstrukciók megléte pedig az értékesítési munka vonzerejét is növeli” – mutat rá Biczi, hozzátéve: az már látszik is, hogy a tanácsadók száma az országban elmozdult a holtpontról.  Ezzel pedig gyarapodik azoknak is a tábora, akik aktívan tesznek idősebb koruk biztonságának a megteremtéséért.
 
   Óriási szükség is van erre. Magyarországon az öngondoskodás még egyáltalán nem vált a szélesebb tömegek mindennapjainak a részévé. Így azzal is kevesen foglalkoznak tevőlegesen, hogy bebiztosítsák magukat idős korukra. Pedig több olyan trend érvényesül napjainkban Magyarországon, amelyek még egyenként is komoly problémákat okozhatnak a jövőben nyugdíjba vonulók számára.
 
Csökken az elosztható nyugdíjtömeg
 
   Évek óta igaz, de egyre nyilvánvalóbb és erőteljesebb trend, hogy mind kevesebb ember tart el mind többet. Más szóval: egyre kevesebb az állam által elosztható nyugdíjtömeg. Az ok összetett, szerepe van benne a társadalom elöregedésének, a (kényszer)vállalkozók kiugróan magas számának, a közmunkarendszer szélesedésének, s a szürke- és fekete gazdaságban dolgozók magas számának. Néhány kiragadott adat: statisztikák szerint csak egyéni vállalkozóból van legalább 400 ezer, s majd ennyi a mikro- és közepes vállalkozások száma. Vagy: a közmunkások száma durván 300 ezer volt az elmúlt időszakban. Ám az e három kategóriába tartozók vagy nem, vagy csak minimális hozzájárulást fizetnek, tudnak fizetni a közös kasszába. Ami a ma befizetők sok-sok százezres táborának saját nyugdíjas éveinek a kilátásait is rontja: nekik maguknak sem lesz majd megfelelő nyugdíjuk, ha lesz egyáltalán.
 
Várhatjuk –e az államtól, hogy megoldja?
 
  Mindennek ellenére Magyarországon a lakosságnak viszonylag csak egy szűk rétege az, amelyik képes és hajlandó is tenni azért, hogy majdan, idősebb korában legyen az állami nyugdíját kiegészítő, ezáltal biztos megélhetést jelentő megtakarítása. Vélhetően a rendszerváltásig eltelt 50 év hatása, hogy vakon bízunk az „államban”, ahonnan a támaszt, a segítséget várjuk – nem csak nyugdíjügyben.
 
   Pedig a nálunk fejlettebb országokban már bebizonyosodott: védelem csak oly módon létezhet, hogy jó előre felkészülünk minden várható dologra – akár a jövedelmünk csökkenésére, akár nyugdíjas éveinkre.
 
Romló nyugdíj kilátások
 
   A 2008-as válság kitörése óta egyre többen veszítették el a munkahelyüket, miközben kevesebb új állást hoztak létre a már megtelepedett vagy újonnan bejövő cégek, mint ahányat bezártak mások. A válság előtti utolsó „békeévben”, 2007-ben a munkanélküliségi ráta 7,4 százalék volt, míg 2013 végén 10,2 százalékosat regisztrált a Központi Statisztikai Hivatal. Szakértők, elemzők szerint ráadásul ez torz adat, mivel a hazai munkavállalók közé számítják azokat a külföldön munkát vállaló magyarokat, akiknek továbbra is megmarad magyarországi bejelentett lakhelyük, továbbá a közmunkásokat is. Ennek ellenére sem volt nagy elmozdulás a foglalkoztatásban, amely a 2007-es 50,9 százalékról 2013 év végére csupán 51,6 százalékra bővült. Ráadásul a munka törvénykönyvének módosulása miatt csökkent a munkavállalók jog által kínált védelme, még a közvetlenül a nyugdíj előtt állók esetében is. Mindez azt eredményezi, hogy a munka nélkül maradók nyugdíjas éveinek a kilátásai romlanak.
 
Az öngondoskodás a megoldás
 
   Az öngondoskodás nálunk fejlettebb országokban – az adott pénzügyi kultúra fejlettségének a függvényében persze – jóval előbbre jár. Vannak, akik idősebb koruk anyagi biztonságukat különböző termékek, konstrukciók révén igyekeznek megteremteni, míg mások ezeknek a termékeknek az értékesítését felvállalva teremtik elő az öngondoskodáshoz szükséges plusz forrásokat. Tehát olyan a kezdetekben akár csak kiegészítőnek szánt – mellékfoglalkozást keresnek, amely hozzájárul a több lábon állás megteremtéséhez, segít átvészelni a lehetséges nehéz időket, megteremti az alapját az esetlegesen szükségessé váló teljes váltáshoz is.
 
Forrás: Piac@Profit
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nyugdíj: lehet, hogy itt a trendforduló?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector